BMW i4 and BMW iX

In september is het weer tijd voor de IAA Mobility. Nadat Frankfurt jarenlang het toneel is geweest van deze show, verhuist de IAA voor 2021 naar München. Dit jaar zal de beurs plaatsvinden van 7 tot 12 september. In dit artikel houden we je op de hoogte van de verschillende nieuwe modellen die hun opwachting zullen maken op de beursvloer. Omdat de IAA in Duitsland plaatsvindt, zijn de Duitse automerken vaak sterk vertegenwoordigd. Verwacht dus veel nieuws van onze Oosterburen in de vorm van nieuwe modellen, concepts en studies.

Grote afwezige

Vanwege de Coronapandemie zijn niet alle grote automerken aanwezig op de beurs. Daarnaast past de afwezigheid van verschillende merken in de trend die we al langer zien; de interesse in autobeurzen neemt af. Door de komst van het internet kiezen veel merken ervoor om modellen via online events te presenteren. Zo weten zij zeker dat ze in het middelpunt van de belangstelling zullen staan in plaats van onder te sneeuwen in het beursnieuws.

De nieuwe Opel Astra niet op de beursvloer

Toch is het zeer opvallend dat de gehele Stellantis-groep niet aanwezig zal zijn. Hiermee is één van de grootste autoconcerns van de wereld de grote afwezige. Dit jaar op de beursvloer dus geen Peugeot, Citroën, Alfa Romeo of Fiat. Ook Opel zal niet aanwezig zijn, waarmee een kans verloren gaat om de nieuwe Astra aan het thuispubliek voor te stellen. Opel zal de nieuwe Astra tijdens een eigen (online) event presenteren, voor de IAA.

Daarnaast heeft Geely aangegeven dat ook Volvo niet aanwezig zal zijn op de beursvloer. Of dit ook zal gelden voor Polestar is nog de vraag, maar ook dit merk kiest er graag voor om tijdens een eigen event nieuwe modellen te presenteren.

Wie zijn er op de IAA aanwezig?

Uiteraard zijn er nog voldoende merken die dit jaar wel met nieuws naar de IAA komen. Welke merken dat zijn en met wat ze komen, zal in een lijst hieronder opgesomd worden. De lijst zal up-to-date gehouden worden als er meer nieuws naar buiten komt.

Alpine

Alpine heeft aangegeven tegen 2024 volledig elektrisch te willen zijn. Hiervoor dienen nog wel flinke stappen genomen te worden. Verwacht wordt dat er op de beursvloer dan ook een elektrische variant van de Alpine A110 komt te staan. Als submerk van Renault dat de sportieve versies voor rekening neemt, wordt ook verwacht dat er een sportieve variant van de elektrische Renault 5 getoond zal worden.

Audi (update 17-8)

Audi komt dit jaar met drie elektrische conceptmodellen. Vanuit het Artemis project zullen drie modellen getoond worden. De Grand Sphere, Sky Sphere en Urban Sphere. Op dit moment zijn er enkel wat lijnen bekend, waaruit op te maken is dat er een sedan, sport coupe en SUV getoond zullen worden.

AUDI GRAND SPHERE CONCEPT schuin van achteren
Er zijn al wat foto’s van

BMW Update 30-07

Onder het elektrische i-label komt BMW met twee nieuwe modellen naar de beursvloer. De i4 eDrive40, een faux coupe op basis van de 4-serie met 5 deuren en een coupe daklijn. Daarnaast zal ook de iX xDrive50 op de beurs staan. Een grote elektrische SUV.

Daarnaast zal er een concept getoond worden van de i-Hydrogen Next. Een auto op basis van de X5 die waterstof als brandstof zal gebruiken. Verder wordt verwacht dat BMW een concept van de nieuwe 7-serie zal tonen.

Naast auto’s zal BMW ook (motor)fietsen en scooters meenemen naar de beurs. Zoals de onlangs gepresenteerde elektrische BMW CE 04.

Op de IAA in het echt te bewonderen

Update 30-07

BMW neemt naast nieuwe elektrische modellen, ook nog heerlijk ‘ouderwetse’ zes-in-lijn-motoren mee naar de IAA. Op de IAA zal namelijk de nieuwe 2 Serie Coupé verschijnen. Deze zal leverbaar worden met een viercilinder benzine en diesel, maar ook als zescilinder M240i Xdrive.

Daarnaast zal BMW ook de nieuw 4 Serie Gran Coupé tonen. De tweede generatie van de 4 Serie zal leverbaar worden in vijf verschillende uitvoeringen, met vermogens die variëren tussen de 184 en 374 pk. Daarbij is wederom de keuze uit een zes-in-lijn.

Voor wie liever wat hoger zit, heeft BMW ook de nieuwe X3 (en iX3) en X4 in de aanbieding. Op de IAA zal BMW beide SUV’s aan het publiek laten zien, ditmaal met een 48V mild-hybrid systeem.

Dacia komt met 7-zitter (Update 03-09)

Dacia komt met een vervanger van de Logan. Uiteraard volledig met de tijd mee zal dit een SUV worden. Naar Dacia traditie groot, ruim, goedkoop en als 7-zitter leverbaar.

Update 03-09

Goed nieuws! We hebben beeld van de nieuwe 7-zitter, de Dacia Jogger. Lees hier alles over de nieuwe Dacia Jogger. Dacia heeft echter nog niet alles verklapt, zo wachten we nog vol spanning op het nieuwe logo dat vanaf volgend jaar zichtbaar zal zijn.

JLR (Jaguar/Land Rover)

Op basis van de Defender is JLR bezig met de ontwikkeling van een auto met brandstofcel. Waterstof dus. Verwacht wordt dat er op de IAA al een eerste conceptmodel aanwezig zal zijn.

Kia (Update 13-08)

Ook Kia heeft aangegeven dat zij aanwezig zijn in München. Welke modellen er precies getoond zullen worden is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft Kia in het afgelopen jaar wat nieuwe modellen gepresenteerd, die waarschijnlijk op de IAA in het echt te bewonderen zijn. Afgelopen juli heeft Kia namelijk aangegeven dat de Ceed een facelift krijgt voor modeljaar 2022, waarbij het infotainment systeem volledig is vernieuwd. Daarnaast komt Kia bijna zeker ook met de nieuwe Sportage. Een model dat al sinds juni bekend is, maar voor het eerst krijgen de Europese markten nu een Sportage die speciaal voor ons ontwikkelt is. Maar uiteindelijk hopen we uiteraard dat Kia het doek zal trekken van de flink gehypte Kia EV6 en EV6 GT. Voor een Kia een primeur, want het is de eerste volledige elektrische auto van het Zuid-Koreaanse merk, die op een speciaal ontworpen EV-platform is gemaakt.

rode Kia EV6 schuin van voren onder brug
De Kia EV6 met meer dan 500 kilometer actieradius

Mercedes-Benz (Update 09-02)

De G-klasse van Mercedes is ondertussen een iconisch model. Het design van het model is door de decennia heen altijd zeer herkenbaar gebleven. Tijdens de IAA neemt Mercedes de EQG concept mee. Een elektrische G-klasse, om het model weer helemaal van deze tijd te maken. Daarnaast is er een teaserbeeld verschenen van een nieuwe Maybach EQS.

Mercedes Maybach EQS two tone. Rood onder, zwart boven
Mercedes Maybach EQS

Update 09-02

Mercedes heeft ondertussen bevestigd dat het maar liefst acht nieuwe modellen mee zal nemen naar de IAA. Vijf van deze modellen zijn volledig elektrisch. De Duitsers geven aan ook één performance hybride mee te nemen van Mercedes-AMG.

Op de IAA zal sowieso de Europese première zijn van de volledig elektrische EQB. Een midsize SUV, waarbij klanten de mogelijkheid hebben te kiezen voor een extra zitrij. Hierdoor is de EQB officieel een 7-zitter, ondanks dat de achterste rij enkel geschikt is voor kinderen. Met een accupakket van 66,5 kWh moet een bereik van 419 kilometer mogelijk zijn.

Ruimte voor het hele gezin

zoals eerder aangegeven neemt Mercedes dus vijf elektrische modellen mee onder het EQ-label. Op de IAA zal ook de EQA gepresenteerd worden, een model dat gezien kan worden als de elektrische variant van de A-klasse. Volgens WLPT normen goed voor rond de 400 kilometer aan range. Met de EQE wil Mercedes demonstreren dat een uitermate luxe sedan en een elektrische aandrijving goed samen gaan. Zoals de naam al doet vermoeden een elektrische kijk op de E-klasse.

Onder het AMG-label laat Mercedes ook de petrolhead nog genieten op de IAA. Met de Mercedes-AMG GT 63 S E Performance wordt een heuse wereldprimeur meegenomen. De 4 liter V8 is in combinatie met een elektromotor goed voor een vermogen van 843 Pk en een verbluffend koppel van 1400 Nm!

Het accupakket is puur voor de power

SMART

Naast Mercedes-Benz staat Smart. Zij komen met een nieuwe SMART SUV, waarbij een teaser ons alvast warm moet maken.

Smart toont ons alleen het dak van de compacte SUV

Renault

Renault komt met de eerder bekendgemaakte Megane-e. Ditmaal niet als concept, maar als productiemodel. Daarnaast wordt een concept verwacht van elektrische Renault 5.

En we hebben beeld van de nieuwe elektrische Mégane! Renault heeft op de IAA de nieuwe elektrische Mégane E-tech onthult.

Dit artikel zal verder aangevuld worden zodra er meer bekend is.

Openingstijden IAA München

Maandag 6 september (persdag), 08:00 – 18:00

Dinsdag 7 tot en met zondag 12 september, 09:00 – 18:00

Adres IAA Mobility

Friedrich-Ebert-Anlage 45, 60327 Frankfurt am Main, Duitsland (route berekenen via Google Maps).

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *