aandachtspunten gebruikte auto

Ben je toe aan een andere auto en ga je op zoek naar een gebruikte auto? Dan zijn er een aantal zaken weer je op moet letten. Het is namelijk bij gebruikte auto’s niet vanzelfsprekend dat ze in een goede staat verkeren en op verassingen achteraf zit je natuurlijk zeker niet te wachten. We hebben daarom een overzichtje van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een gebruikte auto voor je op een rijtje gezet.

Een aantal zaken vooraf

Voordat je het internet op gaat en je keuze gaat maken, zijn er een aantal zaken die je even voor jezelf op een rijtje moet zetten als je een gebruikte auto gaat kopen. Bepaal om te beginnen je budget en hou je daar aan. Bepaal voor jezelf of je een benzine, een diesel of een elektrische motor wilt hebben. Welk type auto gaat je voorkeur naar uit? Een hatchback, een stationwagon, een SUV, een MPV (Multi Purpose Vehicle) een cabrio of een coupe? Wil je een handgeschakelde auto of een automaat en bepaal tot slot welke extra’s aanwezig moeten zijn in de auto. Denk daarbij aan een airco, elektrisch verstelbare spiegels, automatische ramen of deurvergrendeling en ga zo maar door. Schrijf voor jezelf op waar je nieuwe gebruikte auto aan moet voldoen, dat maakt je zoektocht namelijk een stuk gemakkelijker.

Waar let je op als je een gebruikte auto gaat bezichtigen?

Nu je voor jezelf duidelijk hebt waar je auto aan moet voldoen, kun je op zoek gaan naar jouw nieuwe aanwinst. Heb je deze eenmaal gevonden ga je deze bezichtigen let dan goed op onderstaande punten om narigheid achteraf te voorkomen:

 • Vraag naar het onderhoudsboekje en check of het onderhoud goed doorgevoerd is en of de stempels hiervan aanwezig zijn.
 • Check of alle instructieboekjes aanwezig en up-to-date zijn.
 • Bekijk de staat van de lak. Wees je ervan bewust dat oneffenheden en kleurafwijkingen kunnen duiden op het overspuiten van niet vermelde schade.
 • Check de uitlaat en kijk goed of hier geen gaten in zitten of extreem veel roest op te vinden is. Is dit wel het geval kom je in no time voor onverwachte kosten te staan. Is de uitlaat aan de binnenkant zwart? Dan kan er sprake zijn van teveel olieverbruik.
 • Controleer de auto op roest. Roest vind je vaak op de spatborden, dorpels en onder de bumpers.
 • Check de staat van de motor? Is deze vies? Dan is de auto slecht onderhouden.
 • Check de distributieriem en controleer wanneer deze vervangen is.
 • Zijn alle onderdelen van de auto origineel en gelijk? Twee verschillende spiegels kan bijvoorbeeld duiden op betrokkenheid bij een aanrijding.
 • Hoe is de staat van het interieur? Zitten er brandgaten in de bekleding, missen er onderdelen of zijn er pookjes afgebroken?
 • Werp tot slot een blik op de banden. Check hierbij of alle banden van hetzelfde merk zijn en of ze voldoende profiel hebben. Minimaal 1,6 mm. Werp hierbij ook een blik op de  staat van de velgen of wieldoppen.

Let hier op bij het maken van een proefrit met een gebruikte auto

Of je nu een Peugeot 308 of een andere auto gaat kopen, maak altijd een proefrit. Ook hierbij zijn namelijk een aantal punten om te checken:

 • Start de motor en inspecteer het dashboard. Check of alle knoppen en schakelaars werken en of de airco naar behoren functioneert.
 • Kijk goed of er geen controlelampjes branden.
 • Luister naar de motor. Loopt deze regelmatig en hoor je geen vreemde geluiden of tikken?
 • Doe de motorkap open en luister nogmaals.
 • Is alles ok bevonden dan ga je op pad. Schakelt de auto goed? Komen er vreemde geluiden uit of schakelt hij hakerig, maak dan vooral een andere keuze!
 • Test tot slot de remmen. Trap bij 80 km/u de koppeling in en rem krachtig. Houd je handen losjes aan het stuur. Remt de auto voldoende krachtig en blijft deze netjes rechtuit rijden, dan is alles ok.

Nu je weet waar je op moet letten kun je met een gerust hart een gebruikte auto kopen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *