rijtest Mercedes-Benz EQA hoofdkantoor
SterktesZwaktes
+ Mooi en top afgewerkt– achterbank zit te laag
+ scherpe prijs– trekgewicht ‘maar’ 750 kg
+ comfortabele rij-eigenschappen– 340 liter bagageruimte

Medio 2019 presenteerde Mercedes-Benz haar elektrische EQC. Hiervoor diende de GLC als basis. Je hoeft echter niet de conclusie te trekken dat Mercedes daarmee voor de gemakkelijkste weg had gekozen. Ze hebben juist de sterke punten van een bestaand model gebruikt om daar een top elektrische auto van te maken (je leest het ook hier in onze EQC rijtest). Hetzelfde geldt voor deze nieuwe Mercedes EQA. De basis hiervoor is de Mercedes GLA. De reden hiervoor is snel overduidelijk na een rijtest met nieuwe en volledig elektrische Mercedes-Benz EQA.

selfie met de Mercedes EQA

Een paar uur na de wereldpremière mochten wij met deze nieuweling rijden. Het was geen uitgebreide rijtest, maar we waren blij met elke elektrische kilometer dat we ermee mochten rijden.

Wat is de Mercedes-Benz EQA?

Deze EQA is de volledig elektrische versie van de Mercedes GLA. Een model dat in 2020 nog vernieuwd is. Toen heeft men er blijkbaar al rekening mee gehouden dat hier ook een volledig elektrische versie van zou komen.

En die is er nu in de vorm van de EQA! Het gewicht is van de neus verschoven naar het midden van de auto, want in de vloer ligt namelijk het 66,5 kWh accupakket. Helemaal leeg is het niet onder de motorkap, want daar ligt de elektromotor van 190 pk. Onder de motorkap spiekend miste we een keurige Mercedes dekplaat, welke vast nog wel zal komen als het model in april 2021 leverbaar wordt. Maar ook een frunk (front trunk) oftewel een plastic bagagebak om een natte laadkabel in op te bergen.

straks wel of geen frunk?

De afwerking staat des Mercedes op hoog niveau, noblesse oblige. We vonden de gebruikte materialen zelfs nog iets kwalitatiever dan bij de Mercedes EQC. Het EQA-interieur is overgenomen van de GLB, wat betekent dat hij drie ronde uitpuilende, vliegtuig-achtige knoppen onder het touchscreen heeft. Ook hier valt de top afwerking van de Mercedes weer op. Onder de drie ventilatieroosters zien we de onderhand bekende kantelende knoppen van het ster-merk. De middenconsole is ook weer een feest der herkenning met QI-draadloos oplaadmogelijkheid en daarachter de bekende MB touchpad. Het is nog onbekend of het draadloos opladen van je telefoon (deze moet er wel geschikt voor zijn, onze Samsung Galaxy was dat) tot de standaard uitrusting behoort.

middenconsole Mercedes EQA

Electric intelligence op de EQA

Op het touchscreen worden ook je navigatie-aanwijzingen weergegeven. Bij onze testauto was deze ook voorzien van Augmented Reality (AR). Indien je over een paar honderd meter naar links moet, dan zweeft er boven de weg (op het touchscreen) een blauwe pijl naar links waar ook de straatnaam op staat. Bij de EQC merkte we dat het mooi er uit zag, maar de aanwezig kwam niet altijd op tijd. Het leek bij de EQA al te zijn verbeterd. Het ziet er sowieso goed uit, en zal ook wel de toekomst worden.

Mercedes EQA Electric Intelligence

Extra mooie feature is de Electric Intelligence functie. Het systeem denk met je mee als je je navigatiebestemming niet dreigt te halen met je huidige actieradius. We hebben dit getest door Parijs in te voeren. Vanaf Nieuwegein is dat 465 km. De WLTP range is 426 km. Er werd direct een extra tussenstop ingepland na 2,5 uur rijden. Op dat moment zouden we nog 26% accucapaciteit hebben. Als we dan 24 minuten zouden laden, met de automatisch voorverwarmde accu, dan zouden we uiteindelijk in Parijs aankomen met 20% accucapaciteit. En niet geheel toevallig is een accucapaciteit van tussen de 20 en 80% het meest ideale om snel te kunnen laden.

Hoe snel snelladen?

De EQA kan direct met 11 kW 3 fase AC laden. Net als de EQC nu. Dat is de maximale laadsnelheid voor en standaard huisaansluiting. Onderweg laden (DC) gaat met maximaal 100 kW. Als we de boekjes van concurrenten erbij pakken, dan is dat niet de hoogste laadsnelheid. Maar het verschil zit hem bij deze EQA in, dan hij deze snelheid heel lang kan vasthouden. Andere fabrikanten geven de piek van hun DC laadsnelheid onder ideale omstandigheden aan. Mercedes zegt dat hun 100 kW DC laden langdurig vastgehouden kan worden. Dat is veel waardevoller! We hebben dit nog niet kunnen testen, maar we moeten natuurlijk wel een reden over houden om de EQA een paar dagen nogmaals te kunnen testen 😉.

rijtest Mercedes-Benz EQA

Video rijtest Mercedes-Benz EQA

Sterke punten

Zijn uiterlijk en afwerking. Het is een gelikte auto, zoals ze dat zeggen. De doorlopende lichtlijnen op de neus en achterklep onderscheiden hem in positieve zin en laten het verwantschap met de EQ-familie zien. We zouden niet direct voor deze standaard lichtmetalen velgen kiezen, maar eerder voor de AMG-velgen. Een beetje fout rosé/goud-kleurig, maar ze vullen de wielkasten wel beter en staan hem goed.

voorkant Mercedes EQA
doorlopende lichtlijn a la EQC
achterkant Mercedes EQA
achterkant is herkenbaar EQ-familie

Je merkt dat Mercedes al ervaring heeft opgedaan met elektrisch rijden. Deze EQC duwt het EV-rijden alweer naar een hoger plan. De Electric Intelligence navigatiefunctie is daar het beste voorbeeld van. Dit werkt samen met je accu-temperatuur zodat je snel kunt laden.

De rij-egenschappen zijn comfortabel. En het gaspedaal is daarop aangepast. De acceleratie is niet gelijk aan die van een achtbaan, maar bouwt zich keurig op. Wat goed past bij zijn comfortabele onderstelafstemming. Hierdoor kun je gemakkelijk langdurig van je elektrische kilometers genieten. De bouw van de auto, een SUV, helpt trouwens ook niet bij sportieve rij-aspiraties.

hoge auto met CW-waarde van 0,28

Vergeet zeker niet zijn prijs! Met een vanafprijs van € 49.995,- bevindt hij zich in een speelveld waar andere premium elektrische autobouwers niet ‘spelen’. Zelfs zijn GLB-broertje is € 260,- duurder! De basis-uitrusting van de EQA is nog niet bekend, maar een 66,5 kWh accu met 426 km WLTP én zo’n kwalitatieve afwerking, is ronduit scherp te noemen!

Zwakke punten

De achterbank. Die staat te laag op de vloer. Al zal het eerder andersom zijn. De vloer is verhoogd, omdat daar het accupakket in geplaatst is. Je kunt je voeten wel redelijk onder de voorstoelen plaatsen om zodoende nog een goede zit te verkrijgen.

achterbank Mercedes EQA
achterbank staat te laag

Hoe ruim als dat de EQA van binnen aanvoelt, dat is niet het gevoel dat je van de bagageruimte krijgt. Slechts 340 liter kun je kwijt. Dat is eerder aan de krappe kant, dan de ruime. Vermoedelijk is er al ruimte onder de vloer gereserveerd voor een elektromotor op de achteras voor de 272 pk versie óf de 500+ km range versie.

Verder zijn het kleine verbeterpunten die we noteren bij onze korte ontmoeting. Denk aan de dunne versnellingshendel aan de stuurkolom. Die mocht wel steviger uitgevoerd zijn. Het trekgewicht van 750 kg is redelijk normaal in deze EV-prijsklassen (vanaf € 50.000,-). Maar we zien dat sommige nieuwkomers al met 1.200 of zelfs 1.400 kg trekgewicht komen. De EQC en GLB komen tot respectievelijk 1.750 en 1.800 kg geremd trekgewicht

Conclusie korte rijtest Mercedes-Benz EQA

Mercedes laat met de EQA zien dat premium elektrisch rijden niet duur hoeft te zijn. Relatief gezien dan, als je de vanafprijs van 50K bekijkt. De Mercedes-Benz afwerking én goede elektrische prestaties zijn standaard aanwezig. Je dient wel meer van een comfortabele auto te houden, dan van een sportieve. Het enige echte nadeel is zijn achterbank. Je onderbenen steunen dan echt te weinig op de achterbank. Al realiseren we ons ook dat dit nadeel niet onoverkomelijk hoeft te zijn. Je kunt je voeten goed onder de voorstoelen plaatsen en de vorm van de achterbank is goed.

achterbank zit te laag of ligt de vloer te hoog?

Voor een prijs van € 49.995,- biedt Mercedes een elektrische auto aan die goedkoper is dan zijn brandstof evenknie. En dat is nu juist waar we naar toe willen. Tel daarbij op dat je slechts 12% bijtelling (vanaf € 286,- netto per maand) hoeft te betalen en 13,5% Milieu InvesteringsAftrek (MIA) kunt toepassen. Oftewel, je zou wel gek zijn om deze nieuwe Mercedes EQA niet te overwegen.

Mercedes logo wordt op de grond gepresenteerd
het logo op de grond bevestigt de afwerking
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *