Afgelopen dagen heeft elke grote auto-website wel een berichtje geplaatst over het verbreken van het Ford Mustang wereldrecord in Lommel, België op 6 september 2019. Deze sites hebben allemaal braaf het persbericht overgetypt dat in hun mailbox was verschenen. Knap hoor. Maar waren ze er bij? Wij van Dagelijksauto.nl wel!

De Ford Mustang bleef voor velen in Europa een Amerikaanse droom, totdat Ford in 2015 besloot de Mustang officieel te verkopen via de dealers. Tot die tijd moest elke Mustang apart geïmporteerd en op kenteken gezet worden. In Nederland werd de nieuwe Mustang door de hoge BPM niet populair, maar in de landen om ons heen was dat anders. In België is het aantal Mustangs per 1000 inwoners het hoogste van de wereld – zelfs hoger dan in Amerika.

Geen verrassing dus dat Ford Belgium het idee kreeg het wereldrecord te breken voor de meeste Mustangs samen. Het oude record was van december 2017, toen de Mexicaanse Mustang club totaal 960 Mustangs bij elkaar kreeg. Ford Belgium nam contact op met Mustang-importeur, -liefhebber en –verzamelaar Adelbert van de Mustang Garage en regelde de Ford Testbaan in Lommel als locatie: het Ford Mustang 1001 evenement was geboren.

Ford Mustang 1001

Veel variatie

Het kleine Belgische plaatsje Lommel was compleet overgenomen door Mustangs. De parkeerplaats van de lokale McDonald’s stond helemaal vol. Alleen in een toegewezen tijdslot van 10 minuten en met de toegangscode bij de hand mochten de Mustangs het Ford testterrein betreden. Alle Mustangs werden nauwkeurig geparkeerd. Er waren er al direct meer dan je kon zien. Het merendeel bestond uit Europese modellen van maximaal 4 jaar oud, maar alle modeljaren en uitvoeringen waren aanwezig.

Ford Mustang 1001

Al sinds de introductie is de Ford Mustang een auto om aan te passen naar je eigen smaak: het was in 1965 de eerste auto ooit met een optielijst. Dit was nu goed te zien: geen twee Mustangs waren gelijk. Sommige absolute schoonheden, anderen iets minder, maar allemaal geheel de smaak van de eigenaar. Allemaal anders, allemaal Mustangs. Een zwarte widebody GT uit 2015 naast een geheel standaard cabrio uit 1965, een 1969 Mach1 naast een moderne GT gewrapt in de Amerikaanse vlag. Een Mustang voor iedereen.

Ford Mustang 1001
Ford Mustang 1001

Het eerste dat de omroeper zei, was: vergeet niet waar je auto staat. En inderdaad: ondanks dat mijn type Mustang niet veel voorkwam, en hij een erg felle kleur blauw is, moest ik soms goed rondkijken waar hij stond. Er waren veel auto’s uit België en Nederland, maar er waren meerdere Mustangclubs uit Duitsland en Frankrijk. Er waren Mustangs uit Zwitserland en Monaco. Zo’n 75 Mustangs kwamen uit Groot Brittannië. Ik sprak met William, die met zijn zwarte Terminator Cobra helemaal uit Schotland kwam voor het wereldrecord.

Choreografie

Om 1 uur stonden de meeste Mustangs geparkeerd. De omroeper zei dat er al zo’n 1300 waren. Hij vertelde ons dat we een choreografie gingen doen: iedereen moest op hetzelfde moment dingen doen zoals het openen van de deur en de lichten aandoen. Als laatste moest iedereen naar voren rennen. Een nogal dikke Duitser keek een beetje benauwd.

Ford Mustang 1001
Ford Mustang 1001

De grondlegger van de Mustang, Lee Iacocca, die in juli overleden is, werd herdacht met een minuut stilte en een P-51 Mustang gevechtsvliegtuig uit 1944 vloog over. De Ford Mustang is immers vernoemd naar dat vliegtuig, niet naar het paard. Na wat muziek van Günther Neefs, beroemd in België, was het tijd voor de choreografie. Het ging zo goed, dat we het niet over hoefden te doen. Zelfs het rennen ging goed, behalve voor die ene gast die vol op zijn plaat ging.

Na een groepsfoto en een fly-over van de stuntvliegtuigen van de Belgian Red Devils moest iedereen luisteren na de instructies van de parade. Alleen als de parade goed zou gaan, zou het wereldrecord tellen. Parades mislukken omdat mensen niet luisteren, werd er gezegd. In het publiek fluisterden mensen over een poging vorig jaar in Amerika die uitliep op chaos. Blijf alert, volg de instructies en blijf dicht achter de auto voor je, zo werd gezegd. Toen de omroeper een foutje maken, klonk er “blijf alert!” uit het publiek. We snapten het.

Ford Mustang 1001

De parade

Terwijl de eerste auto’s vertrokken voor de parade, moesten de anderen op hun beurt wachten. Mensen werden nerveus. Terwijl meer en meer motoren gestart werden, vulde de lucht zich met de geur van benzine. De Mustang naast me startte niet meer: lege accu. Het was nu mijn beurt. Iedereen reed naar voren in twee rijen. Langzaam passeerden we een tent, maar het was onduidelijk of dit het meetpunt was. In een enorme Mustang-file reden we over de baan. We wisten niet of we het record hadden.

Ford Mustang 1001

Maar dat hadden we wel degelijk te pakken. Niet minder dan 1326 Ford Mustangs namen deel aan de parade: een nieuw wereldrecord!

(tekst gaat verder onder het filmpje)

Nadat we naar de uitgang waren geleid, namen de Mustang weer Lommel over. Veel mensen stonden langs de kant. Vaders hielden kartonnetjes vast met “BROEM” erop, bestuurders lieten graag hun motor horen. Kinderen vonden het te gek. Voor mij was dit het perfecte einde van een toffe dag. Geen enkel kind vergeet hoe hij/zij ooit 1326 Mustangs achter elkaar zag, en hoorde. Een nieuwe generatie Mustang-liefhebbers is ontstaan.

Categorieën