Kinderen en ouders van een grote familie kunnen zich de tijd van de grote gezinsauto’s ongetwijfeld nog voor de geest halen. Deze MPV’s waren in de beginjaren van deze eeuw een tijd lang populair. Met de Renault Espace, Opel Zafira en Citroën Picasso is menig familie op vakantie geweest. In deze modellen is een hele generatie opgegroeid. De derde zitrij maakte van deze auto’s een zevenzitter, maar dat is tegenwoordig steeds zeldzamer aan het worden. De Chinese autofabrikanten lijken in dit gat te springen met gewaagde, exotische designs. Er zijn trouwens ook bekende merken met zevenzitters. Welke keuze heb je nu nog voor de familieauto?

China

Ondanks het feit dat er in China een tijd lang een eenkindpolitiek is geweest, is de vraag naar zevenzitters aanwezig. Tijdens de opening van de eerste Zeekr showroom in Nederland stond daar een opvallende verschijning, genaamd de Zeekr 009. Dit was toen de enige 009 in Europa en speciaal overgebracht naar Amsterdam. Deze zeszitter is eigenlijk bedoelt als VIP mini-van. Desondanks zullen kinderen de massagestoelen en televisieschermen ook kunnen waarderen.

Xpeng heeft inmiddels ook een antwoord op alle nieuwe MPV’s. De Xpeng X9 biedt ruimte voor een bestuurder en zes passagiers. Het minimalistische interieur steekt vreemd af tegen de drukke lijnen en vormgeving van het exterieur. Momenteel is dit model niet in Nederland te bestellen, maar als de markt erom vraagt zal deze ook hier in de showrooms staan. De Volkswagen ID. Buzz heeft er dan opeens een concurrent bij.

Herkenbaarheid

Is alles dat futuristisch en Chinees? Nee gelukkig niet. Mazda heeft onlangs de CX-80 aangekondigd. Deze verlengde CX-60 heeft drie rijen aan stoelen, wat resulteert in zeven zitplaatsen. De CX-80 is enkel te verkrijgen als PHEV met de 2.5 liter SkyActiv motor. Met deze ideale vakantieauto kun je een caravan meenemen tot wel 2500 kilogram!

De Mazda CX-80 is naast zevenzitter natuurlijk ook een werkpaard.

De Peugeot 5008 is wat betreft afmetingen veruit de kleinste van de belichte auto’s. Desondanks is het Franse merk erin geslaagd om hier een zevenzitter van te maken. Echt veel kofferbakruimte houd je niet over als alle zitplaatsen zijn benut. Gelukkig is de achterste zitrij uitklapbaar. Zo is de 5008 multifunctioneel inzetbaar, de definitie van een MPV!

Peugeot 5008 banner
Tijdens de rijtest van de Peugeot 5008 hebben we het MPV-gevoel ervaren.

Iets minder herkenbaar, maar wel vertrouwt is de Volkswagen ID. Buzz. Tijdens de onthulling van de ID. Buzz kwam veel nostalgie naar boven. Het design is een knipoog naar de T1. Ook in de nieuwe elektrische personenbus zullen weer veel kinderen opgroeien. De verlengde versie biedt namelijk ruimte aan zeven inzittenden.

De ID. Buzz is de zevenzitter van de ID-familie en is een knipoog naar de T1.

Er zijn uiteraard nog meer familieauto’s op de markt. Op de tweedehandsmarkt is er ook genoeg aanbod van mooie zevenzitters. Of je nou een groot gezin hebt of graag over veel ruimte beschikt, de MPV is het antwoord!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *