Mazda MX-5 Cup (5)

Snel rijden kan toch niet meer, hoor ik regelmatig op verjaardagen. De Nederlandse wegen staan vaak vol, de maximumsnelheid is beperkt en nieuwe auto’s hebben niet meer zoveel pk’s als vroeger (downsizen is de trend). Waar kun je dan toch nog je adrenaline van het autorijden vandaan halen? Nou, op het circuit! Mazda speelt in op de adrenaline-behoeftige bestuurder met de Mazda MX-5 Cup. Een raceklasse met (hoe kan het ook anders) Mazda MX-5-en.

Specificaties race Mazda MX-5

Er is gekozen voor de Mazda MX-5 in cabrio uitvoering (dus niet de dichte RF-versie), met uiteraard de sterkste Skyactiv-G motor met 184 pk en als kers op de taart is de MX-5 altijd uitgerust met achterwielaandrijving. Ideale circuit-auto’s! De auto’s worden altijd door Mazda Nederland geprepareerd en geleverd. Je krijgt dan niet een standaard-uit-het-rek MX-5. Lees hier ALLE aanpassingen die Mazda doorvoert aan de MX-5. Iedereen rijdt in basis met dezelfde gespec-te MX-5. Dus allemaal 184 pk op de achterwielen.

Mazda MX-5 Cup

Je kunt gelukkig wel op detail je MX-5 aanpassen. Denk daarbij aan bijv. het type en de stand van je banden. Met bijvoorbeeld positieve of negatieve camber kun je de bovenkant van je wielen meer naar binnen of buiten laten kantelen. Bij negatieve camber staat de bovenkant van je banden verder naar binnen dan de onderkant. Negatieve camber wordt vaak gebruikt bij de aangedreven wielen. Dus bij de MX-5 zal men vermoedelijk negatieve camber op de achterwielen toepassen. Eerlijk gezegd gaat onze kennis niet verder dan dit…

Mazda-MX-5-Cup-7

Waar te zien?

Er zijn dit seizoen 6 race-dagen/weekenden. Dat lijkt weinig, maar denk maar niet dat Mazda zich er bekaaid vanaf heeft gemaakt. Er wordt 2 x  geraced op Circuit Zandvoort (binnenkort F1-circuit), 1 x op Zolder (België), 1 x op het fameuze Spa Francorchamps (F1-circuit) en 2 op Circuit Assen. Regelmatig wordt dit gecombineerd met belangrijke race-weekenden zoals de Jumbo Familiedagen, Gamma Racingdays en de Superprix en GT World Challenge.

Betaalbaar racen

Doordat Mazda de auto compleet race-klaar aanlevert betaal je “slechts” € 31.500,- excl. BTW voor een nieuwe race-MX-5. De runningcosts voor een jaar zijn ongeveer € 15.000,-. Het regelen van sponsoren is je eigen taak. Maar het is natuurlijk makkelijk om eerst je eigen bedrijf je te laten sponsoren en daarna je klanten vragen of ze je willen helpen. Op deze manier kun je al snel wat van je investering terugverdienen.

Mazda-MX-5-Cup-9

Wij zijn zelf wezen kijken tijdens de race op Circuit Zolder en deze klasse was echt de leukste die die dag voorbij kwam. Die dag reed ook de Ford Fiesta klasse rond, maar doordat die auto’s voorwielaangedreven zijn, was het op de baan houden van die auto’s minder spannend voor de toeschouwers.

Race-kalender Mazda MX-5 Cup 2019

De complete race-kalender van de Mazda MX-5 Cup ziet er als volgt uit:

  • 17/18/19 mei                   Circuit Zandvoort            Jumbo Familiedagen
  • 1/2 juni                              Circuit Zolder                    Superprix
  • 13/14 juli                           Circuit Zolder                    GT World Challenge Europe
  • 16/17/18 augustus         TT Circuit Assen                              Gamma Racing Day
  • 4/5 oktober                      Spa Francorchamps         TCR 500 SPA
  • 18/19/20 oktober           TT Circuit Assen               Hankook Finaleraces

Er zijn nog mogelijkheden om dit jaar mee te racen. Kijk voor meer informatie op Mazda MX-5 Cup website.

Mazda-MX-5-Cup-6

En wil je weten hoe een “gewone” Mazda MX-5 rijdt? Lees dan onze rijtest.

Mazda MX-5
Mazda MX-5 rijtest
Categorieën