Steeds vaker wordt een katalysator onder een auto gestolen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Maar dan blijkt dat de verzekering niet betaalt en de dagwaarde van je auto minder is dan de reparatiekosten. Ineens is je auto economisch total loss en je krijgt geen rooie cent. Lekker dan. Hoe zit dat?

Simpel te stelen

De katalysator is onderdeel van de uitlaat van je auto. Hij reinigt de uitlaatgassen door er bepaalde stoffen uit te halen. Dit reinigen gebeurt door edelmetalen zoals rodium en palladium in de katalysator. Die edelmetalen zijn tevens de reden dat katalysatoren zo populair zijn bij het dievengilde.

Omdat een katalysator onder de auto hangt, is het verwijderen ervan erg eenvoudig. In een paar minuten is je uitlaat doorgezaagd en gaat de dief er met je katalysator vandoor. Zo’n katalysator is al snel 75 tot 100 Euro waard. Nu snap je waarom ze steeds vaker worden gestolen.

Katalysator gestolen
Hier had dus de katalysator tussen moeten hangen

Verzekering betaalt niet

Nu is het sowieso irritant als iemand je katalysator steelt, maar het is nog veel vervelender als je verzekering de schade niet vergoedt. Als je auto alleen WA verzekerd is, dan is een gestolen katalysator niet gedekt. Ook bij een WA+ of allrisk-verzekering is het lastig. Deze dekken diefstal van en inbraak in je auto. Maar ja: je auto wordt niet gestolen (alleen een onderdeel) en er wordt niet ingebroken in je auto. De verzekeraar zal dus niet uitbetalen, waardoor jij met de gebakken peren zit.

Het vervangen van een katalysator kost je al snel tussen de 1.000 en 2.000 Euro, afhankelijk van hoeveel de dieven nog meer kapot hebben gemaakt (zoals de uitlaat zelf). Het wordt helemaal zuur als de kosten van de reparatie boven de dagwaarde van de auto uitkomen. Je auto is dan economisch total loss. Diefstal van je katalysator kan er dus voor zorgen dat jij zonder auto en zonder vergoeding achterblijft.

Toyota Prius
Met name oudere hybrides vallen ten prooi aan de dieven

Voorkom diefstal

De katalysator van auto’s rond de 10 à 15 jaar oud zijn het meest populair bij dieven. Hier zit een grotere hoeveelheid edelmetalen in. Met name de Honda Civic en Jazz worden getroffen, maar ook bijvoorbeeld de Opel Zafira. Ook de katalysator van hybrides, zoals de Toyota Prius, zijn gewild. Omdat hybrides schoner zijn, is de katalysator van deze auto’s minder versleten.

Diefstal van je katalysator is moeilijk te voorkomen, maar je kunt dieven wel ontmoedigen. Parkeren op een drukke en goed verlichte plek is altijd aan te raden. Wil je het dieven echt lastig maken, laat dan je katalysator vast lassen door je garage. Hier zitten wel kosten aan, maar een gelaste katalysator is moeilijk te verwijderen. Een dief moet dan met een slijptol aan het werk en dat levert een hoop moeite en vooral lawaai op.

Toch is dit zeker het overwegen waard, vooral als je een auto hebt waarvan de katalysator populair is en als je auto alleen WA verzekerd is.

Categorieën

2 REACTIES
Reageren

  1. SN Schurian schreef:

    Een WA-verzekering dekt diefstal van de auto en inbraak.
    Dit klopt niet Wa is dekking naar derden toe Wa extra en all risk heeft uitgebreidere dekking

  2. Robert schreef:

    Misschien leuk/goed om te verwijzen naar de uitzending van Kees van der Spek. Veel auto’s (vooral Toyota’s Prius en Auris) werden gehuurd via Snappcar. Een jongedame huurde de auto zogenaamd voor een familiebezoek, maar dropte de auto ergens verderop. De auto werd door iemand anders naar een garage gebracht en hier werd de katalysator opengehaald, leeggehaald en weer dichtgelast. Je kon pas iets zien als je de auto op een brug zette én een spiegeltje gebruikte. Veel eigenaren hebben het lange tijd niet doorgehad dat er iets miste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *