rijdersauto

Vakanties zijn er om nieuwe ervaringen op te doen, ze zijn er om nieuwe plekken te ontdekken. Maar bovenal zijn vakanties bedoeld, om jezelf even te verwennen. In deel 4 van onze vierdelige serie zoeken we het avontuur op, door zes voorbeelden te geven van een echte rijdersauto’s voor € 1.500,-. Dit bedrag staat ongeveer gelijk met de kosten van een gemiddelde vakantie. Een vakantie, die zoals ondergetekende heeft meegemaakt, en helemaal niet meer gefrustreerd over is…, geannuleerd kan worden. Daarom zeggen wij, maak van je vakantiegeld een vakantieauto!

Mini Cooper

Vakantieauto 1: Mini Cooper Rijdersauto
Ode to joy

De originele MINI Cooper is een auto waar menig vader, oom of opa nog steeds van meldt dat het een geweldige auto is. Dat vonden ze bij BMW ook, en dus brachten ze in 2001 een nieuwe versie op de markt. Het model is op vele manieren aanzienlijk gegroeid in vergelijking met het originele Alec Issigonis ontwerp. De filosofie is echter hetzelfde gebleven, veel rijplezier in een klein stijlvol jasje, een echte rijdersauto dus. Mini heeft zich vervolgens verdiept in markten waar de term ‘mini’, niet helemaal meer correct is. Het originele model kan echter nog steeds beschouwd worden als een schot in de roos. Als ontwerp zou je niet heel snel zeggen dat het model al bijna 20 jaar oud is, de prijzen doen dat echter wel. Een MINI One of zelfs een Cooper zijn inmiddels al te vinden voor € 1.500,-. Ons advies; maak hier gebruik van, want veel goedkoper zullen ze niet worden.

Alfa Romeo GT

Vakantieauto 2: Alfa Romeo GT Rijdersauto
Ode to beauty

Een vakantielijst zou niet compleet zijn, zonder ergens een Italiaanse optie tussen te proppen. In dit geval past de ronde Alfa Romeo GT, perfect in het vierkante gat van onze vakantie puzzel. De term rijdersauto gaat immers niet alleen om het zo snel mogelijk door de bochten heen gaan. Het gaat er ook om wat voor gevoel de auto geeft tijdens deze bochten. Voor de GT is hier een sterk punt voor te maken, het interieur is zoals vanouds een prachtige plek om te zitten. Sportief is de GT ook wel te noemen, het is echter niet een pure sportauto maar een Grand Tourer. Door deze combinatie kan de GT beschouwd worden, als de ideale optie om eens een lange stuk te gaan rijden. Doe dit echter niet met een model waar de Selespeed optie op zit. Deze versnellingsbak is om het even Italiaans te formuleren, iets te revolutionaire voor zijn tijd.

BMW 3 Serie

Vakantieauto 3: BMW 3 Serie Rijdersauto
Ode to engineering

De BMW 3 Serie is eigenlijk al jaren de eerste keuze als het aankomt op een goede rijdersauto. Met zijn achterwielaandrijving verbonden aan een 6 cilinder motor, is de Driving Pleasure snel gevonden. Een goed onderhouden model is echter wat lastiger te vinden voor deze prijs. De coupé en cabrio’s kunnen buiten beschouwing genomen worden en ook de sedan en station versies worden steeds duurder. De Compact is echter nog een model dat vaak over het hoofd gezien wordt. Hierdoor liggen de prijzen lager en is een redelijk verzorgde 318TI, wel degelijk binnen handbereik. Het model is ook nog eens lichter dan de sedan variant, maar wel iets nerveuzer op de limiet. Als auto geeft het echter voor € 1.500,- heel veel waar voor je geld, koop hem voordat de prijzen omhoog gaan.

Ford Focus

Vakantieauto 4: Ford Focus Rijdersauto
Ode to revolution

De Ford Focus is één van de belangrijkste modellen geweest voor Ford in de afgelopen 25 jaar. Na de enigszins saai gelijnde Escort, gaf Ford met zijn New Edge Focus een toonaangevend beeld van de hatchback. Een niet zo onbekend geheim is echter, dat het chassis ook nog eens revolutionair is. Menig Focus rijder is te snel van de afrit gegaan, en kon het na vertellen. De ST en RS modellen zijn hier natuurlijk het ultieme voorbeeld van, maar deze vallen buiten ons budget. Nee, voor € 1.500,- kunnen wij kijken naar een 3-deurs, 2.0 liter model met 131 pk. De sportieve styling in combinatie met 131 pk, maken van de Focus een semi hot hatchback. 0-100 km/h in 9.2 seconden is wellicht niet het meest indrukwekkende getal. Maar deze 100 km/h kan zoals diverse leaserijders kunnen beamen, bijna overal aangehouden worden.

Fiat Punto HGT

Vakantieauto 5: Fiat Punto HGT Rijdersauto
Ode to passion

In tegenstelling tot de Alfa Romeo, past de Punto HGT beter in onze puzzel voor een goede rijdersauto. Om maar direct met de deur in huis te vallen, de Punto HGT heeft nagenoeg dezelfde PK/gewicht verhouding als de originele Golf GTI. Mocht dit nog niet overtuigend genoeg zijn, De Punto HGT is een volle 100 kg lichter dan de Focus, met hetzelfde aantal pk. Nog steeds niet overtuigd? Kijk dan maar even naar de bodykit en de 6 versnellingen op de versnellingspook. Dit is een serieus snelle hatchback en mede omdat het een Fiat is, ook nog eens betaalbaar. Voor € 1.500,- is het mogelijk om een HGT te kopen, maar let wel goed op de onderhoudshistorie. Mocht dit niet kloppen, maar ben je toch verliefd geworden op zijn looks? Ga dan voor de 1.2 Sporting met dezelfde bodykit, deze rijd (iets langzamer) ook nog eens 1 op 17!

Peugeot 206 GTI

Vakantieauto 6: Peugeot 206 GTI Rijdersauto
Ode to ancestors

Uiteraard kan het artikel niet afgesloten worden zonder de magische woorden, GTI te gebruiken. In dit geval zijn er voor onze prijs 2 opties te vinden, de Golf 4 GTI of de 206 GTI. Wij hebben gekozen voor de 206 omdat er meer modellen beschikbaar zijn rond deze prijs, waaronder zelfs een stationwagon variant! Beide modellen hebben echter zeer grote schoenen om te vullen door hun legendarische voorvaders. De originele Golf GTI en de 205 GTI zijn de hot hatchbacks uit de jaren 80. Tegenwoordig zijn het dan ook collector items geworden die zelden nog zullen dansen over de weg. De 206 GTI is daarentegen nog prima te vinden voor een leuke prijs. Als auto is het een prima sturende hatchback met een leuke motor. Verwacht echter niet, dat het ooit dezelfde klassieke cult status zal behalen als zijn illustere voorvader.

En dat zijn onze keuzes voor een goede rijdersauto voor € 1.500,-. Dat samen met de stadsauto, cabrio en MPV onze vakantiespecial afsluit. Wij hopen dat je ervan geleerd, gelachen maar vooral genoten hebt!