Sony WH1000-XM4 active noise cancelling headphones

Volgens de boekjes is de Sony WH-1000XM4 één van de beste ‘active noise cancelling’ koptelefoons. Sony heeft al een aantal jaren ervaring met ruisonderdrukkende koptelefoons en door steeds te blijven innoveren staat het merk hoog aangeschreven op dit gebied. Dankzij actieve ruisonderdrukking verbetert de gehele geluidservaring en dat wilden wij zelf wel eens meemaken. We testten de Sony WH-1000XM4 en delen onze bevindingen in deze review.

Draadloze koptelefoon met opberghoes, houten ondergrond
SterktesZwaktes
+ Geluidsbeleving– Aanraakbediening
+ Comfort– Robotstem
+ Levensduur batterij– Prijs

Wat is de Sony WH-1000XM4?

De Sony WH-1000XM4 koptelefoon is de directe opvolger van de Sony WH-1000XM3. Qua kleuren is er weinig veranderd: hij is verkrijgbaar in zwart, wit, zilver en ‘midnight blue’ en is te allen tijde voorzien van koperkleurige accenten. Aan de buitenkant zien de XM3 en de XM4 er identiek uit; de enige zichtbare aanpassing is een sensor in de linker oorschelp. Die detecteert of je de koptelefoon af doet. Als je dat doet, pauzeert de muziek. Zet je hem weer op, dan gaat de muziek verder. Ook houdt een sensor de omgeving in de gaten, waardoor de koptelefoon de geluidsinstellingen continu kan aanpassen, om zo de beste ervaring te leveren.

Koptelefoon, oorkussen, bewegingssensor
De sensor in de linkeroorschelp van de XM4 is de enige optische afwijking t.o.v. de XM3

Bluetooth

De XM4 is optisch ongeveer gelijk gebleven, maar onderhuids is hij wel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Dat uit zich in extra functies en meer verbindingsmogelijkheden met Bluetooth 5.0. Je kunt nu met meerdere apparaten een Bluetoothverbinding maken, waarbij de koptelefoon snel kan wisselen tussen apparaten.

Om snel muziek van een apparaat naar de koptelefoon te sturen, gebruikt Bluetooth software om de bestanden te comprimeren. Voor het coderen en decoderen maken Bluetooth-apparaten gebruik van codecs. In het geval van de WH1000-XM4 gebeurt dat met een LDAC codec, wat maximaal 990 kb per seconde verwerkt (dat is meer dan drie keer zoveel als andere codecs). De LDAC codec levert de hoogste kwaliteit voor Sony en een aantal andere Android devices, maar het nadeel van LDAC is dat niet elk merk apparaat er geschikt voor is. Applegebruikers kunnen beter een koptelefoon kopen die met een aptX of AAC codec werkt.

Je kunt draadloos geluiden afspelen via Bluetooth, maar je kunt ook nog op de ouderwetse manier werken, door zender en ontvanger te verbinden met 3,5 mm jackplug. Dan is de geluidskwaliteit nog altijd het allerbest. Dat komt doordat het comprimeren en verzenden via Bluetooth altijd ten koste gaat van de kwaliteit.

Headphones app

Via de App Store of Google Play kun je verschillende ‘Headphones’ apps downloaden; die bieden meer mogelijkheden om de instellingen van de XM4 naar smaak aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld het niveau van de ruisreductie of bass aanpassen. Dit werkt allemaal top; via de ‘custom’ knop op de oorschelp kun je wisselen tussen de standaardinstellingen en je persoonlijke instellingen.

Knopjes aan de onderzijde van de Sony WH-1000XM4, USB-C laadpoort, aan/uit-knop, custom-knop
Links de USB-C laadpoort, in het midden de aan/uit-knop, rechts de knop voor ‘custom’ instellingen

Sterke punten

De geluidsbeleving van de Sony WH-1000XM4 is echt geweldig. Het is alsof je met de koptelefoon een draagbare geluidsinstallatie uit een bioscoop op je hoofd zet. Het frequentiebereik ligt tussen 4 en 40.000 Hz. Daarmee komt het geluid intenser binnen dan bij reguliere koptelefoons. In diverse muziek, video’s en mobile games waren diepere tonen hoorbaar, die ik eerder nooit had waargenomen.

De Sony WH-1000XM4 is een van de beste ‘active noise cancelling’ koptelefoons. Twee geluidssensors (voor elke oorschelp één) detecteren het omgevingsgeluid en geven de data door aan de QN1-processor. Die zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden actief weg gefilterd worden.

Sony logo op draaibaar oorschelpdeel, koperkleurige details
Koperkleurige details, de opening links is een essentieel onderdeel voor de ruisonderdrukking

De Sony WH-1000XM4 is simpel vormgegeven; het design is niet opvallend of speciaal. Hij is net als zijn voorganger klein en licht gebleven. Daarnaast zitten er zachte kussen op de oorschelpen en in het midden van de hoofdband. Daardoor zit de XM4 super comfortabel op je hoofd; zelfs na een complete werkdag ‘in de headphones bubble’ doen je oren of hoofd nog geen pijn. Je neemt de koptelefoon gemakkelijk mee in het bijgeleverde hoesje. De koptelefoon is heel gemakkelijk op te bergen door de draaibare oorschelpdelen.

De koptelefoon heeft een interne batterij die maar liefst 30 uur geluiden kan afspelen. Uiteraard speelt het wel mee op welk volume je muziek luistert en of de active noise cancelling aan staat. Als de koptelefoon leeg is, kun je hem weer opladen met een USB-C kabel, die je inplugt in één van de oorkleppen. Na 3 uur zit de accu dan weer vol.

Sony WH-1000XM4 in opberghoes, houten ondergrond
Gemakkelijk op te bergen dankzij inklapbare en draaibare oorschelpdelen

Er zijn meer mogelijkheden met de XM4, dankzij uitgebreide aanraakbediening. Deze zijn ondergebracht in de rechter oorklep. Door je hand op de oorklep te leggen, schakelt de koptelefoon de ruisonderdrukking uit, waardoor smalltalk of een korte vraag mogelijk zijn zonder de koptelefoon helemaal af te doen. Het ziet er  voor de gesprekspartner misschien vreemd uit, maar het werkt wel goed. De noise cancelling verdwijnt overigens ook tijdelijk wanneer je begint te praten; ook dat is een voordeel van de slimme sensoren.

Zwakke punten

Wat minder goed gaat, zijn de overige ‘touch controls’. Volgens Sony zou je de muziek moeten kunnen pauzeren, door dubbel te tikken. Daarnaast moet je tussen nummers kunnen switchen door naar voren of achteren te swipen en dezelfde beweging naar boven en beneden zou het volume moeten beïnvloeden. Het is ons tijdens de testperiode echter niet gelukt om deze functies te gebruiken.

Opberghoesje voor Sony koptelefoon, blueprint met uitleg aanraakbediening, touch controls
Een overzicht van de ’touch controls’

De koptelefoon houdt je met een geautomatiseerde stem op de hoogte van de batterijstatus en het in- of uitschakelen van de active noise cancelling. Sony’s probleem hierbij is dat ze geen spraakacteurs hebben voor elke taal, waardoor ze gebruik moesten maken van een geautomatiseerde stem. In het Nederlands klinkt die nogal knullig. Een klein aantal standaardtalen inspreken had ervoor kunnen zorgen dat de complete ervaring met de Sony XM4 wat beter zou zijn.

De beste actieve ruisonderdrukkende koptelefoon komt met een pittig prijskaartje. Bij Sony zelf moet je minimaal 380 euro op de toonbank leggen om een XM4 mee naar huis te kunnen nemen. Op andere websites kun je hem wel voor een meier minder krijgen, maar het blijft flink wat geld voor een koptelefoon. Je moet er dus wel wat voor over hebben om een draagbare bioscoopervaring te bezitten.

Zijaanzicht Sony WH-1000XM4, op houten ondergrond

Conclusie review Sony WH-1000XM4

De Sony WH-1000 XM4 is een koptelefoon die ongemerkt opgaat in de menigte. De drager kan zich in een compleet andere wereld bevinden, maar dat valt aan de buitenkant niet echt op. Dankzij actieve ruisonderdrukking kan je met deze koptelefoon volledig in je eigen bubbel duiken. Sony heeft geprobeerd om extra functies in te bouwen, zoals aanraakbediening, maar dat werkt nog niet helemaal zoals gewenst. En de robotstem klinkt vreemd, maar alle andere geluiden klinken super. Met het comfort en de levensduur van de batterij zit het ook helemaal snor. De Sony WH-1000XM4 kost een lieve duit, maar daar krijg je wel één van de beste draagbare geluidservaringen voor terug. Ik duik weer even mijn bubbel in!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *