Autoverkoper geeft sleutel aan koper auto op de achtergrond

Autorijden is al duur genoeg. Dus als het op de autoverzekering aankomt zoeken we vaak ook de goedkoopste. Maar is dat wel het beste voor jouw specifieke situatie? Je wil tenslotte goed verzekerd zijn mocht er ooit iets gebeuren.

Als je online op zoek gaat naar een motorijtuigenverzekering en je geeft wat gegevens in, dan bevelen veel verzekeraars de verzekeringen aan waarop zij het meeste verdienen, niet per definitie wat de goedkoopste is, of het beste voor jou. Waar let je dus op?

Valt diefstal van mijn auto niet onder de inboedelverzekering?

Je zal nog verbaasd zijn over hoeveel mensen denken dat diefstal van hun auto onder hun inboedelverzekering valt. Als je je al vaker hebt verdiept in auto- en/of woonverzekeringen klinkt dit misschien als een grap, maar niet iedereen kan of wil zich op dit onderwerp storten.

Bedenk het volgende: iemand gaat zijn of haar eerste huis huren en sluit zonder zich al te veel te verdiepen meteen een inboedelverzekering met anti-diefstalpakket af, want dat is verstandig. Toch? Maar verzekeringen zijn “saai”, en op de website stond met grote letters dat al je spullen verzekerd zijn tegen onder andere storm, brand, inbraak, vandalisme, en natuurlijk diefstal. Dus even snel afsluiten, ben je daar ook weer vanaf.

Soms kijkt die persoon om welke reden dan ook niet verder, en bergt daarna de polis ongelezen op, diep in de kast samen met alle andere saaie-maar-belangrijke papieren. Die vertrouwt dus blind op zijn of haar – incomplete – kennis van de inhoud. En dit gebeurt veel vaker dan je denkt.

Magische formules

Als je op zoek gaat naar een autoverzekering, lees je dan dus goed in en laat je niet verrassen als het om de premies gaat. Elke verzekeraar gebruikt namelijk zijn eigen magische formule om ze te berekenen en marketingafdeling om ze zo mooi mogelijk aan jou voor te doen. Het is aan jou om zoveel mogelijk details los te peuteren.

Premiestijging na schade?

Zo wil je bijvoorbeeld weten wat er gebeurt met je premie als je een keer schade claimt. Die lekker betaalbare autoverzekering kan na schade door jouw schuld plotseling een enorm duur blok aan je been worden. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een verzekeraar na zo’n claim die aantrekkelijke (lok)premie flink oppompt.  

Ga op je zoektocht naar een nieuwe goedkope autoverzekering dus niet meteen in op de eerste de beste deal die bijna te mooi is om waar te zijn. Graaf gerust een beetje dieper. Zoek aan de hand van jouw gegevens en die van de auto naar de verzekeraar waarbij de premie van je autoverzekering ook na een schadegeval nog betaalbaar voor je blijft.

Schadevrije jaren kunnen je besparen

Kijk ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd en de premiekorting die je daarmee kunt bemachtigen. Iedere verzekeraar geeft namelijk weer andere kortingen als je lange tijd schadevrij hebt gereden. Waar je bij de ene recht hebt op 40% korting na 5 schadevrije jaren, krijg je bij een ander misschien wel 60%. En als je er echt flink wat hebt opgebouwd kan bij sommige verzekeraars je korting oplopen tot wel 85%. Ja, kortingen zijn leuk, maar het belangrijkste blijft nog steeds of de uiteindelijke premie bij je past. 

Mag het een beetje meer zijn?  

Er zijn nog meer zaken waar je op kunt letten om je autoverzekeringen af te stemmen op jouw situatie en wensen. Is bijvoorbeeld een allriskverzekering, WA beperkte cascoverzekering of alleen WA op zijn plek? Wil je een eigen risico, en zo ja hoe hoog? Verzeker je die dure wieldoppen, spoilers of audioapparatuur helemaal of maar tot een bepaald bedrag mee? Neem je een aanvullende verzekering zoals een ongevallen-inzittendenverzekering en/of schadeverzekering inzittenden? Wil je indekken voor verkeerrechtsbijstand of pechhulp?

Jouw situatie, jouw wensen

Weeg dus duidelijk voor jezelf af welke zaken aansluiten bij je wensen en huidige situatie.

Misschien kom je daarna wel tot de conclusie dat die allergoedkoopste autoverzekering helemaal niet dekt wat je zou willen, of schiet de premie met 200% omhoog zo gauw je maar het geringste krasje hebt geclaimd.

Actie ondernemen

Vergelijk ook regelmatig autoverzekeringen. Verzekeraars staan er bekend om dat ze hun premies om de haveklap aanpassen. Check je gereden kilometers. Als je minder rijdt dan je in eerste instantie hebt opgegeven krijg je soms korting op je premie. En je premie in een klap betalen is vaak ook voordeliger dan maandelijkse betalingen.

Je ziet, actief met je verzekering bezig zijn is voordeliger dan het in een kastje laten verstoffen. Ga op onderzoek en ben niet te snel tevreden. En onthoud vooral dat de prijs niet heilig is.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *