Mavic 2 Zoom

Wij autoliefhebbers pakken iedere kans aan om de mooiste plaatsjes te schieten van de door ons zo geliefde vierwielers. Nu kunnen we tegenwoordig  al als een professional filmen en fotograferen met onze mobiel. Maar wil je dit echt naar een volgend level tillen dan is de drone de ‘’gadget’’ die een echte pro van je maakt.

In de wereld van de drones is er één producent die commercieel gezien de kar trekt, en dat is natuurlijk DJI. Gedurende één week hebben wij de DJI Mavic 2 Zoom mogen testen. Dus één week om van leek naar pro te gaan zonder enige training.

DJI Mavic 2 Pro en Zoom

Na het succes van de eerste Mavic kon een vervolg voor DJI niet uitblijven. Waar de eerste Mavic in eerste instantie nog in één versie te verkrijgen was is de Mavic 2 er meteen in twee uitvoeringen: de Mavic 2 Pro en de Mavic 2 Zoom. De ‘Pro’ onderscheid zich door de Hasselblad camera en is bedoeld voor diegene die haarscherp wilt filmen en fotograferen. Deze camera is uitgevoerd met een 1’’CMOS sensor met 20 miljoen effectieve pixels. De ‘Zoom’ heeft daarentegen een 1/ 2.3’’ CMOS sensor met 12 miljoen effectieve pixels. Nu moet er niet meteen gedacht worden dat dit inhoud dat de Zoom beelden maakt in matige kwaliteit. De beelden zijn evengoed haarscherp alleen kan de Pro naast meer pixels iets beter met licht omgaan. Daarnaast bied de Zoom zoals de naam al doet vermoeden de mogelijkheid om 2x optisch en 2x digitaal in te zoomen. En nu is dat inzoomen met een wetgeving waarbij je niet te dicht bij mensen en gebouwen mag vliegen (50 meter) nu juist een fijne bijkomstigheid.

> Bekijk de prijs van de DJI Mavic 2 Zoom op Bol.com

> Bekijk de prijs van de DJI Mavic 2 Zoom bij MediaMarkt

Eerste indruk

Als we de Mavic 2 Zoom uit de doos halen valt ons meteen op dat deze best wel zwaar aanvoelt (905 gram). De armen klappen makkelijk uit en voelen erg robuust aan. De gimbal met camera aan de voorzijde is voorzien van een beschermkapje wat niet heel erg makkelijk te verwijderen en terug te plaatsen is, maar wel fijn dat deze er is om de camera te kunnen beschermen. De gimbal en camera zijn ten opzichte van de eerste Mavic een stuk steviger. De bijgeleverde propellers zijn makkelijk te bevestigen en weer te verwijderen. De zender (besturing) is ook erg compact en voelt net als de drone robuust aan en lijkt goed tegen een stootje te kunnen. Verder vinden we in de doos de laadkabels voor de accu en nog wat aansluitkabeltjes om je mobiel te kunnen aansluiten op de zender.

In één week leren vliegen?

We hebben de Mavic 2 Zoom één week mogen testen van DJI. Nu zouden we liegen als we niet een beetje bezorgd waren of we in één week überhaupt zelfstandig zouden kunnen vliegen, aangezien we nog nooit met een drone gevlogen hadden. Tot overmaat van ramp zat er ook nog is geen beschrijving met uitleg in de doos van de Mavic ook, alleen een verwijzing naar de DJI GO 4 app. Via deze duidelijke app zijn allerlei tutorials te zien en wordt eigenlijk alles uitgelegd. Na kort bestuderen kwamen we eigenlijk tot de conclusie: hoe moeilijk kan het zijn. Dus accu opgeladen, propellers erop en naar buiten.  Om te kunnen vliegen dien je eerst je mobiel aan te sluiten op de besturing en de app te openen. Stap voor stap wordt dan het gehele opstart proces uitgelegd, erg fijn.

‘Ready to fly’

Al snel na het opstarten kwam de gimbal met camera tot leven en hadden we beeld op het scherm van onze mobiel. ‘Ready to fly’ verscheen in beeld, een mening die ons gevoel nog niet helemaal deelde maar goed. Met een druk op de ‘take off’ knop stijgt de drone zelfstandig op tot ongeveer 1.5 meter boven de grond. Dat was makkelijk. En eigenlijk vanaf dat punt kwam ons zelfvertrouwen langzaam terug. Sterker nog, na wat proberen te sturen met de stuurknuppels kwamen we eigenlijk tot de conclusie dat het vliegen van de drone best wel makkelijk is. Wanneer je de besturing loslaat blijft de drone stil in de lucht hangen en kan je rustig alle functies bekijken in de app zonder je druk te maken of je drone niet uit de lucht valt. Het beeld wat weergeven wordt op het scherm van je mobiel is heel direct en geeft je echt het gevoel dat je de piloot bent. Dankzij de ingebouwde gps weet de Mavic 2 Zoom precies waar hij is. Mede hierdoor kan in geval van signaal verlies of een bijna lege accu de drone zelfstandig terug vliegen en landen op exact dezelfde plek als waar deze is opgestegen. Deze ‘home’ knop kan ten alle tijden worden ingedrukt tijdens het vliegen. Erg handig als door overenthousiastme je de Mavic 2 uit het oog bent verloren. De vliegtijd op één accu bedraagt ongeveer 30 minuten. Laden is dan binnen een uur weer gedaan. Het is wel aan te raden om extra accu’s aan te schaffen bij je Mavic 2 Zoom aangezien je zonder het door te hebben snel door die 30 minuten heen bent.

‘’ogen’’ in iedere hoek

Dankzij de vele sensoren aan alle zijden van de Mavic 2 is het ook haast onmogelijk om ergens tegen aan te vliegen. Wanneer je toch ongemerkt op een object afvliegt zal de drone zelfstandig een noodstop maken en een botsing voorkomen. Tevens zorgen deze sensoren ervoor dat de locatie volledig in kaart gebracht wordt en je optimaal kan filmen in bijvoorbeeld ‘track mode’.

Filmen en fotograferen als een pro

De Mavic 2 Zoom maakt foto’s in zeer hoge resolutie en kan filmen in 4K. Erg gaaf zijn de functies Hyperlapse Mode en Doly Zoom. Bij de Hyperlapse Mode kun je filmpjes maken waarbij het net lijkt of de tijd versneld. Bij de Doly Zoom functie kan je focussen op een bepaald object waarbij de omgeving dan met een speciale zoom techniek wordt gefilmd.

Onze testperiode met de DJI Mavic 2 Zoom hadden we samen laten vallen met het testen van de Renault Mégane RS. De foto’s van het exterieur en een video voor deze rijtest zijn gemaakt met de DJI Mavic 2 Zoom. Erg gaaf om uit verschillende hoeken te kunnen fotograferen. Voor de video hebben we gebruik gemaakt van de speciale ‘track mode’ waarbij de drone zelfstandig een bewegend object tot 72 km/u kan volgen. Ideaal om de perfecte beelden te schieten van je auto. Tevens kun je heel makkelijk via de app je gemaakte video’s en foto’s bewerken en monteren

Conclusie

Kan je binnen een week leren vliegen met de DJI Mavic 2 Zoom en filmen en fotograferen als een pro? JA. Sterker nog dit is binnen een dag te leren. Uiteraard zal je naar mate je meer ervaring opdoet steeds beter worden maar iedereen kan dit leren. Het is een ontzettend robuuste drone met ontzettend veel verschillende functies. Op gebied van veiligheid scoort de Mavic 2 dankzij zijn vele sensoren erg hoog. De DJI Mavic 2 Zoom is een ideale drone voor zowel de pro als de amateur. Daarnaast is de Mavic 2 erg compact en overal mee naar toe te nemen. Afhankelijk van waar je drone voor gaat gebruiken kan je kiezen voor de Mavic 2 Pro of de Zoom. De Mavic 2 Zoom is verkrijgbaar vanaf €1.111.-. De Mavic 2 Pro is €200.- duurder. Het is natuurlijk een hoop geld voor een drone maar naar onze mening iedere euro waard. Zorg wel dat je eerst bekend wordt met de regels rond het vliegen met drones.

> Bekijk de prijs van de DJI Mavic 2 Zoom op Bol.com

> Bekijk de prijs van de DJI Mavic 2 Zoom bij MediaMarkt