Volkswagen Touareg 2017

Later dit jaar presenteert Volkswagen, als alles volgens plan loopt, de nieuwe generatie Touareg. Vóór het zover is, voert de Duitse fabrikant uitgebreid testwerk uit, waaronder op en rondom de Nürburgring. Onze spionagefotograaf wist alvast een prototype op fraaie wijze vast te leggen.

Deelt techniek met Audi Q7

Om de kosten te drukken binnen de Volkswagen Group, komt de nieuwe Touareg op hetzelfde MLB Evo-platform te staan als de Audi Q7. Ook de komende Porsche Cayenne en Lamborghini Urus maken hier gebruik van, net als de meest luxe SUV op aarde: de Bentley Bentayga. Door de toepassing van het moderne MLB Evo-platform, blijft het gewicht binnen de perken, wat het werk is van het aluminium.

Ook door de komst van nieuwe of verbeterde motoren zal de Touareg, ten opzichte van zijn voorganger, minder kilo’s in de weegschaal leggen. Volgens buitenlandse bronnen wordt Volkswagens grote SUV aangeboden met een 2.0 liter viercilinder en 3.0 liter V6-krachtbron. Tevens volgt een hybride-versie, en komt het merk met een 3.0 liter V6-turbodieselmotor op de proppen.

Met de nadruk op premium

Volkswagen wil met de nieuwe Touareg de aanval openen op andere premium-SUV’s, zoals de BMW X5 en Mercedes-Benz GLE. Het design zal dan ook dezelfde kant opgaan als de huidige Passat, die zich nu ook meer op de premium-markt richt.

We verwachten minder rondingen, maar juist meer strakke lijnen en hoekige vormen. De T-Prime Concept GTE, die vorig jaar op de autoshow van Beijing zijn werelddebuut beleefde, dient als voorbode voor de nieuwe Touareg. Met andere woorden: kijk er maar eens goed naar, want de productieversie zal nauwelijks afwijken van dit studiemodel.

Debuteert in…

Dat de nieuwe Touareg dit jaar wordt voorgesteld staat vast, al is het nog gissen naar de plaats van de onthulling. Er is zijn verschillende mogelijkheden, zoals de Autosalon van Genève (maart), Shanghai Motor Show (april) en IAA Frankfurt (september). Alle locaties zijn geschikt voor de internationale presentatie, aangezien er voor iedere beurs een reden te benoemen is. 

Genève is geschikt vanwege het vergevorderde testwerk, terwijl Shanghai een ideale plaats is om vervolg te geven aan de T-Prime Concept GTE van vorig jaar. IAA Frankfurt is een goede kanshebber, omdat dit het thuisfeestje is voor alle Duitse autofabrikanten.

Categorieën