Audi Q8 2018

Na een tweetal concept-cars, verschijnt in 2018 eindelijk de productieversie op de markt: we hebben het over de Audi Q8. Momenteel is de fabrikant uit Ingolstadt druk in de weer met het uiteindelijke model, dat is vastgelegd door onze spionagefotograaf.

Nog geen antwoord…

Zoals we intussen weten, is de BMW X6 de stichter van het coupé-achtige SUV-segment. Om mee te profiteren van deze steeds populairder wordende klasse, zet Mercedes-Benz de GLE Coupé in. Dit model is inmiddels twee jaar onder ons, maar Audi heeft hierop nog geen antwoord. Toch kunnen we melden dat daar aan gewerkt wordt: de spionagebeelden zijn het bewijs.

Twee voorbodes

We zijn nog niet op de helft van het jaar, en toch heeft Audi al twee voorbodes van de Q8 voorgesteld. Het begon in januari met de Q8 concept op de North American International Auto Show, gevolgd door de Q8 sport concept in Genève.

Beide concept-cars geven een duidelijk beeld van het toekomstige ontwerp. Zo blijft de aflopende daklijn intact, en wordt ook de vormgeving van de voor- en achterzijde meegenomen in het productiemodel. Waarom we dit zo zeker weten? Het gespotte prototype op de spionagebeelden verraadt dit alles.

Q7 als basis

Eerder deze maand was op Dagelijksauto.nl al te lezen, dat de productierijpe Q8 in Hongarije van de band rolt. Ook werd helder, waarom Audi dit model hier bouwt. De Q8 leent de basis, en ook de motoren, van de huidige Q7. Vanuit een logistiek oogpunt, is het dus efficiënter wanneer de productie in het Hongaarse Győr plaatsvindt. Audi’s Q7 wordt momenteel al op deze locatie in elkaar geschroefd.

Aangezien de Q7 in Nederland enkel leverbaar is met een 3.0 liter TDI-dieselmotor, verwachten we voor de Q8 hetzelfde. Mogelijk volgt op een later moment een 435 pk sterke S-variant, die aangedreven wordt door een 4.0 liter TDI achtercilinder krachtbron. Ook een Q8 als plug-in hybride sluiten we niet uit.

Categorieën