De twee belangrijkste aanschafcriteria van een elektrische auto zijn: 1. de Range en 2. de Prijs. Als deze criteria samengevoegd worden, dan biedt de Hyundai KONA Electric de goedkoopste elektrische kilometers, oftewel de beste prijs/range verhouding. Het is opvallend dat enkele merken met meerdere modellen in de Top 10 staan, zoals Renault, Tesla en Nissan.

De range en de prijs van een elektrische auto staan synoniem voor: de range anxiety (de angst om de eindbestemming niet te halen) en de aanschafprijs. Als je de keuze gemaakt hebt voor een elektrische auto, dan wil je de meeste waar voor je geld c.q. bijtelling. Natuurlijk zijn er meer factoren van belang bij de keuze van een nieuwe elektrische auto, maar het keuzeproces van een elektrische auto begint bijna altijd bij de range en de prijs.  

Range wordt duur betaald

LeaseAholic heeft in samenwerking met EV-Database gekeken naar de actieradius van huidige elektrische autorijders en deze vergeleken met de prijs (fiscale waarde) van de elektrische auto. Daaruit blijkt dat de range duur betaald wordt. De elektrische auto’s met de grootste actieradius (ruim 400 kilometer) komen niet in de Top 10 voor.

3 merken met 2 of meer modellen in top 10

De Hyundai KONA Electric is overduidelijk de winnaar met € 102,- voor elke kilometeractieradius. De nummer twee is zijn “broer” de Kia e-Niro met € 115,- per km. actieradius. De Top 3 wordt gedeeld door Renault ZOE R90 en Tesla Model 3 Long Range met € 124,- per kilometer. De Renault ZOE R110 staat op plek 6. De twee andere Tesla Model 3-en, de Performance en Standard Range Plus staan op een gedeelde 8e plaats.

Enkele feiten uit het EV-onderzoek

De gemiddelde “praktijkrange” van alle elektrische auto’s op de weg is: 284 kilometer. Het is opvallend dat van deze Top 10 elektrische auto’s de gemiddelde range 346 kilometer is.

Elektrische auto kost gemiddeld € 50.208,-

De gemiddelde prijs van een elektrische auto op de Nederlandse wegen is € 50.208,-. Van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is de gemiddelde prijs voor een elektrische kilometer € 188,-.

De elektrische auto’s uit dit onderzoek zijn allemaal lang genoeg op de markt om de “praktijk actieradius” te bepalen. Elk kwartaal wordt dit onderzoek geüpdatet.

Categorieën