Of je nu dagelijks potten verf vervoert als schilder of regelmatig de weg op gaat om klanten te bezoeken. Als ondernemer is het handig en soms zelfs verplicht om een zakelijke auto te hebben. Maar ben je ondernemer en gebruik je de auto eigenlijk alleen maar voor woon-werkverkeer of buiten werktijd? Dan wordt dit vaak als privégebruik gezien en heb je een ander soort autoverzekering nodig.
In dit artikel leggen we de verschillen en overeenkomsten uit tussen een zakelijke en privé autoverzekering om je een helder beeld te geven over welke je nodig hebt.
Waar gebruik je de auto voor?
Heb je een nieuwe auto of bus gekocht die jij en je (eventuele) werknemers regelmatig gaan gebruiken voor werkzaamheden? In dit geval wordt de auto zakelijk gebruikt. Hiervoor sluit je dan ook een zakelijke autoverzekering af. De voordelen van deze verzekering: je kan wisselende bestuurders in de auto laten rijden en eventueel de btw en andere kosten verrekenen op zakelijke autokosten.
Wel is een zakelijke autoverzekering vaak duurder dan een autoverzekering voor je privéauto. Doordat een bedrijfsauto meestal meer kilometers maakt en misschien wel verschillende bestuurders heeft, is er meer kans op schade. Met een zakelijke auto mag je ook privé rijden, maar let wel op: als je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor persoonlijke situaties, komt bijtelling om de hoek kijken.
Ben je een ondernemer, maar gebruik je je auto eigenlijk alleen maar voor woon-werkverkeer of buiten werktijd? In dit geval hoef je de autoverzekering niet zakelijk afsluiten, zelfs niet als je hem een enkele keer wél gebruikt onder werktijd. Hierbij sluit je dan ook een particuliere autoverzekering af. Op die manier ben je minder geld kwijt aan premie.
Soort verzekering: WA, WA+ of Allrisk
Of je nu een bedrijfsauto hebt of eentje voor privégebruik: de keuze uit het soort verzekering blijft hetzelfde. Zowel bij een zakelijke als privé autoverzekering kies je namelijk uit WA, WA+ of Allrisk. Bij WA ben je verzekerd voor schade die jij toebrengt aan andere voertuigen, personen of zaken. Deze verzekering is verplicht en dien je dus minimaal af te sluiten. Wil je meer dekking en ook schade aan jouw eigen auto vergoed krijgen? Ook als je die zelf hebt veroorzaakt? Kijk dan eens naar een WA+ of Allrisk dekking.
Voordelen van een zakelijke autoverzekering
Hoewel de premie van een zakelijke autoverzekering vaak hoger ligt dan de premie voor je privé auto, brengt deze verzekering aantrekkelijke voordelen met zich mee. Vooral als je een bedrijfsbus aanschaft. In dit geval kan je namelijk aanspraak maken op een zogenoemd ‘grijs kenteken’. Hierbij krijg je niet werkelijk een grijskleurige nummerplaat: het slaat vooral op de fiscale voordelen die je ermee krijgt. Je nummerbord blijft dus gewoon geel. Wel is er een andere manier om grijze kentekens te herkennen: ze beginnen namelijk vaak met de letters B of V.
Ben je ondernemer met een btw-nummer, staat de bestelbus op jouw naam en gebruik je de bus jaarlijks voor meer dan 10% voor zakelijke doeleinden? Dan krijg je zo’n grijs kenteken en betaal je minder wegenbelasting en geen BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
Als je een nieuwe auto koopt, is het dus slim om te bepalen of je het voor zakelijk of enkel voor privé situaties gebruikt. Zorg dat je altijd goed verzekerd de weg op gaat om vervelende kostenposten te voorkomen.