Afgelopen donderdag was de opening van de eerste Zeekr showroom in Nederland op het Rokin in Amsterdam. Het oude V&D pand leent zich uitstekend voor een moderne showroom van een nieuwkomer in ons land. De echte kenners weten over welk merk en welke auto’s het gaat, maar voor velen is Zeekr nog een onbekend automerk. Wat kunnen we verwachten van het dochterbedrijf van Geely?

Zeekr

Zeekr is een dochteronderneming van Geely. Dit Chinese concern is ook eigenaar van onder andere Volvo, Polestar, Lynk & Co en Lotus. In 2021 werd de eerste Zeekr geleverd in China en afgelopen week is de eerste Zeekr 001 afgeleverd aan een Europese klant, in Nederland. De 001 zit niet in het vaarwater van Polestar volgens Zeekr zelf. Polestar is een hoger segment, in ieder geval qua prijs. De concurrentstrijd wordt voornamelijk gevoerd met Tesla en Nio.

De 001 kwam tijdens de opening van de Zeekr showroom naar boven.

Opening

De opening werd verricht door de CEO van Zeekr Europa, Spiros Fotinos. Een aantal maal werd herhaald op wat voor bijzondere plaats de eerste showroom in Nederland is gevestigd, namelijk het oude V&D pand op het Rokin. Daarnaast ging het ook over elektrisch rijden in het algemeen. Het doel van Zeekr is om zo veel mogelijk mensen elektrisch te laten rijden en dan voornamelijk in hun modellen. De slogan luidt namelijk: ‘Ahead of the curve’, ofwel vooruitlopend op de rest.

De Zeekr X was goed vertegenwoordigd tijdens de opening.

De primeur van de avond was de Zeekr 009. Dit is een luxueuze personenbus die dient als vervoer voor VIPS of artiesten. Je waant je in een zee van luxe, net alsof je thuis in je luie stoel zit. Dit exemplaar is overgekomen uit China voor tentoonstellingen en avonden als dit. Meer informatie over de Zeekr 009 is nog niet beschikbaar. De Chinese bus wordt nog omgetoverd voor de Europese markt.

Er is nog weinig informatie over de nieuwe 009.
Hierin wil je niet zelf rijden, maar genieten van een stoelmassage op de achterbank.

Kan het nou allemaal niet snel genoeg? Dan komt Zeekr met de 001 FR. Deze raket op wielen heeft meer dan 1300 pk en zit in 2,02 seconden op 100 kilometer per uur. Dit moet de snelste productieauto ooit worden, hoogstwaarschijnlijk een reactie op de Tesla Model S Plaid.

Dit is niet de FR, maar de Privilege AWD.

Toekomst

Wereldwijd zijn al meer dan tweehonderdduizend Zeekr exemplaren verkocht. Hiermee wordt eigenlijk China bedoeld, de eerste auto in Europa is namelijk afgelopen zaterdag geleverd aan een Nederlandse klant. De aflevering vond plaats in het Zeekr Center in Zeist. Tijdens de opening kon je meteen een exemplaar bestellen. De levertijd is volgens nieuwe klanten gunstig, maximaal een paar maanden. Met de 001, X en de onlangs aangekondigde 007 (geen James Bond auto trouwens) heeft Zeekr binnen drie jaar een aantal potentiële verkooptoppers op de markt gezet. Of de Zeekr hype aanslaat is de vraag, wij houden het in de gaten!

Hoe en wanneer wij de 009 gaan zien in Europa is nog een groot vraagteken.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *