Elektrische auto | meer klimaatwinst dan NOS denkt – Autovanmorgen


Artikel gelezen van de NOS



vanochtend, over de beperkte



klimaatwinst van de elektrische auto



? Zuinigjes als de NOS is, wil het nog net toegeven dat de stekkerauto klimaatwinst brengt. Maar meer is het ook niet. Het glas bij de NOS is halfleeg. Niet dat er onwaarheden in het artikel staan, maar het is goed een aantal kanttekeningen bij het artikel te plaatsen. De elektrische auto levert



meer klimaatwinst op dan de NOS denkt


.



CO2-uitstoot van de elektrische auto is niet nul


De bewerking klopt. De productie van een EV brengt veel uitstoot. Ook voor het vervaardigen van elektrische energie (windmolens, zonnepanelen, vervoer, installeren) komt veel CO2-uitstoot vrij. De NOS gaat achter voorbij aan het feit dat de EV, als het eenmaal rijdt, emissievrij rondrijdt. De CO2 gaat dus niet lukraak in het rond. En er zijn al veel technoieken om CO2-uitstoot op centrale plaatsen (fabrieken) op te vangen. 






Elektrische auto’s worden breder



De bewering is dat bredere auto’s zwaardere accu’s bij zich hebben, wat op zich natuurlijk klopt. Daarvoor gebruiken ze meer energie. Maar dit geldt natuurlijk net zo goed voor de brandstofauto. Relatief gezien zal een zwaardere elektrische auto meer impact hebben, maar het blijft hoe dan ook nog steeds emissievrij rijden, al zij het dan in iets mindere mate. En dat kan niet van de brandstofbolides niet gezegd worden.





De nieuwe DS 3 e-Tense

Productie van de batterij is niet duurzaam



Eveneens een bewering die op zich klopt. Ook de grondstoffen zijn zwaar belastend voor het milieu. En dan hebben het nog niet over dat we voor dergelijke grondstoffen veelal afhankelijk zijn van foute landen, zoals China. Helaas gaat men er aan voorbij dat er



nieuwe batterijtechnologiën



op komst zijn, waar andere grondstoffen voor nodig zijn en veel efficiënter werken. Denk bijvoorbeeld aan de



zwavelbatterij



, de



solid state batterij



en de



blade battery


.




Helaas besteed het NOS-artikel geen aandacht aan



vehicle-to-grid


, een technologie waarmee piekbelasting op het elektriciteitsnet kan worden voorkomen en indirect een bijdrage levert aan de verbetering van het klimaat.



De Blade Battery van BYD als voorbeeld van verbeterde batterijtechnologien

Tot slot


Het belangrijkste waar het NOS-artikel volledig aan voorbij gaat is dat de ontwikkeling van een nieuwe technologie niet vanzelf gaat. Net zo goed dat je niet ineens van 0 op 100 km/uur zit, geldt dit ook voor de ontwikkeling van het elektrisch rijden. Volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Leren van de technieken die werken en die verbeteren. Afstoten van de activiteiten die mislukken. Verlies nemen en weer door. Voor dit ontwikkelproces is veel tijd nodig. Om met het glas vol te eindigen: als we blijven investeren in elektrische mobiliteit (in tijd en geld), gaan we met gemak de doelstellingen van 2035 halen, en wellicht in Nederland die van 2030 al.





Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *