Soundtrack My Life

Geluid is een belangrijk onderdeel van de beleving van een auto. Zeker nu elektrische auto’s nauwelijks nog geluid maken, gaan autofabrikanten op zoek naar dat extra stukje beleving. Porsche onderzoekt met Soundtrack My Life of ze dit met eigengemaakte muziek kunnen doen.

Soundtrack My Life

Iedere autoliefhebber weet hoe fijn het is: precies die ‘drop’ in de muziek als het verkeerslicht op groen springt, of de muziek die aanzwelt precies als je voorganger opzij gaat en een lege linkerbaan zich openbaart. Je trapt het gaspedaal in en de muziek houdt perfect pas met het geluid van de motor. Een magisch moment.

Dit is ongeveer wat Porsche voor ogen heeft met Soundtrack My Life. Dit bleek bij de onthulling van Porsche’s nieuwe PCM 6.0 infotainmentsysteem. Soundtrack My Life zit nog in de bèta-fase en wordt momenteel door Porsche getest. Porsche werkt hierbij samen met een Duitse componist van filmmuziek uit Los Angeles, die toevallig iets soortgelijks had ontworpen als wat Porsche in gedachten had.

Porsche Soundtrack My Life is een verzameling vooraf voor dit project opgenomen muziek, die in de auto wordt samengesteld afhankelijk van jouw rit. De muziek is dus nooit hetzelfde en klinkt anders afhankelijk van de snelheid en de rijeigenschappen. Rijd je langzaam, dan kabbelt de muziek voort. Geef je vol gas, dan explodeert de muziek in een bombastische symfonie. Het moet voelen alsof je in een film rijdt.

Porsche dashboard

Beleving

Porsche wil ook de locatie van de auto laten meetellen. Hierdoor moet een rit door indrukwekkende natuur anders klinken dan je dagelijkse ritje naar je werk (herinner je je dat nog, dat je naar je werk moest rijden?). Bepaalde muziek is dan alleen beschikbaar in bepaalde delen van de wereld. Porsche heeft het er zelfs over om via een app het humeur van de bestuurder te bepalen om hier de muziek op af te stemmen. Dit klinkt een beetje eng, alsof jij na een slecht-nieuwsgesprek op je werk zit te wachten op een depressief-klinkende auto.

Porsche heeft nog niet bekend gemaakt wanneer Soundtrack My Life daadwerkelijk in auto’s te vinden is. Het is zelfs niet zeker of het er echt komt: dit is afhankelijk van hoe het testen gaat. Als we het daadwerkelijk gaan zien, gaat non-lineaire muziek een interessante optie worden naast radio en streaming. Zeker voor elektrische auto’s brengt het een stukje beleving terug in het autorijden.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *