Car of the year 2019

Wie had dat verwacht? De Jaguar I-Pace is Auto van het Jaar 2019 en verslaat hiermee veel modellen die een stuk meer bereikbaar zijn. De winnaar van vorig jaar, de Volvo XC40, geeft dus de prijs door aan Jaguar.

Voor het eerst gelijke stand na stemmen

De finalisten van de Auto van het Jaar 2019-verkiezing waren al even bekend. Op de ‘Geneva International Motor Show’ is dan eindelijk de winnaar gekozen. Auto’s als de Alpine A110, Citroën C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-Klasse en Peugeot 508 gingen met elkaar de strijd aan. Het was wel even spannend, voor het eerst in de geschiedenis van de prijs kwamen er twee winnaars uit de bus. Zowel de Jaguar I-Pace als de Alpine A110 eindigden beiden op 250 punten, met vlak daarachter de Kia Ceed met 247 punten. Uiteindelijk hebben de individuele punten van de jury de I-Pace bekroond als winnaar. Zie hier de volledige uitslag:

De jury, bestaande uit 60 journalisten, verkozen dus de Jaguar I-Pace boven de andere deelnemers. Volgens hen blinkt de auto o.a. uit qua design en prestaties. Voor Jaguar is het overigens de eerste keer, dat zij een Auto van het Jaar-verkiezing winnen.

Over de Jaguar I-Pace

De Jaguar I-Pace wordt gezien als tegenhanger van de Tesla-modellen. Het model is beschikbaar als EV400 met twee elektromotoren, die samen goed zijn voor 400 pk. Het maximumkoppel bedraagt 600 Nm en de accucapaciteit is 90 kWh. Volgens de WLTP-testcyclus is dat voldoende om 480 km af te leggen. De acceleratie van 0 naar 100 km/h duurt 4,8 seconden en de topsnelheid ligt op 200 km/h.

Dat de Jaguar I-Pace de Auto van het Jaar-verkiezing wint, betekent niet dat de auto voor iedereen bereikbaar is. De prijslijst begint bij € 80.330,- en dus is de I-Pace voorlopig alleen bij zakelijk gebruik interessant.

Sinds 1 januari 2019 betaal je 4% bijtelling over de cataloguswaarde tot € 50.000,-. Over het resterende bedrag dient 22% bijtelling te worden betaald.

Categorieën