
Ja, dit is echt de nieuwste uitvoering van de Opel Corsa. Hij lijkt op degene ervoor (en op die daarvoor) maar hij is écht geüpdatet. De Corsa is nooit ingewikkeld geweest en dat is ook bij deze iteratie niet het geval. Wil je een compacte auto die doet wat hij moet doen? Dan koop je een Corsa. Of een Ypsilon, maar goed… hè. De Corsa is eindelijk een beetje zichzelf met zijn nieuwe snoetje, maar is het een revolutie? Nee. Meer een evolutie.
Sterke punten | Zwakke punten |
+ Rijgedrag | – Duidelijke facelift |
+ Motor | – Tellerbak |
+ Verbruik | – Bluetooth |


Wat is de Opel Corsa?
Nou, dat is voor bijna iedereen ter wereld al een overduidelijk gegeven. Maar, wij zijn de moeilijkste niet, dus we leggen het gewoon nog eventjes uit. De Opel Corsa is de kleinste volledige auto in het gamma van Opel. Net iets onder de Astra, bijvoorbeeld. U wilt een vergelijking? Dat kan geregeld worden. Bij andere merken van ome Stellantis kunt u denken aan de Peugeot 208 en de Lancia Ypsilon. Zoekt u het wat verder van huis, dan schiet misschien de Volkswagen Polo te binnen, of de Hyundai i20.
Deze nieuwste versie is niets anders dan dat we gewend zijn van ons allen geliefde Corsa. Hij wordt aangedreven door de bekende 1.2 PureTech in de Hybride smaak. Deze brengt ons 110pk en een automatisch geschakelde versnellingsbak met zes versnellingen. Mocht je wat sportiever zijn ingesteld, kan je ook een handgeschakelde bak kiezen, ook met zes versnellingen. Dan zit ‘ie alleen wel gekoppeld aan een niet-hybride uitvoering van de 1.2 en dan mis je 10pk. Maar goed, bezigheidstherapie mag wat kosten, natuurlijk.
Vroeger werd de Opel Corsa nog wel eens gesierd met een GSi-uitvoering. Dat zal tegenwoordig niet meer gebeuren. Maar, er is een kleine hoop dat er een GSe-variant komt. Dat logo is namelijk sindskort in een totaal nieuw jasje gestoken. Dat lijkt ons even een heel goed idee, Opel. Doe dan die elektrische aandrijflijn die ook in de Lancia Ypsilon HF komt. Dat lijkt ons nu eens leuk.



Hoe rijdt de Opel Corsa?
Nou, daar vraagt u ons iets. Het viel ons namelijk op dat hij anders rijdt dan dat wij hadden verwacht. De beste vergelijking die we kunnen maken, is met het meest vergelijkbare product: de Lancia Ypsilon. Ook de Peugeot 208 is onderhuids hetzelfde, maar persoonlijk heb ik die niet gereden. De Ypsilon stuurt en veert strak en precies, bijna sportief. Wij dachten dat de Opel Corsa ook zo zou voelen, maar, dat was niet zo.
Hij veert een stuk zachter en het sturen is een partij minder sportief. Dit terwijl de Ypsilon luxer moet zijn en dus, naar onze bescheiden mening, comfortabeler had kunnen zijn. De Corsa rijdt erg ouderwets. Maar, maak je niet druk! We bedoelen niet vierbak automaat Toyota Corolla ouderwets. We bedoelen net zo ouderwets als de Corsa B. Hij voelt licht aan, hij helt wat in de zachtere vering en hij danst een beetje op zijn onderstel. Dat is leuk. Zo hoort een Corsa te voelen. Niet keistrak en stuiterend maar lichtvoetig en een klein beetje speels. Perfect.
Wat ons tegenviel in de Peugeot 5008, de motor, is in de Corsa juist een enorm pluspunt. De 1.2 PureTech is vernieuwd. Dit betekent dat er geen natte distributieriem meer in zit en dat hij dus een stuk minder kans heeft om te exploderen. Daarnaast is de 110pk meer dan genoeg. De Corsa is vlot en toch nog steeds heel erg zuinig. Op de snelweg haalden wij met gemak 1 op 23 a 24. Dat is wat je wil: the best of both worlds.



Kan ik zien dat het een facelift is?
Ja. Heel duidelijk zelfs. De achterkant is vrijwel ongewijzigd, maar het wordt het meest duidelijk in het interieur. Het stuur is simpelweg erg verouderd en de tellerbak is een klein grapje, hopen wij. Er is namelijk, heel kort door de bocht (maar wel waar) een klein schermpje in de oude tellerbak geduwd. Je ziet de vormen van analoge tellers nog overduidelijk terugkomen in het plastic opvulpaneel wat nu het grootste deel van de ex-tellerbak opvult. Dat had beter gekund, geloven wij.
De vraag is alleen: is dat een probleem? Ja, natuurlijk zit je in een iets verouderde cockpit. Maar goed, waarom iets veranderen wat werkt? Daarnaast zorgen dit soort maatregelen er natuurlijk ook voor dat ie goedkoper is dan zijn concullega’s. Zo is hij in de basisuitvoering met automaat 3000 euro goedkoper dan zijn Peugeot tegenhanger. De basisuitvoering van de Polo kost 2000 euro meer en dan moet je gewoon zelf roeren in een vijfbak met 15pk minder. Dat bedoel ik maar.

Helaas is het infotainment van de Opel Corsa nog niet het nieuwe Stellantis-systeem. Dit betekent dat de Bluetoothverbinding met een telefoon soms enorm hapert. Je moet dan de verbinding opnieuw tot stand brengen door even te wisselen tussen de radio en de Bluetooth. Dit is bij nieuwe modellen zoals de Peugeot 5008 opgelost.



Conclusie rijtest Opel Corsa: gevoelens van nostalgie
Ik zou nu kunnen zeggen dat iedereen een Opel Corsa moet kopen omdat de motor goed is, de auto zuinig is en dat hij heel goed rijdt. Dat zou ik dan moeten nuanceren met het feit dat het geen ‘nieuwe’ Corsa is, maar een forse facelift met een oud infotainmentsysteem en een verouderde tellerbak. Maar, dat ga ik niet doen.
Om even uit een vreemde hoek te komen: de Opel Corsa roept gevoelens van nostalgie bij ons op. Het sportieve interieur met mooie, coole stoelen met fijn alcantara en dito deurpanelen, de huurautoplastics op het dashboard, de rode accenten in het infotainmentsysteem en het heel erg ronde stuur maken dit een retrobakkie zonder dat dat de bedoeling was. De enige auto die ik heb gereden die op dezelfde manier onbedoelde nostalgie met zich meebracht was de Suzuki Swift Sport.
Dit gevoel van ‘vroeger was alles beter’ wordt er nog eens extra dik opgelegd door het speelse rijgedrag wat ik net al eerder omschreef. Eigenlijk is dit veel leuker dan een opgekalefaterde Y of een sportieve 208. Je moet deze hebben: de simpele, ouderwetse en daardoor gewoon heel erg goede Corsa. Een soort labrador op wielen: iedereen heeft er een maar je snapt precies waarom.


De Opel Corsa is in de basisuitvoering is verkrijgbaar vanaf 24.000,- euro (in België vanaf 17.690,- euro). Het testmodel van ons is de Ultimate uitvoering (vergelijkbaar met de huidige GS uitvoering) met de optionele kleur Kardio Red en het optionele ReNewKnit kunstsuède interieur. Beide opties kosten 899 euro. De optionele velgen kosten slechts 299 euro extra, voor het infotainmentpakket (navigatie, beter scherm etc.) en het comfortpakket (bijvoorbeeld met adaptive cruise control) ben je 1250 en 600 euro kwijt. Ons testmodel zit rond de 35.000,- euro.
Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Sem Berger