De Ford Focus is voor niemand een onbekende. Al sinds de jaren ‘90 staat de Ford Focus voor een eerlijke, no-nonsense auto voor gewone mensen. Naast de vele elektrische auto’s met hun hightech gadgets hebben deze auto’s het echter moeilijk. In deze rijtest kijken we of we in de nieuwe Ford Focus nog iets van vroeger herkennen.

Sterke puntenZwakke punten
+ Bruikbaarheid– Geluid
+ Verbruik– Spraakbesturing
+ Stuurgedrag– Intelligentie rijhulpen

Wat is de Ford Focus?

De vierde generatie van de Ford Focus rijdt alweer rond sinds 2018. Hoog tijd dus voor een update. Met een aantal niet te ingrijpende aanpassingen heeft Ford de Focus weer helemaal bij de tijd gebracht. Nu kan hij er weer enkele jaren tegenaan.

De geüpdate Ford Focus is vooral te herkennen aan de nieuwe grille. Voortaan zit het Ford-logo pontificaal midden op de grille, in plaats van er boven. Hierdoor krijgt de nieuwe Focus een vibe die doet denken aan de Ford Granada en Taunus van weleer. Een beetje retro dus. In combinatie met de nieuwe koplampen staat het echter niet verkeerd.

De nieuwe Ford Focus
Ford Focus achterkant

Nog steeds is de Ford Focus een hatchback of stationwagon met bescheiden afmetingen. In tegenstelling tot veel andere auto’s is hij in de loop van de jaren nauwelijks gegroeid. Met zijn felblauwe lak valt de Ford Focus van deze rijtest lekker op. Ik houd er wel van! Deze ST Line X uitvoering is de luxe versie van de sportieve uitvoering. Dit betekent sportieve details in en op de auto, maar wel alle opties.

Hoe rijdt hij?

Sinds de vierde generatie voorziet Ford elke Focus, uitgezonderd de écht sportieve varianten, van dezelfde driecilinder Ecoboost motoren. In onze testauto is deze motor goed voor 125 pk. De gemiddelde SUV krijgt tegenwoordig het dubbele mee, om over het vermogen van elektrische auto’s maar te zwijgen. De Ford Focus doet duidelijk niet mee aan deze trend. Hij blijft lekker gewoon.

De Ford Focus die wij reden was echter wel een hybride. Een mild hybrid, of MHEV, dat wel. Je hoeft dus niet te stekkeren, maar puur elektrisch rijden zit er ook niet in. Als je het gas loslaat of remt, genereert de auto elektriciteit. Deze wordt opgeslagen en gebruikt bij het optrekken. Dit spaart benzine. Bovendien geeft het de motor net even wat meer pit. Hierdoor voelt de Ford Focus zeker niet langzaam, al is hij ook niet snel.

Ford Ecoboost Hybrid
Scheuren door de bossen

De Focus is natuurlijk een echte Ford, en dat betekent dat hij lekker stuurt. In combinatie met een strak onderstel maakt dat de Focus toch sportief aanvoelt. Zeker als je de auto wat hoger in de toeren jaagt, kun je toch best een beetje de hoonigan uithangen. En dat voor een gezinsauto met 125 pk! Ook hier moeten we weer zeggen: het is precies zoals we Ford en de Focus kennen.

Sterke punten

In het verleden waren we niet heel erg onder de indruk van de mild hybrides die we reden. Ze waren wel wát zuiniger, maar het effect was minimaal. Ze leken er vooral te zijn zodat het merk kon zeggen: “kijk, wij zijn ook milieuvriendelijk!”. De Ford Focus MHEV is echter de eerste mild hybrid testauto die ons tijdens onze rijtest kon verrassen met zijn verbruik.

De Focus reed namelijk 1 op 20 zonder enige moeite. Op de snelwegen, op binnenwegen, zelfs stukje door de stad: het maakte weinig uit. Ondanks dat je nergens kan zien hoe vol de accu eigenlijk zit (missertje!), maakt het wel degelijk een groot verschil. Want heel groot kan die accu niet zijn: de nieuwe Ford Focus weegt slechts 1349 kilo. Oftewel: ongeveer evenveel als de vorige, niet-hybride generatie.

Ford Focus 2022 interieur
Focus kofferbak

De Ford Focus helpt je ook actief om brandstof te besparen. Zo zet het start-stopsysteem de motor uit als je in de eerste versnelling met de voet op de rem voor het verkeerslicht staat. Bij handmatige versnellingsbakken van andere merken moet je de auto hiervoor in zijn vrij zetten, maar niet bij de Focus. Ook geeft de Focus op het dashboard aan wanneer je gas terug kunt nemen, bijvoorbeeld omdat je op een helling naar beneden rijdt.

Verder blinkt de Ford Focus, net zoals eerdere generaties, uit in bruikbaarheid. Er zit niks overbodigs aan de auto. Hij biedt voldoende ruimte voorin en achterin. Ook de kofferbak is met 392 liter groot genoeg. En dat gecombineerd in een fijne hatchback met bescheiden afmetingen. Vergeet al die crossovers en SUVs: met een doorsnee gezin heb je niet meer auto nodig dan dit. En ik kan het weten, ik vervoer mijn gezin al 8 jaar in een Ford Focus.

Zwakke punten

Hoe fijn en soepel die motor voorin ook is, het blijft een dingetje. Op papier is er helemaal niks mis mee, maar voor het gevoel is een 1-liter driecilinder benzinemotor ondermaats in een serieuze auto als de Ford Focus. En nogmaals: het rijdt er niet minder om! Maar het gevoel wil ook wat.

De dubbele uitlaat die uit de sportieve achterbumper steekt, verliest toch iets van waarde door het gepruttel dat er uit komt. Een driecilinder klinkt te rauw, als een koude diesel. Het lijkt constant alsof hij veel te hard moet werken. Als je gas geeft, klinkt het motorgeluid ook door in het interieur. Je hoort dat de motor zijn best doet, maar sportief klinkt het niet.

Ford Focus hatchback
Neem plaats!

We hebben de Ford Focus al een aantal keer geprezen omdat hij zo gewoon is gebleven. Hij is wars van overbodige gadgets of nutteloze technologie. Dit siert de nobele Ford Focus. Toch zou je soms willen dat de technologie wat geavanceerder was. Bijvoorbeeld als je voor de derde keer tegen de mevrouw van de spraakherkenning hebt geschreeuwd waar je heen wil. Nee, dat zei ik helemaal niet!

Ook voor de rijhulpsystemen geldt: ze zijn er, maar bijster intelligent zijn ze niet. De adaptive cruise control kijkt niet erg ver vooruit, waardoor hij soms vol gas op die voorganger afrijdt en pas op het laatste moment remt. De verkeersbordherkenning denkt regelmatig dat je maar 30 km/u mag op de snelweg. Ook het sturen kun je niet zomaar overlaten aan de rijbaanassistent, tenzij je je weg zigzaggend wil afleggen.

Uitrusting

Tijdens onze rijtest bleek de nieuwe Ford Focus dezelfde als van vroeger, maar dan weer up-to-date. Dan moeten zaken als adaptive cruise control, rijbaanassistentie en blind spot monitoring gewoon op de auto zitten. Deze zijn dan wel niet erg verfijnd, ze zijn gelukkig niet zo nadrukkelijk aanwezig dat ze het rijplezier in de weg zitten. Ze assisteren, maar ze bemoeien zich niet teveel met jouw rijgedrag. Dat is fijn.

Ruim touchscreen met Sync4
Van de zijkant gezien geen grote auto

Wat ook fijn is, is de B&O geluidsinstallatie. Deze klinkt beter dan je van een auto als de Ford Focus mag verwachten. Dit tilt de auto naar een hoger niveau. Niet dat de rest armzalig is, hoor. De ST Line sportstoelen zitten voortreffelijk en zijn op vele manieren instelbaar. Er is veel plastic in het interieur maar toch voelt alles prettig en oogt het degelijk.

Het 13,2 inch touchscreen zit nogal pontificaal midden op het dashboard geplakt. Als je de navigatie gebruikt, is dit scherm handig, maar op andere momenten is het nogal overdreven. Hoe groot wil je zien naar welk radiostation je luistert, en welke telefoon is aangesloten? Gelukkig zitten onder het scherm de knoppen voor de belangrijkste functies. De volumeknop zit ver weg, maar je kunt ook de knoppen op het stuur gebruiken.

Wel apart vonden we de knop voor de rijmodi. Dit is een fysieke knop, maar hij opent alleen een menu op het touchscreen. Hier moet je dan vervolgens de sport- of eco-stand kiezen. Kom op Ford, dat had toch gewoon via dat ene knopje gekund?

Heel nieuwe grille voor de Ford Focus
Rijtest Ford Focus

Conclusie rijtest Ford Focus

De nieuwe Ford Focus is gewoon nog de Ford Focus die we kennen, maar dan nieuw. Het uiterlijk is weer helemaal bij de tijd. Alle gewenste elektronische hulpmiddelen zijn aanwezig. Desondanks blijft de nieuwe Ford Focus trouw aan zijn afkomst. Nog altijd is het een eerlijke, no-nonsense auto voor mensen zoals jij en ik.

Dat is iets wat steeds zeldzamer wordt: een auto zonder poespas. Wel modern, maar zonder overbodige technologie. Bij de Ford Focus draait het nog gewoon om autorijden. Met de voet op het gaspedaal, stuur in de handen: dat is waar de kracht ligt van de Ford Focus. Ford laat met deze auto zien dat de Focus nog steeds op de juiste plaats zit.

Categorieën

1 REACTIE
Reageren

  1. Geert schreef:

    De motor van de Ford Focus is waardeloos. Mijn Focus van 2020
    125 pk en nu 107.000km op de teller, is afgelopen maandag het blok toch overleden. Dan zegt Ford Nederland ook nog zo leuk, dat valt niet onder de garantie. Ik heb garantie tot 200.000 km Heb garantie bij gekocht met bestellen van de auto. Ik vertrouwde het al niet een 3 cilinder. De auto heeft alle beurten gehad en nog zeggen dat het niet onder de garantie valt. Ford moet een degelijke product afleveren. Doet Ford hier niets aan, dan wordt het een rechtszaak. Ik weet zeker dat ik dat gaat winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *