rijtest Honda e
Sterktes Zwaktes
+ Aansprekend, vooruitstreven concept – Iets te zwaar en onzuinig, waardoor te beperkte actieradius
+ Prachtige voorzieningen – Door prijs en formaat een relatief beperkte doelgroep
+ Veel rijplezier – Erg kleine bagageruimte
SWOT analyse Honda e

Nu er steeds meer elektrische auto’s komen die echt allemaal lekker presteren en veel kwaliteiten bieden, kun je kritischer worden en kunnen voorkeuren en smaak een grotere rol gaan spelen. Ben je nuchter, dan biedt bijvoorbeeld een Volkswagen e-up, een Opel Corsa e of een Hyundai de meeste value for money. Maar ben je een echte autoliefhebber, dan wil je ook luxe en stijl of juist een bepaald imago. En dat mag dan best wat kosten. Wij vielen in dit kader de laatste maanden voor de MINI Electric en al helemaal voor de DS3 Crossback e-tense. Niet de meeste value for money, wel verslavend leuk. Straks komt de Fiat 500e erbij en nu is er de Honda e. Die is prijzig, iets te zwaar en onzuinig en voorzien van een batterij die groter had gemogen. Maar wat een heerlijkheid! Zelfs mensen die niks met elektrisch rijden hebben zullen hier met een enorme smile uitstappen. Een echt hebbeding!

ingehuurde figurant

Wie je ook over elektrische auto’s hoort, ze hebben het vrijwel altijd over de in hun ogen te beperkte actieradius. Eerlijk gezegd is dat echte onzin. Zelfs met een auto met slechts 100 km actieradius kun je het hele land doorrijden. Bovendien rijdt de gemiddelde Nederlander zo’n 30 km per dag. Hoewel de actieradius dus belangrijk wordt gevonden, bracht een aantal autofabrikanten dit jaar toch elektrische auto’s uit met maar zo’n 200 km aan ‘range’. Dat is in de praktijk meestal genoeg, zeker als de auto snel kan laden. De gereden Honda e Advance heeft een batterij van 35,5 kWh en een WLTP-actieradius van 220 km. In de praktijk haal je eerder 160-180 km. De recente MINI Electric en Mazda MX-30, qua prijs en allure vergelijkbaar, halen ongeveer hetzelfde. Minstens zo belangrijk is echter de laadsnelheid onderweg. De Honda kan met 100 kW laden. Dan heb je die kleine batterij in 20 minuten helemaal vol. Je checkt je mail, doet een plas, drinkt een kop koffie en je vervolgt ontspannen je weg.

De genoemde autofabrikanten pronken met de lagere milieubelasting en de betere rijeigenschappen door het lagere gewicht van die kleinere batterij. Maar dat is eerlijk gezegd onzin. Ze móeten door de strenge Europese emissieregels elektrische modellen uitbrengen en monteren een niet te grote batterij in een bestaande auto om er nog wat aan te verdienen. Overigens deed Honda wel meer haar best, want de Honda e is een compleet nieuw elektrisch model, zoals ook Tesla en VW met de ID.3 dat zijn. En ze hebben er echt iets bijzonders van gemaakt. De ‘e’ oogt zowel retro als modern, is direct herkenbaar en maakt in alles een uitstekend gebouwde indruk.

De laadaansluiting in de neus is super praktisch met een mooi slimmigheidje, een lampje dat ook van buiten laat zien of er geladen wordt.

Welbeschouwd scherp geprijsd

De ‘e ‘is er vanaf € 35.330,-; de gereden Advance uitvoering met 17” velgen (standaard is 16”) en 154 pk in plaats van standaard 136 pk kost € 38.330,-. Kies die versie, maar dan wel met 16” velgen. Want daarmee heb je namelijk zo’n 20 km meer actieradius plus een zachtere vering. Voor bijna veertig mille is er meer te koop, zoals de Opel Corsa-e, de Peugeot e 208, de Renault Zoe in een topversie en het trio e-up, MIi en City-go van Volkswagen Groep kost zelfs een stuk minder maar heeft wel meer actieradius. Zo moet je de Honda e echter niet beoordelen.

Vergelijk hem met de DS3 Crossback e-tense. Ook daarbij heeft stijl zijn prijs. Kijk je naar de uitrusting, dan is de Honda feitelijk zelfs scherp geprijsd. Veel andere fabrikanten mogen er een voorbeeld aan nemen, want er ontbreekt werkelijk niets. Goede navigatie, goede audio, Wifi, alle ADAS veiligheidsystemen, de unieke spiegels, een duidelijke waarschuwing voor verkeer in de dode hoek, subliem werkende multimedia, stuur- en stoelverwarming, Parking Pilot en op deze Advance-uitvoering ook nog een camera in plaats van een achteruitkijkspiegel. Je hebt even tijd nodig om alles goed te leren bedienen, maar dan is het echt top.

interieur Honda e: veel schermen!
interieur Honda e: veel schermen!

Het interieur ademt de sfeer van een huiskamer, met hout, meubelstof en een grote televisie voor je neus. Je zit voorin lekker op vrij zachte maar goed instelbare stoelen. De instap naar achteren is voldoende ruim en je zit er even goed als in sommige concurrenten. Het is echt een auto voor een tweepersoons huishouden dat af en toe mensen wil kunnen meenemen. De bagageruimte is door de achterin geplaatste motor weliswaar erg klein, maar ben je met z’n tweeën, dan doe je toch gewoon de achterbank omlaag? Oh, ook mooi, die uitklappende portiergrepen. Werkt top!

Vissen voeren

Je kiest deze Honda e dus vooral vanwege z’n allure, beweeglijke karakter, manoeuvreerbaarheid in stadsverkeer (draaicirkel slechts 8,6 meter…), prestaties en… dat unieke interieur. Het dashboard telt over de gehele breedte drie grote beeldschermen, plus twee schermen in de hoeken die de rol van buitenspiegels overnemen.

Honda e vissen voeren

Dat hebben beide uitvoeringen standaard en het werkt erg goed, beter dan bij de enige andere auto met dergelijke cameraspiegels, de Audi e-tron. Mooi is ook dat bij het naderen van verkeer afstandslijnen in beeld verschijnen en dat er een duidelijk waarschuwingslampje gaat branden als er een auto schuin naast je zit. De schermen naast het instrumentenpaneel zijn zelf in te delen, je kunt er ook een groot aquarium op vertonen en met tikken op het scherm de vissen voeren…. Heel prettig: de climate control bedien je gewoon met eigen knoppen. Via een 220 volt stopcontact en een HDMI-aansluiting kun je zelfs een videospeler of spelcomputer aansluiten voor vermaak onderweg.

Honda e video

Dit kan beter

Wel jammer is dat Honda, toch een technologiebedrijf bij uitstek, de ‘e’ niet wat lichter en zuiniger heeft weten te maken. Hij weegt 1.537 kg en is daarmee zwaarder dan veel concurrenten. Bovendien vraagt de aandrijving veel stroom. Daardoor loopt de actieradius sneller terug dan verwacht. Doordat de testauto 154 pk aan boord heeft, komt de Honda toch lichtvoetiger en levendiger over dan veel andere elektrische auto’s, zeker in de sportstand. En doordat je bij de snellader met 100 kW kunt laden is dat verbruik ook iets minder belangrijk. Via een toets op de middenconsole en schakelflippers kun je desgewenst zo stevig regenereren dat je haast one pedal driving hebt. Dat is fijn. De achterwielaandrijving voorkomt aandrijfreacties in het stuur en wie dat wil kan op gladde ondergrond lekker dwars. Maar pas op, korte auto’s zoals deze Honda e kunnen dan ook tricky reageren. Je moet dit overigens echt opwekken, de kleine Honda rijdt uitermate stabiel en safe. De vering is stevig maar als gezegd, met iets hogere banden rond 16” velgen zal de auto net wat soepeler zijn.

17″ lichtmetaal. Tip: met de 16″ krijg je + 20km actieradius

Wordt het wat?

In andere tests werd ofwel gesteld dat de auto te duur is en de actieradius te beperkt, ofwel dat dit een van de leukste elektrische auto’s van dit moment is. Wij onderschrijven dat laatste. Dit is geen gewone elektrische auto, maar één die door zijn uiterlijk en vele voorzieningen van elke dag iets bijzonders maakt. Hij concurreert vooral met de MINI Electric en dat doet hij overtuigend. De Honda e is perfect voor lokale kilometers maar ook voor ritten door ons land, als symbool van smaak en stijl. Voor automobiele fijnproevers is het een aanwinst, als eerste of tweede auto. Hij gaat Honda zeker succes bezorgen, niet in de vorm van mega hoge verkoopaantallen, wel in de vorm van een jeugdiger imago en het opwekken van hebzucht. Wij zijn in elk geval danig onder de indruk en hadden het moment van terugbrengen bij Honda graag uitgesteld. Voor jaren.

Specificaties testauto: Honda e

Honda e Advance
Elektromotor, 113 kW/154 pk, automaat, achterwielaandrijving.
Lengte 3.894 mm, breedte 1752 mm, hoogte 1.512 mm, massa 1.537 kg
Batterijpakket 35,5 kWh, CCS snellaadaansluiting DC laden 100 kW, actieradius WLTP 220 km,
Acceleratie 0-100 km/u 8,3 sec ; emissie 0 g/km CO2, A-Label
Prijs vanaf € 35.330,-

Ps. de beelden van de rijtest worden afgewisseld met een statische “ontmoeting” met de Honda e eerder dit jaar.

Categorieën