Het werk van een redacteur is niet zo moeilijk; met een camera, een computer en het juiste contactennetwerk kom je al heel ver. Om teksten en audiovisuele content zo goed en snel mogelijk te verwerken, kan een kleine laptop goed van pas komen. In deze review lees je hoe geschikt de Lenovo Yoga 6 is voor onze redactionele taken.

SterktesZwaktes
+ vormgeving– ‘klein’ toetsenbord
+ gebruiksgemak– HDMI-poort ontbreekt
+ accuduur– helderheid scherm

Stijlvol en flexibel

Bij het openen van de doos vinden we: de Lenovo Yoga 6 laptop, de voedingskabel, een gebruiksaanwijzing en een doosje met een digitale pen. Jawel; je kunt de Yoga 6 ook als tekentablet gebruiken. De laptop zelf ziet er heel stijlvol uit; de bovenkant is voorzien van spijkerstof, wat goed past bij de ‘Abyss Blue’ gekleurde behuizing. Door de blauwe stof komen ook het Lenovo-badge en de letters ‘YOGA’ de mooier uit de verf.

Zoals de naam ‘Yoga’ al doet vermoeden, is de laptop erg flexibel. Je kunt het beeldscherm helemaal omklappen, zodat het apparaat functioneert als tablet. Handig voor bijvoorbeeld het maken van tekeningen en het signeren van documenten (met die eerdergenoemde digitale pen).

Aan de zijkanten van de laptop zit een 3,5 mm audio jack, twee USB-A aansluitingen en twee USB-C aansluitingen (let op: één daarvan is om op te laden). De aan/uit-knop zit aan de rechterkant. Links en rechts van het toetsenbord bevinden zich de speakers van het Dolby-Atmos-geluidssysteem. Ze brengen geluiden mooi en duidelijk naar buiten. Onder het toetsenbord vind je een vingerafdruklezer en een 10 x 6,4 cm click-/touchpad. Zo’n clickpad werkt op zich fijn, zeker in combinatie met het touchscreen. Maar toch onze voorkeur gaat uit naar een externe muis, dan hoef je niet steeds die vette vingers weg te poetsen.

Prestaties Lenovo Yoga 6

Onderhuids beschikt de Yoga 6 over hardware van AMD. De laptop werkt super snel, dankzij de AMD (Ryzen 5500U) processor en AMD Radeon RX Vega 7 grafische kaart. Tijdens de testperiode gebruikten we o.a. Adobe Premiere Pro en Photoshop om content te maken voor Dagelijksauto. Dat verliep zeer soepel, maar bij intensief gebruik wordt de onderkant van de laptop wel warm. Hij heeft 8 GB aan RAM-geheugen en dat is niet uit te breiden. Als je vaak met veel dingen tegelijk bezig bent, kan dat een reden zijn om een andere laptop te kiezen.

Foto- en videobewerking kan de Yoga 6 prima aan qua hardware. Het beeldscherm is echter maar 13,3 inch groot; als je veel edit dan gebruik je liever een grotere monitor. Voordat je content publiceert, is het slim om het ook nog eens via andere beeldschermen te bekijken. Dat geldt eigenlijk voor elke computer. Wat bij de Yoga 6 belangrijk is om in het achterhoofd te houden, is dat het beeldscherm zeer kleur- en contrastrijk is (overigens een pluspunt voor filmkijkers). Dat kan er bij foto/videobewerking voor zorgen dat de kleuren intenser overkomen dan op andere beeldschermen.

Sterke punten

Lenovo heeft duidelijk aandacht besteed aan het uiterlijk van de Yoga 6. De achterkant van het beeldscherm is bekleed met een soort textiel dat doet denken aan spijkerstof. Aan de andere zijde is het glimmende glas van het scherm is omhuld met een superdun randje. De behuizing en het toetsenbord zijn verder vervaardigd van donkerblauw plastic. Ondanks dat dat geen ‘premium’ materiaal is, ziet het geheel er stijlvol en eigenzinnig uit.

De Yoga 6 is niet de dunste laptop die je kunt krijgen (dikte ± 18 mm), maar compact is hij zeker. Hij weegt maar 1,3 kg en je dankzij zijn kleine omvang berg je hem gemakkelijk op in een rugzak of schoudertas. Ideaal voor gebruik in de trein bijvoorbeeld. Ook als je over moet stappen, kan je in de volgende trein snel weer verder werken. De Lenovo schakelt namelijk snel in en uit de slaapstand.

De batterijduur is één van de sterkste punten van de Yoga 6. In ideale omstandigheden zou de batterij maar liefst 15 uur mee moeten gaan. Dan moet je de schermhelderheid wel heel laag zetten. Je kunt het scherm super donker maken als je dat wil; dat is ook beter voor je ogen als je ’s nachts nog wilt Netflixen. Maar ook overdag is de batterijduur verbluffend. Met een volle accu houdt hij een 9-5-dag gemakkelijk vol, zonder op te hoeven laden.

Zwakke punten

Doordat de Lenovo zo compact vormgegeven is, is het toetsenbord ook iets kleiner dan dat van een gewone pc. Als je afwisselt tussen meerdere computers, dan moet je steeds even wennen aan de kleinere/andere keyboard-layout van de Yoga 6.

Een ander nadeel dat misschien te wijten is aan de compacte vormgeving; het aantal aansluitingen is gelimiteerd. Er zijn wel USB-A/USB-C-aansluitingen, maar geen SD-kaartlezer of HDMI-poort. Als je veel fotografeert, presentaties geeft of graag films op groot scherm afspeelt, dan schiet deze Lenovo op dit vlak tekort.

De warmte, kleurintensiteit en contrast van het beeldscherm zijn indrukwekkend voor zo’n kleine laptop. Toch is het scherm één van de elementen die het gebruiksgemak vermindert. De helderheid ervan zou namelijk beter kunnen. Met je laptopje op een zonnig terras zitten is lekker. Maar als er echt doorgewerkt moet worden, dan zit je met deze laptop liever binnen kantoormuren. Dan zie je tenminste wat je doet.

Conclusie review Lenovo Yoga 6

In één woord samengevat is de Lenovo Yoga 6 ‘atletisch’. Hij is flexibel, krachtig en heeft een goed uithoudingvermogen. Daarbij ziet hij er ook nog eens chique uit met zijn spijkerstofachtige wrap. Qua prestaties is het dik in orde, maar als je veel van de laptop vraagt kan hij wel warm worden. De ontbrekende HDMI-poort is een gemiste kans. Het beeldscherm heeft een mooie kleurenweergave, maar door de beperkte helderheid komt dat vooral tot zijn recht als je in de schaduw zit. De batterijduur en compacte vormgeving maken de Yoga 6 ideaal voor o.a. tekstverwerking onderweg in het OV. Al met al voldoet de Lenovo Yoga 6 prima voor redactiewerk.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *