Volkswagen ID.3 Tesla Model 3

In deze vergelijking zetten we de komende Volkswagen I.D. 3 tegenover de mateloos populaire Tesla Model 3.

Waarom deze vergelijking?

Hoewel de Volkswagen I.D. 3 nog niet op de (Nederlandse) markt is verschenen, belooft het een zeer gewilde auto te worden. Er werd reikhalzend naar uitgekeken en dat is niet zonder reden: de I.D. 3 wordt beschouwd als volledig elektrische variant van de Volkswagen Golf. Dit model is de meest populaire binnen de Volkswagen-reeks en wordt test na test beoordeeld als de beste in zijn klasse. Of dat laatste automatisch ook geldt voor de I.D. 3 is nog even afwachten, omdat de auto nog niet te koop is.

De Tesla Model 3 is zeer populair. Vooral onder zakelijk rijdend Nederland. Kan de Volkswagen I.D. 3 de Tesla Model 3 in theorie verslaan op het gebied van actieradius, prestaties en prijs? Dat lees je in deze vergelijking tussen beide modellen.

Volkswagen I.D. 3

Volkswagen presenteerde de I.D. 3 tijdens de IAA Frankfurt op 9 september 2019. Er ging een concept-car aan vooraf, waarna dit productiemodel werd onthuld. Veel futuristische kenmerken zijn gebleven. Je herkent de auto aan de dichte grille, de aerodynamisch ontworpen wielen en het dak dat in de achterruit overloopt. Binnenin wordt de moderne trend voortgezet met een overzichtelijk dashboard (met alleen de hoognodige knoppen) en een digitaal instrumentarium.

De I.D. 3 verschijnt in drie uitvoeringen op de markt, namelijk als Standard Range, Mid Range en Long Range. Het accupakket heeft een capaciteit van respectievelijk 45 kWh, 58 kWh en 77 kWh. Het spreekt voor zich dat de actieradius daardoor verschilt. De instapversie komt volgens Volkswagen 275 km ver, terwijl de andere varianten een afstand bereiken van 345 km en 450 km. Opladen kan bijvoorbeeld thuis via een 11 kW-laadpunt of bij een snellader 125 kW snellaadvermogen.

De Standard Range beschikt over een 136 pk sterke aandrijflijn, waarbij de auto een vanafprijs kent van ongeveer € 30.000,-. De 204 pk sterke Mid Range mag mee vanaf ongeveer € 40.000,-, terwijl de Long Range met 272 pk een prijskaartje kent van minimaal € 47.500,-.

Tesla Model 3

Tesla is inmiddels een grote en bekende naam onder de zakelijke rijders. Na het succes van de Model S en Model X, wordt dit verhaal voortgezet met de Model 3. Het verkoopsucces van 2019 smaakt naar meer en waarschijnlijk worden ook in 2020 weer veel bestellingen verricht. Momenteel zijn er drie uitvoeringen leverbaar, namelijk de Standard Range Plus, de Long Range en Performance.

De goedkoopste variant is het meest populair en kent een actieradius van 340 km, dankzij een 50 kWh-accupakket. De Model 3 Standard Range Plus wordt aangedreven door een 272 pk sterke elektromotor, die op de achteras is gemonteerd. De Long Range heeft een grotere actieradius, omdat de auto een groter accupakket heeft (74 kWh). Hierdoor bereik je een afstand van 475 km. De Model 3 Long Range beschikt over twee elektromotoren, die samen 408 pk leveren. De Performance-uitvoering heeft een even groot accupakket als de Long Range, maar heeft minder rijbereik door het extra vermogen (585 pk in totaal).

De prijzen van alle uitvoeringen bedragen respectievelijk € 49.998,-, € 59.998,- en € 65.598,-. Opladen kan op allerlei manieren: thuis, bij een publieke laadpaal of via een Tesla Supercharger.

Conclusie

Deze zomer verschijnen de eerste exemplaren van de Volkswagen I.D. 3 op het Europese wegennet. Tot die tijd blijft de Tesla Model 3 ongetwijfeld de koning onder de elektrische auto’s. Of dat zo blijft na de komst van de I.D. 3 is nog even gissen. Een feit is dat de elektrische Volkswagen scherper is geprijsd. Ook is de actieradius keurig in theorie.