De autoverkopen zitten al enkele maanden in de lift. Zo ook afgelopen maand weer. De autoverkopen november 2022 komen uit op 27.810 stuks. In november 2021 bleven de registraties steken op 27.224. Dit komt neer op een stijging van ruim 2 procent! Ondanks dit positieve cijfer blijft de verkoop over het gehele jaar tot nu wel iets achter ten opzichte van 2021.

Toyota voert de lijst aan!

2022 tot nu toe

In de eerste elf maanden van 2022 zijn er namelijk 281.383 auto’s nieuw op kenteken gezet. Dit zijn er ruim 5700 minder dan vorig jaar. Ondanks de grote aantallen, blijft het verschil vrij klein met ‘maar’ 1,99 procent in de min. Toch is het hoopvol om te zien dat de neerwaartse spiraal al enkele maanden achtereen doorbroken wordt. De Bovag zelf spreekt dan ook al weer een positief waarneembare trend. Al met al stijgen de auto verkopen al vier maanden lang ten opzichte van 2021.

November 2022

De stijging van november is met 2,2 procent redelijk te noemen. Toch wist oktober nog betere cijfers weg te zetten, met een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van oktober 2021. Kijken we naar de verkoopcijfers van de merken onderling, dan zien we dat Toyota wederom de lijst aanvoert. Het Japanse merk weet een marktaandeel te pakken van ruim tien procent, wat neer komt op 2966 registraties. Op de tweede positie volgt Volkswagen, met net geen tien procent marktaandeel en 2751 registraties. De top-3 wordt compleet gemaakt door Kia met 2195 registraties, wat neer komt op ruim zeven procent marktaandeel. Ondanks de derde plek over afgelopen twee maanden, heeft Kia weinig meer te vrezen voor het marktleiderschap in 2022. De voorsprong is dusdanig groot, dan dit niet met één maand is goed te maken. Ook al zien we dat er voor marktleiderschap in andere branches soms vreemde dingen gebeuren in die laatste maand.

Toch voert Kia de lijst over geheel 2022 aan

Modellen november

Kijken we naar de modellen, dan zien we daar een zeer divers beeld. Toyota voert de lijst dan wel aan met de Yaris Cross, toch is dit het enige model van de Japanse fabrikant dat terugkomt in de top-3. De twee andere modellen zijn de Peugeot 208 en de Volvo XC40. Opvallend detail is de vijfde positie van Lynk & Co met de 01. Een voor Nederland relatief nieuwe fabrikant, die qua verkoop aantallen toch de top-5 weet binnen te stormen.

Nu is het afwachten wat december ons gaat brengen en of die kleine achterstand van 1,99 procent ten opzichte van 2021 nog goed te maken is.

En de verassing van deze maand
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *