Volkswagen Line-up

De strijd om het marktleiderschap lijkt direct opnieuw te starten met als resultaat in januari 2023: Volkswagen marktleider. Daar waar 2022 het slechtste resultaat in 55 jaar tijd was qua verkopen, brengt de start van 2023 een positief cijfers. In de eerste maand van het nieuwe jaar zijn er namelijk 32.845 auto’s op kenteken gezet. Dit is een stijging van 6,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van Bovag, Rai Vereniging en RDC.

Kia zakt terug

Het feestje dat Kia begin januari vierde, lijkt alweer vroegtijdig ten einde te komen. Het Koreaanse merk weet in januari niet verder te komen dan de vierde positie. Met 2124 verkopen is er wel een beter resultaat neergezet dan januari 2022, toen bleef de teller steken op 2063. Op de eerste plek vinden we in januari echter Volkswagen. Met 4086 verkopen zet het Duitse concern een stijging neer van maar liefst 34 procent ten opzichte van januari 2022. Deze sterke cijfers vertalen zich naar een eveneens groot marktaandeel van ruim 12 procent! Toyota neemt de tweede positie in met 2369 verkopen (- 2,8 procent). De top-drie wordt verder compleet gemaakt door Skoda met 2197 verkopen. Dit komt eveneens neer op een verbluffende stijging van 36 procent in het aantal verkopen! Sowieso doet het gehele VAG-concern goede zaken in de eerste maand. Seat komt namelijk ook de top-10 binnenstormen. Het Spaanse merk dunt de line-up flink uit, maar dit is dus niet te zien in de verkoopcijfers. Met plus 120 procent (!) ten opzichte van januari 2022 komt het aantal verkopen afgelopen maand uit op 1449 stuks.

Vernieuwde Volkswagen Polo R-Line
Vernieuwde Volkswagen Polo R-Line

208 blijft populair

De Nederlandse markt blijft ook zijn steentje bijdragen aan de miljoenen verkoop van Peugeot. Met 2,6 procent marktaandeel en 848 registraties noteert de Peugeot 208 een tweede positie. De derde positie is voor de Volkswagen Polo (827 stuks en 2,5 procent marktaandeel). Opvallender is juist de bestverkochte auto. Dit is namelijk de Volkswagen T-Roc met 870 registraties en 2,7 procent marktaandeel. Benieuwd hoeveel cabrio’s hier tussen zitten.

Stiekem best wel tof, maar o zo fout

Prognose 2023

De Rai Vereniging geeft aan dat ondanks het tekort aan computer chips en onderdelen een eerste herstel van de automarkt in zicht lijkt. Het aantal registraties afgelopen maand ligt dan ook in de lijn der verwachtingen. De prognose voor het aankomende jaar is namelijk dat er 340 duizend auto’s op kenteken komen. Uiteraard komt dit cijfer niet uit de lucht vallen, maar blijkt dit uit signalen vanuit de fabrikanten en dealers. Zij geven namelijk aan nog steeds met flink gevulde orderboeken te zitten, maar dat de leveringen steeds beter op gang komen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *