Het was druk en we moesten een rijbaan opschuiven. “Pas op!” riep mijn bijrijder, maar ik had al lang gezien dat de grote BMW vol M-logo’s naast ons niet van plan was ons ertussen te laten. We voegden met onze nieuwe Mazda 3 Skyactiv-X netjes in achter de BMW. “Maakt niet uit,” zei ik, “die BMW gaat zich toch op het laatste moment in de andere rij proppen.” Ik was nog niet uitgesproken en de BMW duwde zich inderdaad tussen de rij wachtende auto’s naast ons. Welkom in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije.

Welkom in Bulgarije

Voor de introductie van de Skyactiv-X motor vloog Mazda ons naar Bulgarije. De Duitse chauffeur van de Mazda CX-5 die ons van het vliegveld naar het hotel bracht, had zich de Bulgaarse manier van rijden al goed eigen gemaakt. In Bulgarije geldt het recht van de grootste auto. Wachten in een rij is niet nodig als je een grote auto hebt, haaientanden gelden niet als jouw auto groter is. Vanuit de auto keek ik het aan en dacht ik: “in dit verkeer moet ik straks met een spiksplinternieuwe Mazda gaan rijden?”

In het enorme Sovjet-hotel midden in de stad konden we meteen aanschuiven bij de persbijeenkomst. Tijd om te lunchen was er niet. In een grote zaal werd ons haarfijn uitgelegd hoe de Skyactiv-X motor precies werkte en waarom hij zo bijzonder was. De ene journalist zat uitgebreid mee te schrijven, de andere zat slaperig om zich heen te kijken.

Hierna was het tijd voor datgene waar iedereen voor gekomen was: rijden met de Mazda 3 Skyactiv-X. Als schoolkinderen stonden we in de rij om een auto te kiezen. Helaas waren alle rode exemplaren al vergeven, maar voor een collega en mij stond er een grijze Mazda 3 met een rood interieur klaar. In de navigatie was een mooie route geprogrammeerd, die ons uit de stad naar de bergen zou leiden.

Onderweg

Maar ja, de stad uit… Daar rijd je dan, in een onbekende, nieuwe auto in een stad waar je nog nooit geweest bent. Een stad waar men rijdt als… Bulgaren. Het werd duidelijk dat we ons moesten aanpassen als we zonder schade de stad uit wilden komen. Een grote Toyota Land Cruiser stopte niet eens toen hij uit een zijstraat de hoofdweg op draaide. Een BMW reed achteruit een rotonde af. Gelukkig liet de Mazda zich gewillig door het verkeer sturen.

Later hoorden we dat twee collega’s bijna direct na het wegrijden bij het hotel een ongelukje hadden gehad: een oude taxi reed bij hen achterop. Daar sta je dan, in Bulgarije, met een nieuwe Mazda en een taxichauffeur die geen woord Engels spreekt. We hoorden van Mazda dat er “meerdere incidenten” waren geweest die week. Ons verbaast het niks.

Eenmaal de stad Sofia uit bleek dat snelheidsborden of verdrijvingsvlakken ook hier weinig betekenis hadden. Blauwe rook spugende vrachtwagens reden tussen het snelle verkeer als langzaam bewegende wegblokkades. We probeerden met onze Mazda met het verkeer mee te rijden zonder teveel regels te breken. Via een aantal dorpjes gingen we de bergen in. Het stuurgedrag van de Mazda werd goed getest door het ontwijken van de vele gaten in de weg, de remmen door de vele ongemarkeerde drempels die in de dorpjes verstopt lagen.

De weg door de bergen was perfect voor het testen van de sportieve Mazda 3. Met grote honger at de Mazda bocht na bocht. Het was wel oppassen geblazen: achter elke bocht kon zich een roedel zwerfhonden verstoppen, of een paar koeien. Stenen die vanaf de bergwand op de weg waren gevallen moesten met een ruk aan het stuur ontweken worden, net zoals tegenliggers die de bocht net te ruim namen. De Mazda 3 gaf geen krimp.

Mazda 3 Skyactiv-X
Mazda 3 Skyactiv-X

Na een korte stop werd de terugweg naar Sofia aanvaard. Nu wilden we zien hoe zuinig de Skyactiv-X motor was: waarschijnlijk hebben we menig Bulgaar bultjes in de nek bezorgd door precies de aangegeven snelheid te gaan rijden. We waren de enigen. Hier merkten we de andere kant van de Mazda 3: de stille, comfortabele cruiser. Ondanks dat we in Sofia de avondspits meepakten, was het verbruik netjes.

Dag twee

De volgende dag ging ik al vroeg met twee collega’s en twee fraaie rode Mazda’s op pad. Er moesten video-opnamen gemaakt worden. Gelukkig hadden we ondertussen geleerd dat het niet uitmaakt als je op een doorgaande weg met twee auto’s naast elkaar blijft rijden om goede opnamen te maken. Bulgaren kijken niet zo op van dat soort stunts. Het leverde wel goede beelden op.

Mazda 3 Skyactiv-X

De route leidde ons naar de heuvels in het zuiden. Wat een contrast: onze nieuwe Mazda’s met geavanceerde motortechniek door dorpjes waar sinds het communisme niet veel veranderd was. Oude Russische trucks keken jaloers toe. De heuvels waren perfect voor goede filmopnamen. Elke keer kwamen we nieuwe mooie plekken tegen, tot we realiseerden dat we ons moesten haasten als we nog op tijd op het vliegveld wilden zijn.

Mazda 3 Skyactiv-X

Gelukkig hebben we het gehaald. Iets meer dan 24 uur na aankomst stapten we weer in het vliegtuig naar Nederland. We vroegen aan Mazda waarom de introductie van de Skyactiv-X in Bulgarije was. “Het is weer eens wat anders,” was het antwoord. Dat is zeker waar. Ik weet nog steeds niet wat er meer indruk heeft gemaakt: het fijne rijgedrag van de Mazda 3 Skyactiv-X of het rijden in Bulgarije…

Voor een rij-impressie van de nieuwe Mazda 3 Skyactiv-X: lees dit artikel!

Tekst en foto’s: Maarten van der Westen

Categorieën