Opel Astra Cabrio

In deze periode van onzekerheid en geannuleerde vluchten, is er zomaar een kans dat de vakantie niet door kan gaan. Echter hebben wij het alternatief gevonden, koop van je vakantiegeld een vakantieauto! In het vorige artikel hebben wij het gehad over 6 stadsauto alternatieven voor een stedentrip. Deze keer zetten we de navigatie op snelweg vermijden en smeren we ons goed in. Het is immers zomer, dus is het tijd voor een cabrio roadtrip!

Roadtrip met een cabrio vakantieauto

De roadtrip is een favoriet onder vele autoliefhebbers, het opzoeken van mooie wegen en genieten van de rit is minstens even belangrijk als de bestemming. Voor nu hebben we een maximumprijs van € 1.500,- euro genomen.

Opel Astra – Door de Duitse valleien

Opel Astra cabrio, vallei, bergen
Opel Astra Bertone Cabrio, over de valleien

Bertone, een merk vaak geassocieerd met vele klassieke Italiaanse sportauto’s. De exotische Miura, de revolutionaire Stratos, maar ook deze Astra Cabrio. Niet alleen is het model ontworpen door Bertone samen met de Coupé, het is ook gebouwd door de mensen van Turijn. Dit maakt de Astra Cabrio gelijk al een stuk exotischer. Tevens wordt het ontwerp geholpen door het gebruik van een stoffen dak. Vele generatiegenoten waren overgegaan op een metalen dak, dit zorgde echter vaak voor een gecomprimeerde vormgeving.

De Astra is ook een echte 4 zits cabrio, waar met het dak open of dicht meer dan genoeg ruimte overblijft voor bagage. In tegenstelling tot de vaak aangepaste coupe, is de cabrio gelukkig merendeels met rust gelaten. Let bij het kopen goed op de middenconsole, deze is erg krasgevoelig en kan snel beschadigen. Een goede combinatie van Duitse degelijkheid met een Italiaans randje.

Peugeot 306 – Langs de Franse Riviera

strand, gele auto, blauwe zee, Peugeot 306 cabrio
Peugeot 306 Cabriolet, geel.

Peugeot bied als merk diverse opties voor het bedrag van €1500. De 206 die in het vorige artikel al langs is gekomen, is als CC één van de weinige hardtop cabrio’s rond deze prijs. Een 205 is ook nog een optie, wij kiezen er echter om te gaan voor een 306. Dit model is een bijzonder robuuste auto, en als cabrio ook nog eens zeer elegant gelijnd. Enigszins overschaduwd door de 406 Coupé uit dezelfde tijd, de 306 cabrio is een waar genot om naar te kijken.

Om te rijden valt het op dat de Franse vering zijn naam eer aan doet. Oneffenheden in de weg worden netjes en comfortabel opgevangen. De 306 Cabrio is verkrijgbaar met vele opties zoals elektrische ramen, dak, airco en meer. Ons advies? Let goed op roest in de wielkasten achterin en kies de kleur uit die je het leukst vind, geel.

MG F – Naar de zuidkust van Engeland

vakantieauto cabrio MG F cabrio
MG F, iets noordelijker in Engeland

Als we naar de sportievere cabrio´s gaan kijken vallen een paar namen op. Mazda met de iconische MX-5, Fiat met de prachtige Barchetta. Echter zitten deze auto’s net boven onze prijsgrens en dus kiezen wij voor de MG F. De kleine roadster van MG is op papier wellicht zelfs het sportiefst van allemaal. Met zijn middenmotor die de achterwielen aandrijven is er op het gebied van rijdynamiek weinig te klagen. De MG F is echter ook nog voorzien van Hydragas vering, dit maakt de roadster voor zijn formaat nog enigszins comfortabel.

Op motorisch gebied is de 1.8 K-series motor gekozen die door het geringe gewicht de F op waardes van 1 op 15 brengt. Echter is door de locatie van de motor wel een achilleshiel ontstaan. De waterpomp en distributieriem staan erom bekend dat ze snel kapot kunnen gaan. Let er dus goed op dat dit onlangs vervangen is. Wanneer dit is gedaan zal de MG F een lach op je gezicht toveren, vooral op de B-wegen!

Renault Megane – Over de wegen van Mallorca

vakantieauto cabrio Renault Megane
Renault Megane Cabriolet, die kant op.

De Renault Megane cabrio is net zoals de Astra, gebaseerd op de coupé variant van hetzelfde model. Als Cabrio is de auto echter een stuk beter gelukt, dan de iets wat vreemd geproportioneerde coupé. De Megane (tevens ook in geel) is in vergelijking met zijn Franse concurrent veel vloeiender gevormd. Dit zorgt ervoor dat de auto er moderner uit ziet dan de 306, maar toch minder tijdloos is. Als 4 zitter is de Megane wel een stuk krapper dan de 306, maar daar gebruik je hem toch niet voor. Koop er de optionele Roadbox bij en gebruik de ruimte waar het eigenlijk voor bedoeld is, bagage. Zoals de meeste varianten op deze lijst is het interieur een stuk minder frivool dan het exterieur. Dit zorgt er echter wel voor dat onderdelen nog goed verkrijgbaar zijn. Aangezien een hoop componenten ook in de hatchback of station varianten zijn gebruikt.

Saab 9-3 Cabrio – In de bossen van Zweden

vakantieauto cabrio Saab cabrio
Saab 9-3 Cabrio, zo sterk als steen

Als merk is Saab vaak de bijzondere keuze, echter is de Saab 9-3 Cabrio niet perse het geval. In cabrio vorm is Saab vooral in de jaren 80 de logische keuze voor de Yup, die geen BMW 3 serie kon betalen. Wanneer we vandaag de dag kijken naar een Saab cabrio voor een leuke prijs, komen we al gauw bij de 9-3 van rond de millenniumwisseling. Een auto met een bijzondere combinatie van winterbestendige onderdelen, maar tegelijk ook zomerse plezier moet bieden. Deze vreemde combinatie zorgt er echter wel voor, dat als cabrio de 9-3 niet gauw voor iets anders wordt gezien. Unieke details zoals de sleutel in het middenconsole, versterken dit gevoel des te meer. De 9-3 is een leuke optie voor de persoon die graag met de kap open vele kilometers wilt maken. Een echte kilometer cruiser.

Volkswagen Golf – Voorbij de Ardennen

vakantieauto cabrio Volkswagen Golf
Volkswagen Golf 3 Cabrio, of is het 3.5?

Deze kon eigenlijk niet ontbreken, de Golf is in cabrio vorm net zoals zijn hatchback broertje goed verkocht. Tevens is het in tegenstelling tot de meeste in deze lijst, nog een echte hatchback. Dit maakt de Golf kleiner, maar minstens even praktisch als we kijken naar bagageruimte. Als 4 zitter is de Golf ook nog goed te gebruiken en ruimer dan de Megane. De derde generatie is het model waar we naar kijken, met de karakteristieke hoepel nog steeds aanwezig. Een bijzonder feitje over de Golf 3 is dat er geen vierde generatie cabrio is.

Echter door een facelift in 1999 heeft het wel dezelfde bumper, gril en koplampen als de vierde generatie, een generatie 3.5. Als cabrio is de Golf goed verkrijgbaar. Het vinden van een geschikte versie zal zich vooral richten op het ontwijken van getunede versies. Deze zijn vaak net zo hard gereden als dat ze er stilstaand uit proberen te zien. Vermijd deze en zoek naar een model met een goede documentatiehistorie.

Volgende keer vakantieauto deel 3: MPV, meer plezier voertuig!

En tot zover deel 2 van deze 4 delige serie over vakantie auto’s. Volgende week zoeken we de auto waar iedereen van mee kan genieten, op de camping met een MPV.