Lightyear dsm 01

De marathon is vanouds één van de zwaarste sporten op de olympische spelen. Ook voor onze kandidaten geldt dat, want draait allemaal om bereik en stamina. Welk van de 6 landen weet met zijn EV het verste te komen in de Autolympische spelen van 2020? Na een spannende strijd bij het gewichtheffen staan de landen wederom klaar voor de strijd. De winnaar is de EV die de meeste kilometers weet af te leggen op een enkele lading. Gegevens zijn gehanteerd van een stad en snelweg cyclus in de zomer.

Frankrijk – Renault Zoe ZE50 R110

Renault Zoe 2020 Olympische spelen
Renault Zoe

Na een teleurstellende prestatie op het eerste onderdeel hoopt Frankrijk terug te slaan in de marathon. Als voorlopers in de EV wereld zijn er genoeg kandidaten om uit te kiezen. Er is gekozen om voor de best verkochte EV van Nederland in de afgelopen 8 jaar te gaan, de Renault Zoe. Specifieker gezegd de Renault Zoe ZE50 R110. Met een lange historie in elektrisch rijden, weet de Zoë als geen ander dat bereik niet alleen behaald kan worden door een flinke accupakket. Met een accucapaciteit van 54.7 kWh is het pakket niet groot, maar ook niet zwaar.

Zuid-Korea – Hyundai Kona 64 kWh

Hyunday Kona Electric
Hyundai Kona

Als het om verkoopaantallen gaat, bevindt Zuid-Korea zich al enkele jaren in de top. Zowel Hyundai als Kia heeft diverse modellen dat voor een mooie prijs een flink bereik meegeeft. Voor de EV marathon is er gekozen voor de Hyundai Kona 64 kWh. De compacte cross-over weet voor iets meer dan €40.000 toch een 64 kWh accupakket aan te bieden. Door het nagenoeg gesloten front en de dichte velgen is aerodynamica één van de wapenfeiten voor de Kona.

Italië – Fiat 500e 42 kWh Berlina

Fiat 500e autolympische spelen
Fiat 500e

Op het gebied van elektrische auto’s loopt Italië nog een beetje achter de rest aan. Een flinke schok aan veranderingen zit eraan te komen voor het vroegere FCA. Zowel Alfa Romeo, Fiat als Lancia zal met Stellantis een behoorlijke verandering tegemoet komen, vooral op elektrisch gebied. Voor nu weet Fiat het sleeptouw voort te trekken met de iconische Fiat 500e. De derde generatie (Tipolino niet meegerekend) van de stadsauto uit Italië is volledig elektrisch. Met twee verschillende accupakketten is er voor een grote doelgroep een EV beschikbaar. De Fiat 500e 42 kWh Berlina heeft van alle deelnemers het kleinste accupakket. Het is echter met 1465 kg ook de lichtste auto.

Duitsland – Porsche Taycan Plus

Porsche Taycan plus
Porsche Taycan

De grote drie uit Duitsland zijn vooral de laatste jaren druk bezig met een onderlinge strijd aan het grootste bereik. Met enkele zeer veelbelovende kandidaten die in de nabije toekomst klaar zullen zijn. Denk hierbij aan de grote BMW iX, of de zeer gladde Mercedes EQS. Voor nu wordt het vaandel echter gedragen door geen van de grote drie. Porsche heeft namelijk met de Porsche Taycan Plus momenteel het grootste bereik uit Duitsland. De sportieve vierzitter uit Stuttgart weet met een CW waarde van 0,22 chirurgisch door de wind te snijden.

Japan – Nissan Leaf E+

Nissan Leaf

Gastland Japan zit op het gebied van EV in hetzelfde schuitje als Italië. Ondanks de vroege pogingen van de Honda Insight en de Toyota Prius, is de pure EV wereld in Japan nog jong. Ook de filosofie van de EV wordt niet direct gedeeld met de rest van de wereld. Zo hebben de Mazda MX-30 en de Honda E allebei een klein accupakket, ten gunstige van goede rijeigenschappen. Een voorloper op de vroege pure EV kant is Nissan. Met de Nissan Leaf E+ heeft het tevens de inzending van Japan gekozen.

Verenigde Staten – Tesla Model 3 Long Range

Tesla Model 3 autolympische spelen 2020
Tesla Model 3

De Verenigde Staten een lange historie heeft met de automobiel. De eerste elektrische auto’s uit Amerika stammen zelfs uit de 19de eeuw. Toch is het uitgerekend hier waar wij onze jongste automerk terug vinden. Het fameuse Tesla loopt al vanaf het begin af aan voorop in de elektrische wapen wedstrijd. Het merk weet zijn modellen regelmatig te updaten waardoor het bereik zelfs na de productie nog wel eens omhoog wilt gaan. Bij de Tesla Model 3 Long Range is een 76.0 kWh accupakket gekoppeld aan een relatief kleine auto. Dit geeft de Verenigde Staten wederom een goede kans om voor de medailles te gaan.

Het resultaat

De laatste elektrische kilometers zijn afgelegd en de resultaten zijn binnen. In de top 3 vinden wij Zuid-Korea dat haar eerste medaille binnen sleept op de derde plaats. Op plek twee komt Duitsland met een sterke poging vanuit Porsche. Maar op plek 1 vinden wij de Verenigde Staten met een achtereenvolgende overwinning.

1. Tesla Model 3 Long Range 570 km

2. Porsche Taycan plus 525 km

3. Hyundai Kona 64 kWh 460 km

4. Nissan Leaf E+ 375 km

5. Renault Zoe ZE50 R110 365 km

6. Fiat 500e 290 km

Na de tweede ronden zijn de standen als volgt.

Medaillestand autolympische spelen

Met nog twee ronden te gaan is alles nog mogelijk op de autolympische spelen. Het volgende onderdeel beloofd ons naar hogere sferen te brengen met, het klimevent!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *