Voor sommige is het snelheid, voor andere is het luxe. Als het gaat om de ultieme ervaring in een auto, zal het voor mij altijd gaan om een cabrio. Het gevoel dat je krijgt, wanneer het donkere dak naar achteren schuift en er een hele wereld boven je geopent wordt, daar is geen prijs aan te hangen. Nou ja, wel dus. En die prijskaart is in de afgelopen jaren flink gestegen. Is het eigenlijk nog wel mogelijk om een nieuwe goedkope cabrio te kopen?

Tijden veranderen

Dat cabrio’s niet per se duur hoeven te zijn, blijkt wel als je een jaar of twintig terug in de tijd gaat. De jaren 90 compacte cabrio’s worden langzaam uitgefaseerd voor de CC, de Coupe-Convertible. Nadat Mercedes op de eerste SLK een geinig trucje had uitgehaald met een metalen dak, ging de hele autowereld los. Na Peugeot kwam Ford, Renault, Nissan, Chrysler, Volvo, BMW, wederom Peugeot, zelfs Ferrari ging overstag met de California.

Anno 2023, zijn de metalen klapdaken net zo hard verdwenen als de compacte cabrio’s daarvoor. Is er dan helemaal geen vervanger? Nou, jawel, maar die is niet bepaald goedkoop. De elektrische cabrio lijkt na jaren een opmars te maken, maar nog lang niet zo grootst als de metalen klapdaken van de jaren 00.

Niet onder de €20.000,-

De goedkoopste cabrio die je momenteel kunt kopen is de Fiat 500C voor €22.290,-. Geen opzienbarende prijs. Dat is grofweg €6.000,- meer, dan de goedkoopste auto die je momenteel nieuw kunt kopen, de Mitsubishi Space Star. Het feit is echter wel, dat de Fiat 500C zo goedkoop is, omdat het al een oud model is. De nieuwe Nuova 500E cabrio is namelijk €32.290, oftewel €10.000 meer. En het is niet alsof dat een hoge prijs is, Fiat bezet de eerste en de derde plek van de goedkoopste cabrio’s met haar 500 modellen.

Fiat 500c Hybrid 2020 goedkope cabrio

Een restant van de jaren 90’s sportieve cabrio-boom is de Mazda MX-5. Waarschijnlijk de eerste goedkope sportieve cabrio die je kunt kopen met een startprijs van €38.650. Niet echt goedkoop meer dus, maar er is een alternatief als je perse een nieuwe cabrio wilt kopen voor een klassieke prijs.

Neem genoeg met minder

De opkomst van nog compactere elektrische stadsauto’s, kan soelaas bieden. Voor de cabriofanaat met weinig dukaat is dit wellicht de beste oplossing naast tweedehands zoeken. Zo is er de Carver S+, een elektrisch voertuig met een topsnelheid van 80 km/u en een bereik van 100 kilometer. Dit model heeft een stoffendak dat handmatig naar achteren geschoven kan worden. Daarnaast kunnen de zijruiten volledig verwijderd worden en zei ik al dat die kantelt in de bochten tot 40 graden?

Interieur Carver

Het Zwisterse Microlino beloofd aan het einde van het jaar ook een interessante optie te zijn. Voor ongeveer €20.000 kan het ei-vormige elektrische retrobommetje uitgevoerd worden met een zonnedak. Dat dit niet helemaal hetzelfde is als een echte cabrio, zal wellicht voor een deel goed gemaakt worden door de bijzondere rij-ervaring.

Microlino zonnedak

Het antwoord op de vraag: bestaat de goedkope cabrio nog? is een lastige. Ja, de goedkope cabrio bestaat nog. Maar het betreft of een occasion, een elektrische stadsauto of de oude vertrouwde Fiat 500C.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *