Op het lijstje van dingen die je niet nodig hebt in 2023 staan digitale kentekenplaten waarschijnlijk niet eens genoemd. Wat is er mis met die gele metalen platen? Desondanks mag ik je melden: digitale kentekenplaten bestaan en zijn sinds kort legaal in meerdere Amerikaanse staten. En zoals te verwachten was: de digitale kentekenplaten zijn direct gehackt.

Laten we beginnen met de vraag: wat zijn digitale kentekenplaten? Feitelijk is een digitale kentekenplaat een tablet (met dry-ink zoals een e-reader) op je auto in plaats van zo’n gewone metalen plaat. Na een uitgebreide proef is het sinds enkele maanden in enkele Amerikaanse staten toegestaan zo’n digitale kentekenplaat op je auto te hebben. Alleen een bedrijf genaamd Reviver verkoopt ze. Deze zogenaamde R-Plates zijn niet goedkoop: afhankelijk van de versie kosten ze je 20 à 25 Dollar per maand.

Het nut van elektronische kentekenplaten

Natuurlijk zat het er wel aan te komen. Nu het interieur van auto’s steeds meer behangen wordt met schermen, is het niet meer dan logisch dat ze nu ook aan de buitenkant worden geplaatst. De vraag is alleen: waarom? Wat heb je aan een schermpje dat je kenteken laat zien?

Digitaal kenteken

Het kenteken zelf mag je natuurlijk niet aanpassen, maar je kunt wel een persoonlijke tekst onder je kenteken zetten. Deze kun je veranderen met een app. Leuk voor de auto achter je. Iets praktischer is dat je op je kenteken het woord STOLEN kunt laten zien, als je auto gestolen is. Dan ziet iedereen, en vooral de politie, dat er iets niet in de haak is.

Reviver zelf is lovend over de mogelijkheden: zo zou je Amber Alerts kunnen tonen op het schermpje. Critici verwachten vooral binnen afzienbare tijd reclame te zien op de kentekenplaten. De vraag is ook hoe handig digitale kentekenplaten zijn. Een klein foutje bij het inparkeren resulteert nu niet in een deukje in een metalen plaat, maar in het moeten vervangen van een duur scherm.

Gehackt

Het zal je ook niet verbazen dat de digitale kentekenplaat ondertussen ook is gehackt. Een groep onderzoekers wist in te breken op de servers van Reviver en vond daar een schat aan data. Wat bleek? Niet alleen persoonlijke informatie van de eigenaren van de auto’s was eenvoudig te vinden, maar ook locatiedata van alle auto’s met digitale kentekenplaten. Want natuurlijk werden alle bewegingen van de auto’s uitgebreid vastgelegd en teruggestuurd naar het bedrijf.

Digitale kentekenplaten: STOLEN

Het lukte de hackers zelfs om de informatie op de kentekenplaten op afstand te veranderen. Het kenteken zelf kon niet gewijzigd worden gelukkig, maar de persoonlijke tekst eronder wel. Bovendien konden de hackers elke auto markeren met het woord STOLEN. Dat is dan ook geheel terecht. De desbetreffende auto was dan misschien niet gestolen, maar de privacy van de eigenaar zeer zeker.

Laten we het in Nederland gewoon bij die ouderwetse, niet te hacken gele platen houden, goed?

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *