De vernieuwde Toyota GR Yaris is een meesterwerk van techniek en snelheid, maar zijn prijskaartje doet menig wenkbrauw fronsen. Met een aanzienlijke prijsverhoging van bijna anderhalf keer ten opzichte van zijn voorganger, laat deze hot hatch zich bijna verstikken door de fiscale beperkingen.

Begin dit jaar onthulde Toyota een grondig opgefriste GR Yaris. Niet alleen kreeg hij een facelift, met een nieuw vooraanzicht, achterkant en interieur, maar ook zijn aandrijflijn kreeg een flinke upgrade. De 261 pk sterke motor werd vervangen door een krachtiger exemplaar met 280 pk en 390 Nm koppel. Bovendien is de nieuwe GR Yaris nu ook verkrijgbaar met een automatische transmissie, naast de vertrouwde handgeschakelde variant.

Met zijn indrukwekkende hardware is de GR Yaris zonder twijfel een klasse apart binnen het Yaris-segment, het is eigenlijk een hele andere auto. Toch is het bewonderenswaardig dat de Nederlandse importeur de vernieuwde GR Yaris naar Nederland brengt, gezien het stevige prijskaartje dat eraan hangt.

Voor de facelift was de GR Yaris verkrijgbaar voor net geen €60.000, maar met de vernieuwde versie stijgt de prijs fors. Een handgeschakelde GR Yaris begint nu bij €81.795, een stijging van maar liefst €22.000. Een groot deel van deze prijsstijging komt door de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm), waarvan alleen al €33.419 naar de staatskas gaat.

Met de automatische transmissie stijgt de prijs nog verder, tot een indrukwekkende €94.295 voor de Performance-uitvoering en zelfs €98.295 voor de Premium-versie. Een duizelingwekkende bijna €100.000, waarvan maar liefst €43.000 bpm. Voor dat bedrag kun je bijna een nieuwe Toyota Prius aanschaffen.

En wat betreft de speciale edities van de GR Yaris die in januari van dit jaar zijn gepresenteerd? Ook die zullen naar Nederland komen, zij het in zeer beperkte oplage, slechts één exemplaar van zowel de Rovanperä Edition als de Ogier Edition.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *