In de strijd tegen verkeersdoden wil de Amerikaanse staat Californië zware maatregelen treffen. Zo moeten auto’s met software beperkt worden zodat ze nooit meer te hard kunnen rijden.

Het plan komt van de Californische senator Scott Wiener als onderdeel van een stapel maatregelen om de wegen veiliger te maken. Volgens het plan moet elke auto die na 2027 verkocht wordt in de staat voorzien zijn van een elektronische beperking, die voorkomt dat de auto de maximumsnelheid met meer dan 10 mijl per uur (16 km/u) overschrijdt.

Deze elektronische beperking werkt samen met de GPS van het voertuig. Door te kijken hoe hard een voertuig op een bepaalde locatie mag rijden, wordt de snelheid automatisch beperkt. Dit systeem werkt ook samen met het lezen van verkeersborden, zoals we dat nu al op veel auto’s kennen. In eerste instantie geldt de beperking van de snelheid alleen op auto’s die in Californië worden verkocht, maar bij succes kan dit snel navolging krijgen.

Volgens het voorstel zouden alleen voertuigen van hulpdiensten uitgezonderd moeten zijn van de beperking. Er is echter wel een uitzondering ingebouwd: onder sommige omstandigheden moet de automobilist de snelheidsbeperking kunnen uitschakelen. In het voorstel wordt echter niet uitgelegd wat die omstandigheden zijn. Waarschijnlijk telt ‘omdat ik er zin in had’ niet als goede reden.

Te hard rijden in Californië

Veel verkeersdoden

De aanleiding van het voorstel is de toename van het aantal verkeersslachtoffers in Californië. Tussen 2019 en 2022 nam het aantal slachtoffers toe met 22%. In 2022 telde de Amerikaanse staat maar liefst 4.400 verkeersdoden. Ter vergelijking: dat is drie keer meer dan in Nederland, afgezet tegen inwoneraantal.

In een verklaring stelt Wiener: “Er is geen enkele reden harder te rijden dan 160 km/u in deze staat, maar toch geeft de Highway Patrol per jaar meer dan 3.000 bekeuringen voor deze overtreding. Het voorkomen van dit roekeloze rijgedrag is een logische oplossing om zo onnodige en hartverscheurende ongelukken te voorkomen.”

Of het plan goed valt bij autoliefhebbers, valt te bezien. De maximale legale snelheid die je in Californië mag rijden, is 70 mph, oftewel 112 km/u. Door de beperking zou dus geen enkele auto meer sneller kunnen dan 128 km/u. De vraag is ook hoe autofabrikanten zullen reageren, met name die van sportauto’s. Met zo’n snelheidsbeperking is er weinig reden meer om een snelle auto te verkiezen boven een normale.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *