Het moment dat je kinderen krijgt verandert alles. Ineens kijk je heel anders tegen de wereld aan. Dingen die vroeger simpel leken, zijn ineens immens ingewikkeld. Ook de auto’s die vroeger zo praktisch leken, blijken ineens totaal niet aan te sluiten bij je nieuwe leven. Ook in China kent men dit gevoel, en is er een oplossing bedacht. De nieuwe Arcfox Koala is de droom van elke ouder met een klein kind.

Als vader van twee dochters ken ik de pijn van autorijden met een baby of peuter in de auto. Het gaat een stuk verder dan kijken of de kofferbak groot genoeg is voor de kinderwagen. Ineens heb je te maken met vragen als: is het makkelijker mijn kind te verschonen op de achterbank of in de kofferbak? Hoe krijg ik die poeplucht uit de auto zonder dat mijn kind wakker wordt van de kou? En hoe krijg ik al rijdend dat speentje weer terug in de mond?

Blijkbaar rijden er in China ook gefrustreerde ouders rond met dat soort vragen. Daarom komt het merk Arcfox met de Koala: een elektrische auto helemaal afgestemd op het leven van de jonge ouder. Waarschijnlijk reed er een ontwerper van het merk rond met zijn baby die dacht: zo kan het niet langer. Hier moet iets aan gebeuren.

Arcfox Koala

Rondjes rijden

Het resultaat is zeker geslaagd. De Arcfox Koala is een fraaie auto, die zeker in de lichtpaarse introductiekleur direct aanslaat bij ouders. Het ontwerp komt van Walter de Silva, die eerder bekende auto’s van Volkswagen en Audi ontwierp. In de Koala herken je dan ook zeker elementen van de Volkswagen ID.3. Het is een soort mini-MPV, waarbij vooral de schuifdeuren achter opvallen. Daar komen we zo op terug.

Het merk Arcfox zegt ons niks, maar het valt onder de grote Chinese paraplu van BAIC. Dit is één van de grootste autobouwers van China. Uiteraard is de Arcfox Koala volledig elektrisch. Het bereik bedraagt zo’n 400 kilometer. Een goed bereik is dan ook belangrijk als je ‘s avonds eindeloos rondjes moet rijden om je baby in slaap te krijgen (geef maar toe, papa’s en mama’s: dat hebben jullie ook gedaan).

Handige schuifdeuren

Geen gehannes

Nou, wat is er dan zo speciaal aan de Arcfox Koala, behalve zijn schattige naam? Om te beginnen heeft hij een stevige verschoningstafel. Want het verwisselen van een luier op de achterbank of in de kofferbak is al even onhandig als gevaarlijk. De Koala komt met een uitklapbaar tafeltje in de auto waar je kleine prima op kan liggen. Zo is het verschonen van de luier zo gepiept.

De stoel achter de bestuurder is voorzien van een geïntegreerde kinderstoel. Geen gehannes meer met kinderstoeltjes die net niet lekker passen op je autostoel of de bekleding beschadigen. Dit stoeltje is speciaal ontworpen voor de stoel waar het in staat. Het heeft zelfs meerdere standen, zodat je kind blijft passen wanneer het weer gegroeid is. Zo kan het jaren mee.

Dit stoeltje draait trouwens automatisch een kwartslag als de ouder de deur nadert. De kleine kan dus eenvoudig in en uit de auto worden getild. Dat scheelt een heleboel halsbrekende toeren, met klemzittende beentjes of botsingen met de portierrand. Hier blijkt het voordeel van die grote schuifdeur: niet alleen heb je zo volop ruimte, maar de deur opent ook nog eens automatisch als je aankomt.

Camera achterin

Lekker slapen

Als ouder wil je ook graag weten of je kleintje al in slaap is gevallen. Daarom zit in de Arcfox Koala achter op de bestuurdersstoel een compleet paneel met sensoren en camera’s. Het beeld van de camera verschijnt op het grote scherm op het dashboard, zodat je vanachter het stuur je kindje in de gaten kunt houden.

De camera merkt zelfs als je kindje ontevreden is. In dat geval past de auto automatisch de verlichting aan en gaat rustgevende muziek spelen. O, dat had ik zo graag gehad. Ik kan me nog een autorit uit Zeeland herinneren waarbij er geen einde kwam aan het geschreeuw en gekrijs, wat ik ook deed.

Maar ook aan de ouders is gedacht. Iedereen weet dat baby’s zich niet houden aan normale slaappatronen. De beste (en enige) tijd om te rusten is als je kleine slaapt. Dankzij de Arcfox Koala kun jij het beste maken van de slaaptijd van je baby. De stoel naast de kinderstoel kan achterover in een slaapstand. Door ook de voorstoel in te klappen, ontstaat een uitstekende plek voor een dutje. Zo kom je ook als ouder aan je broodnodige rust.

Lekker slapen in de Arcfox Koala

Poeplucht

De Chinezen hebben zelfs een oplossing bedacht voor de geuren die zich door de auto verspreiden als zich weer een poepexplosie voordoet. Ouders weten waar ik het over heb. Probeer dan nog maar eens gewoon door te rijden! De stoel van de Arcfox Koala merkt een verschil in temperatuur op (= poepexplosie) en zuigt vervolgens de lucht weg van de stoel. Waar was die uitvinding toen ik hem nodig had? De airco verspreidt ook nog eens anti-bacteriële deeltjes, zodat de lucht voor papa en mama leefbaar blijft.

Zo zit de Arcfox Koala vol met slimme snufjes. Speciale gordijntjes voor de ramen zodat mama zonder problemen borstvoeding kan geven. Een speciale koelbox die het flesje van de kleine precies op temperatuur houdt. Als je nu denkt: ‘wat maakt dat uit?’ dan heb je blijkbaar nog geen kinderen. De auto kan zelfs belangrijke data voor je bijhouden, zoals afspraken bij het consultatiebureau.

Pure luxe

Voor jonge ouders biedt de Arcfox Koala een niveau van luxe die geen Maybach of Rolls-Royce kan bieden. Dit zijn het soort slimme innovaties die het leven makkelijker maken, in plaats van al die nutteloze gadgets die we zien tegenwoordig. De Arcfox Koala voorkomt een hoop uitgaven voor extra spullen die dan weer net niet in of bij de auto passen.

Het is wel jammer dat de auto ingericht is op slechts één kind. Voor China wellicht een logische keuze, maar in Nederland zitten er toch vaak twee (ruziënde) kindjes op de achterbank. We weten niet of er plannen zijn om deze auto ook naar Europa te krijgen. Een gek idee zou dit niet zijn. Voor een aantal van deze innovaties had ik een paar jaar geleden grof geld over gehad.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *