Vanaf deze maand produceert Fiat geen grijze auto’s meer. Nee, echt. Voortaan koop je je Fiat alleen nog maar in een kleur. Of wit. Of zwart. Maar geen grijs. Want grijs past niet bij Italië, vindt Fiat, en Fiat is Italië. En weet je wat? Wij zijn het er mee eens. Viva Fiat, viva Italia!

Persoonlijk haat ik grijze auto’s. Daarom hadden alle auto’s die ik bezat een kleurtje. Meestal blauw, eigenlijk, want ik houd van felblauw. Mijn vrouw rijdt in een goudkleurige auto, en daarvoor had ze een geelgroene. Toen ik haar leerde kennen, had ze een grijze. Echter, nadat ik haar overtuigd had, koos ze voor kleur en nu wil ze niet anders meer.

Waarom? Omdat grijze auto’s saai zijn. Grijs is anoniem en zonder fantasie. Grijs is voor mensen die niet durven kiezen, op willen gaan in de massa en bang zijn wat anderen over hen zeggen. Een grijze auto is het rijdende toonbeeld van het Calvinistische ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Verschrikkelijk ouderwets.

Grijze Fiat
Bleh… Gelukkig iets van vroeger

Populair

Desondanks is grijs nog steeds de populairste kleur voor auto’s. Ruim 1 op de 3 auto’s in Nederland draagt die saaie kleur: 3 miljoen van de in totaal 8,9 miljoen personenauto’s in Nederland zijn grijs. En waarom? Vaak hoor je dat grijze auto’s langer hun waarde houden. Complete onzin! Business Insider zocht ooit uit welke kleur auto’s het snelst in waarde daalden, en raad eens? Juist: grijs. En zwart, maar daar gaat dit artikel niet over.

Auto’s in felle kleuren bleken langer waardevast te zijn. Daarnaast heeft een lekker kleurtje nog meer voordelen: ze worden bijvoorbeeld minder vaak gestolen en zijn beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Zeker in slecht weer, met mist of in het donker zie je een gekleurde auto eerder. Vaak oogt een felle lak minder snel vies en op de parkeerplaats vind je je auto eerder terug. Plus je laat zien wie je bent, want je mag er zijn, toch?

Fiat kiest voor kleur in een nieuw reclamefilmpje
De CEO van Fiat liet zich onderdompelen in oranje verf

Uitdagend en ontwrichtend

Fiat moet ongeveer hetzelfde gedacht hebben. Italië is het land van kleur, zo stelt men. Bij het blauw van de zee, het geel van de zon en de veelkleurige huizen passen geen grijze auto’s. Daarom komen er geen grijze Fiats meer. Het is een dapper besluit van de Italianen om de meest populaire kleur in de ban te doen. De boekhouders zullen geprotesteerd hebben, maar de marketingmensen juichen.

“We hebben besloten om te stoppen met de productie van grijze Fiat-auto’s. Dit is uitdagend en ontwrichtend, en het is bedoeld om Fiat’s leiderschap als merk van vreugde, kleuren en optimisme verder te versterken,” aldus de CEO van Fiat, Olivier Francois. Wat een geweldig statement!

Een dergelijk beslissing van een grote automaker kun je alleen maar toejuichen. De wereld wordt alleen maar beter van wat vrolijkheid op de weg. Fiat leidt de weg naar meer kleur. Vind je het maar stom? Dan vinden we jou stom. Ga maar terug naar je grijze auto. Ciao!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *