auto fotoshoot

Een auto fotograferen, hoe moeilijk kan dat zijn? Die vraag is mij vaak gesteld en iedere keer is mijn antwoord hetzelfde; Probeer het maar eens. Het lijkt zo makkelijk, een auto heeft geen instructie nodig en kan ook niets verkeerd doen. Hij staat er gewoon zoals hij is neergezet. Dat betekent dat het aan de fotograaf is om met zijn kennis en kunde de auto te fotograferen. Er zijn geen excuses wanneer de foto’s niet meer dan snapshots zijn. Elke, maar dan ook echt elke auto is geschikt voor een auto fotoshoot. Zelfs de meest saaie alledaagse modellen kunnen op een aantrekkelijke manier op de foto gezet worden.

Zaken als compositie, reflectie, lichtval en schaduwen worden ineens superbelangrijk, maar kunnen tegelijkertijd je grootste valkuil zijn.

Ik heb mij een aantal jaar geleden gespecialiseerd in automotive fotografie. Toen ik begon heb ik veel geleerd door te kijken naar het werk van andere fotografen. In facebook groepen, op instagram, youtube en uiteraard door zelf veel te oefenen.

In de komende artikelen geef ik jou door middel van een aantal tips een inkijkje in de wereld van de automotive fotografie.

Tip 1: De auto, hoe en wat

Iedere auto is geschikt om te fotograferen. Het maakt niet uit of de foto’s voor een magazine zijn of voor een verkoopadvertentie, het allerbelangrijkste is dat de auto zowel van buiten als van binnen brandschoon is.

Met name glanzende oppervlakken zoals deurgrepen en touchscreens verdienen extra aandacht. Het digitaal wegpoetsen van een paar vette vingerafdrukken kost altijd veel meer tijd dan wanneer je er voor het maken van de foto even een doekje overheen gehaald had. Een microvezeldoekje en plumeau zijn op mijn auto fotoshoots onmisbare hulpmiddelen.

Microvezeldoekje en plumeau zijn inmisbaar

Positioneer de auto met de grootste zorg. Alle details tellen. Zet bijvoorbeeld voor foto’s recht van voren, van achter of  van opzij, de wielen recht. En bij ¾ foto’s (dat is een schuine hoek waarbij je 3 van de 4 hoeken van de auto ziet) van voor of achter draai je de wielen iets in zodat je de velg beter ziet.

Zet de stadsverlichting altijd aan. Zelfs al is het midden op de dag en lijkt het op het eerste gezicht alsof de lichten niet zichtbaar zijn, op een foto zie je altijd meer dan je met het blote oog kunt waarnemen en verlichting maakt het beeld altijd aantrekkelijker om naar te kijken. Hetzelfde geldt voor het fotograferen van de binnenkant de auto. Zet het contact aan met de dashboardverlichting op de maximale helderheid. Let goed op welke informatie er op de schermen in de auto weergegeven word (bijvoorbeeld dat er een portier open staat) en zorg dat het stuur precies recht staat.

Tip 2: Hoe kies je een locatie?

Naast de auto is de fotolocatie van groot belang.

De beste locatie maakt de foto compleet, schept de context van het verhaal dat je wilt vertellen en leid niet af van het onderwerp: de auto. Wanneer je vooral de aandacht naar de auto uit wil laten gaan kan je het beste een locatie kiezen die neutraal of complementair is aan de auto.

Een lege parkeerterrein of een verlaten industrieel terrein doet het eigenlijk altijd wel goed. Let wel op, wat er zich achter je auto bevind. Een muur die zich kort achter de auto bevindt kan een wat claustrofobisch gevoel oproepen, een auto op een meeting of parkeerplaats vol andere auto’s kan de indruk geven dat het niet alleen om die auto draait en een lantarenpaal die uit het dak van de auto “groeit” ziet er gewoon vreemd uit.

Maak hierbij een inschatting van je photoshop skills, ben je in staat storende elementen weg te shoppen of kies je er liever voor de auto een stukje te verplaatsen?

auto fotoshoot BMW X7

Een belangrijke valkuil bij het fotograferen op locatie is het niet laten zien van de ruimte op de locatie. Creëer die ruimte achter de auto en ga zelf met je rug tegen de muur staan zodat de ruimte op je foto’s mogelijk zelfs groter lijkt dan die in werkelijkheid is.

Afronding eerste deel “auto fotoshoot”

Wat je nu nog rest is oefenen. Zoek een locatie, regel een auto en fotografeer erop los. Wees niet bang om fouten te maken want als een idee niet werkt ben jij de enige die de foto zal zien. Neem bijvoorbeeld eens een autofoto uit een magazine of brochure mee en probeer die zo precies mogelijk na te maken.

auto fotoshoot Range Rover P400e

In de tips hierboven is mijn uitgangspunt een stationaire fotoshoot. Vaak zie je in een magazine zogenaamde rollers, foto’s van een rijdend voertuig. Hoe je zo’n foto maakt vertel ik je in een volgend artikel.

Volgende keer?

Tip 2: Hoe kies je de locatie? Tip 3 Compositie, de indeling van je foto. Tip 4: Welke camera? En tip 5: de nabewerking.

Categorieën