Op de technologiebeurs CES 2022 presenteert BMW de iX Flow. Op het oog lijkt dit een normale BMW iX zoals we die al eerder zagen, maar schijn bedriegt! Deze BMW kan namelijk van kleur veranderen.

E-Ink

Nou heeft BMW vroeger niet zo goed opgelet op school, vermoed ik. BMW stuurt dan wel trots persberichten de wereld in over een ‘exterieur dat van kleur verandert’, maar ik heb daar toch een kanttekening bij. De BMW iX Flow verandert namelijk van wit naar zwart (en terug). Dames en heren van BMW: letten we even op? Wit en zwart zijn geen kleuren!

Nu is een BMW die van tint (niet kleur) kan veranderen wel interessante techniek natuurlijk. Aan de buitenkant van de BMW iX Flow zit een speciale wrap. Deze wrap  is voorzien van ‘e-Ink’. Dit is hetzelfde spul dat in e-readers zit. Door er stroom doorheen te jagen, veranderen de kleine elementjes in de e-Ink van tint. Zwart naar wit en terug.

Speciale wrap met E-ink die van kleur kan veranderen

Reuze handig

Het mag dan vooral een leuke gadget lijken, volgens BMW heeft wel degelijk nut. Wit weerkaatst het zonlicht, terwijl zwart het juist opneemt. Door de juiste tint te kiezen, kun je dus de auto laten opwarmen op koude dagen of juist koel houden op warme dagen. Dat is best handig bij een elektrische auto. Des te minder stroom je gebruikt met de verwarming of de airco, des te verder je kunt rijden.

BMW gaat nog verder om ons te overtuigen dat dit een geweldig nuttige uitvinding is. Zo zou je aan het exterieur van de auto kunnen zien of de auto volledig is opgeladen. Bij een huur- of deelauto kan de auto je laten zien of hij beschikbaar is of niet.

BMW iX Flow

Of ben je je auto kwijt op een druk parkeerterrein? Dan begint de hele auto gewoon zwart-wit te flitsen. Reuze handig toch? Of uhm… Je kunt dan natuurlijk ook een auto kopen met een echte kleur, in plaats van een zwart-witte. Een blauwe of oranje auto zie je nu eenmaal wat minder snel over het hoofd in die zee van wit, zwart en grijs. Daar heb je geen e-Ink voor nodig.

In andere vorm

Ongeacht hoe BMW zijn best doet ons te overtuigen, wij denken niet dat we deze techniek gaan terugzien in de showroom. Nutteloos is deze presentatie echter niet, want het zou zomaar kunnen dat we de e-Ink techniek in een andere vorm wel terugzien in auto’s. Op het dashboard bijvoorbeeld, of als indicator van iets.

Maar een auto die van zwart naar wit verandert? Die lijkt ons vooral handig voor criminelen. We zagen de boeven wegrijden in een zwarte BMW, agent…

Bekijk hier hoe het er uitziet:

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *