De nieuwe Lancia Ypsilon is nog maar net opgedroogd en nu al presenteert het Italiaanse merk de Ypsilon HF. Een high performance variant van de compacte Polo-killer, die in 5,8 seconden naar de 100 km per uur sprint.

HF is het performance label van Lancia en werd vanaf 1963 gebruikt door de sportafdeling van Lancia. Het logo met het rode olifantje werd wereldberoemd na een reeks successen in het wereldkampioenschap rally. Lancia is nog steeds het meest succesvolle merk ooit in de rallysport, en won vier keer de rijderstitel. Nu, 61 jaar later wordt het legendarische olifantje van stal gehaald voor de snelle varianten.  

Uiterlijk vertoon

Niet dat AMG of de M divisie van BMW zich zorgen hoeven te maken, want de HF krijgt slechts 240 pk (176 Kw) mee. De elektromotor haalt zijn vermogen uit een accupakket van 54 kWh, dat we al kennen uit andere Stellantis producten. 240 pk is zeker niet verkeerd voor een elektrische B-segmenter. EV concurrentie is er voor de HF alleen in de vorm van de Mini Electric en de Smart #1.

Het uiterlijk is een stuk dikker dan de reguliere Ypsilon, met een vette voorbumper met dikke koelsleuven, en een verlaagd onderstel. Lancia meldt verder dat de spoorbreedte is vergroot wat voor sportievere prestaties moet zorgen.

Ypsilon Rally 4 HF

Tegelijkertijd maakt Lancia bekend terug te keren naar de Rallysport. Daarvoor werd de Ypsilon Rally 4 HF ontwikkeld. Een klein rallykanon dat wordt aangedreven door een 1,2-liter driecilinder turbomotor met een vermogen van 212 pk. De aandrijfkrachten worden via een handgeschakelde versnellingsbak, een mechanisch sperdifferentieel en voorwielaandrijving de weg op gegooid.

Wij petrolheads hopen natuurlijk ook op een HF benzinevariant, maar daar is nog niets over bekend. Enthousiast over de elektro-HF? De sportieveling kun je vanaf volgend jaar mei bestellen, daarnaast kun je ook HF-varianten van de toekomstige Lancia Gamma en Delta verwachten.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *