Ben je van plan om binnenkort een nieuwe auto te kopen? Gefeliciteerd! Bij het uitzoeken van een auto kijk je naar verschillende dingen, maar ben je ook bewust van de leasevorm. Een auto rijden is een luxe en niet goedkoop. Veel consumenten en ook ondernemers kiezen daarom voor een leaseconstructie bij Neerlandlease. Maar welke leasevorm is het meest geschikt voor jouw situatie? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen operational en financial lease.

Wat is financial lease?

Een financial lease is een zakelijke lening. Je zou het kunnen vergelijken met het afsluiten van een hypotheek. Je geniet daarbij van diverse voordelen. Zo ben je direct economisch eigenaar van de auto en kun je de auto op de balans voeren wat fiscaal voordelig is. In tegenstelling tot de auto direct betalen, heb je bij een financial lease een lage investering. Zo behoud je de liquiditeit van je bedrijf. Ook heb je recht op terugvordering van btw over de aanschafprijs en een onbeperkt kilometrage. Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om boetevrij in te lossen. Mocht het dus heel goed gaan met je bedrijf en heb je meer financiële ruimte, dan kun je de zakelijke lening vervroegd en boetevrij aflossen.

Wat is operational lease?

Operational lease lijkt een beetje op huren. Wanneer je bijvoorbeeld een mooi auto op het oog hebt, dan koopt de leasemaatschappij deze voor jou. Dat is aantrekkelijk, want je hoeft zo niet te sparen voor een nieuwe (compleet uitgeruste) auto. In tegenstelling tot financial lease blijft de auto in het bezit van de leasemaatschappij. Hierdoor verschijnt de auto niet op jouw balans. Daarnaast draagt de leasemaatschappij het economische risico. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onderhoudskosten en reparaties, het betalen van de wegenbelasting of verzekeringen. Deze kosten zijn namelijk in het vaste maandbedrag inbegrepen. Je betaalt dus alleen voor brandstof en verkeersboetes. Let wel op hoeveel rijkilometers je per jaar mag afleggen. In het contract wordt opgenomen hoeveel rijkilometers zijn overeengekomen. Rijd je meer kilometers? Dan betaal je daar extra voor. Ook speelt de looptijd mee in de bepaling van het maandbedrag. Zo zal het maandbedrag met een loopduur van 60 maanden goedkoper zijn, dan een looptijd van 12 maanden. Uiteraard speelt ook de aanschafwaarde van de auto een belangrijke rol.

Wat is het verschil?

Eén van de grootste verschillen van deze twee leasevormen is dat bij een operational lease de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij. In het geval van financial lease ben je direct eigenaar van de auto. Je bent dan zelf verantwoordelijk waar je de verzekering onderbrengt, moet wegenbelasting betalen en het onderhoud van de auto. In dat opzicht ben je een stuk flexibeler, want je kunt deze keuzes zelf maken. Kies je voor operational lease, dan huur je als het ware de auto. Dit betekent wel dat het economische risico bij de leasemaatschappij ligt. Voor een vast bedrag per maand kun je de auto huren. Dat maakt het voor consumenten veel aantrekkelijker om te kiezen voor operational lease. Heb je een eigen bedrijf, dan kan financial leasen weer interessanter zijn. Je kunt namelijk de betaalde btw terugvorderen, de rente die je betaalt is aftrekbaar en je kunt het voertuig afschrijven.

Categorieën