Wij Nederlanders staan bekend als een klagend volk. Meestal wordt dat als negatief beschouwd, maar soms bereik je wat met geklaag. Zoals bij Volkswagen, die gewone knoppen weer laat terugkeren in zijn auto’s.

Sinds het dieselschandaal zet Volkswagen vol in op elektrische auto’s, maar dat wil nog niet erg vlotten. Er rijden heel wat ID-modellen rond in ons land, maar dat zijn vooral zakelijke auto’s. Er zijn maar weinig mensen echt heel positief over de elektrische Volkswagens. Ze rijden wel, dat is het probleem niet. Maar echt gebruiksvriendelijk zijn ze niet.

Lastig te bedienen

Vooral over het ontbreken van fysieke knoppen in de auto’s van Volkswagen werd veel geklaagd. Alles moet via het scherm, en dankzij een ingewikkelde menustructuur moet je echt zoeken. Soms moet je een paar keer klikken voor je een simpele actie kunt uitvoeren, zoals het aanzetten van de airco of het verhogen van de temperatuur.

Voor sommige functies zijn er schuifregelaars, die je moet aanraken. Deze zitten bijvoorbeeld op het stuur. Ook deze werken niet helemaal lekker. Het bedienen ervan is lastig, want de regelaar doet vaak niet wat jij wil. Precies iets instellen is heel moeilijk. Regelmatig reageren deze schuifregelaars ook niet. In het donker zijn ze bovendien niet te vinden, want ze zijn niet verlicht. De vraag rijst: wat was er mis met gewone knoppen?

Volkswagen ID.2all
Volkswagen CEO Thomas Schäfer bij de ID.2All

Veel schade

Eigenaars van Volkswagen klaagden hierover steen en been. De klachten kwamen zelfs uit bij de top van Volkswagen, die zich zorgen begonnen te maken. Volkswagen CEO Thomas Schäfer verklaarde onlangs dat de frustrerende bediening van de touchscreens het concern veel schade heeft aangedaan.

Gelukkig is er licht aan de horizon. Darius Watola, interieur designer bij Volkswagen, verklaarde richting automagazine Autocar dat Volkswagen terug gaat naar gewone knoppen in zijn auto’s. Dit was al te zien in de Volkswagen ID.2All conceptauto, die begin dit jaar werd gepresenteerd. De ID.2 die hiervan afgeleid wordt, zou in 2025 op de markt moet verschijnen als goedkope elektrische auto voor het volk. In het interieur: gewone knoppen!

Natuurlijk zijn er nog gewoon touchscreens in de Volkswagen ID.2All, maar je bent er niet meer van afhankelijk. De belangrijkste functies bedien je namelijk door middel van een rij knoppen onder het scherm. Gewoon knoppen, die verlicht zijn, die je op de tast kunt vinden en waarbij je voelt dat je ze indrukt. Heerlijk. Vooruitgang betekent soms dat je achterom moet kijken.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *