Sportieve mpv

Vanaf 1 juli 2020 zullen officieel de regels aangepast worden, zodat alle plekken binnen de auto weer benut mogen worden. Dit in combinatie met de geannuleerde vakantie van … iemand binnen de redactie. Zorgt ervoor dat er vakantiegeld over is, dus stellen wij voor, geef het uit aan een (goedkope) vakantieauto MPV! De perfecte auto om met een groep vrienden of familie de auto vol te laden en te gaan naar…

De Camping

Jawel, de oude vertrouwde camping is de eindbestemming van vandaag. Of het nou gaat om kamperen in een tent, of naar een luxe stacaravan, de MPV is de ideale reisgenoot. Net zoals de vorige edities houden we een vakantievriendelijk budget aan van € 1.500,-.

Renault Espace

Goedkope MPV, Vakantieauto 1: Renault Espace
Franse luxe

We beginnen bij wellicht de meest voor de hand liggende keuze. De Renault Espace is één van de eerste auto´s die volledig gefocust was op het vervoeren van meerdere mensen in comfort. Daarvoor had men alleen de keuze tussen een grote stationwagen of een bus. Sinds 1984 is het model iedere generatie iets verbeterd en met ons budget komen wij uit bij generatie nummer 4. Het model adopteerde de nieuwe styling van de Vel Satis en Avantime. Dit gaf de Espace een luxere uitstraling zonder het praktische gemak te beperken. Veel glas betekent een goed zicht rondom en met een score van 5 sterren volgens Euro Ncap, zit het met de veiligheid ook wel goed. Het interieur is net zoals de meeste MPV’s goed ontworpen en praktisch in gebruik, de Espace is een keuze voor luxe.

Lancia Phedra

Goedkope MPV, Vakantieauto 2 Lancia Phedra
Italiaanse elegantie

Van de meest logische keuze naar een minder logische, onbekend maakt immers onbemind. De Phedra deelt zijn platform met de Peugeot C8 en Fiat Ulysse, dus waarom gaan voor de Lancia? Ten eerste uitrusting, de Phedra kwam standaard met een betere uitrusting dan de rest. Het interieur is ook des te Lancia, met Alcantara zo ver het oog reikt en tevens op iedere rij stoelen. Dus de volgende keer dat er iemand trots zijn Porsche laat zien, open dan even de deur van je MPV. Het derde en wellicht belangrijkste punt, er is een 3 liter V6 variant van dit Italiaanse sportmerk. Een leuke combinatie dat zeker, maar daarnaast is de Phedra ook nog eens slim ontworpen. In ontwikkeling samen met Peugeot, Citroën en Fiat, heeft Lancia dezelfde basis gekregen om mee te werken. En waar de rest voor een praktisch ontwerp ging, durfde Lancia de MPV wat flair te geven.

Opel Zafira OPC

Vakantieauto 3, Opel Zafira OPC sport mpv
Duitse sportiviteit?

De Opel Zafira is een goed voorbeeld van dat de wens van de consument is veranderd. Net zoals de Espace, is de Zafira niet langer strikt als MPV te koop. Het huidige model is inmiddels meer op de Vivaro gebaseerd, alleen dan voor passagiers. Het model waar wij naar kijken komt uit 2003 en is nog 100% een MPV. De specificaties zijn echter 100 % niet bestemd voor een MPV, er is namelijk een OPC versie. Jawel een OPC Zafira, in deze bijzondere periode kreeg bijna alles van Opel een OPC optie, zoals bijvoorbeeld de Meriva. Dit Zafira racemonster voor 7 personen is uitgevoerd met elektrische ramen, airco en sportstoelen (voorin). Als iedereen goed vast gegespt zit, gaat de Zafira van 0 naar 100 in 8.2 seconden! Nou zullen jullie wel denken, dit kan toch nooit binnen het budget vallen? En dat klopt, echter als we de grens met slechts € 500,- verhogen dan zijn er al 4 beschikbaar, even doorsparen dus.

Fiat Multipla

Goedkope MPV, Vakantieauto 4 Fiat Multipla
Italiaanse innovatie

Nee, ik meen het! De Fiat Multipla moet ondanks zijn reputatie als een serieuze optie beschouwd worden. Het model dat tegenwoordig meer als punchline gebruikt wordt dan als auto, is uit behoorlijke vooruitstrevende gedachten ontstaan. Zo zorgt de 3+3 lay-out ervoor dat de auto kleiner is dan 4 meter! Ter vergelijking, de Peugeot 208 is 5 centimeter groter dan dit ruimte wonder. De verrassingen gaan door in het interieur, waar op de meest bijzondere plekken ruimtes voor bagage te vinden zijn. De versnellingspook zit vlakbij het stuur voor nog meer ruimte, en als we de armsteun omdraaien vinden we 4 cupholders! Kortom een goed uitgedacht model met een uiterlijk dat op zijn minst gezegd, een specifieke smaak vereist. Mocht dit echter een onoverkomelijk obstakel blijken, het gefacelifte model is voor dezelfde prijs te vinden. Minus de hobbel…

Chrysler Voyager

Goedkoper MPV, Vakantieauto 5 Chrysler Voyager
Amerikaans comfort

Chrysler kwam slechts een paar jaar na de Espace al met zijn variant van de MPV. In de tussentijd is het voor een Amerikaanse auto behoorlijk succesvol geworden in Europa. Het concept is niet heel anders dan bijvoorbeeld de Espace, veel comfort voor veel mensen. De uitvoering is echter wel anders gedaan, door bijvoorbeeld gebruik te maken van schuifdeuren. Deze schuifdeuren zijn ideaal om een grote opening te creëren naar de derden rij, waar we de bank vinden. Chrysler heeft ervoor gekozen om de eerste 2 rijen te voorzien van zogenoemde captain chairs. Hierdoor kunnen 4 personen in groot comfort meegenomen worden, wanneer er een vijfde persoon bij komt, dan zal de bank pas in gebruik genomen worden. Een net wat andere gedachtegang dan de meeste Europese merken hanteerde. Dit verklaart dan ook voor een deel waarom de Voyager het zo goed deed hier.

Renault Scenic RX4

Goedkope vakantieauto, MPV 6 Renault Scenic RX4 MPV
Franse bravoure

En wij eindigen waar we zijn begonnen, met een model van de grootmeesters van de MPV, Renault. Dat de MPV veelzijdig kan zijn, mogen inmiddels duidelijk zijn. Naast een luxe versie, een vreemde versie en zelfs een snelle versie, is er ook een off-road versie. De Renault Scenic is een slag kleiner dan de andere MPV’s op deze lijst, en is gebaseerd op de Megane. Renault voorzag correct dat er in de toekomst een wens zou zijn naar MPV-achtige terreinauto’s. Echter is de uitvoering behoorlijk anders te noemen dan de hedendaagse Crossover SUV’s. Zo heeft de RX4 standaard permanente vierwielaandrijving en kan de Scenic een aanloophoek aan van bijna 30 graden. Ter vergelijking de Volkswagen Amarok, een Pick up speciaal gebouwd voor off-road komt niet verder dan 28 graden. In combinatie met de plastic panelen ter bescherming en het stoere reservewiel op de achterklep. Laat de Scenic RX4 nogmaals zien, dat de MPV wel degelijk een zeer diverse groep aan auto’s kan aanbieden.

Volgende week de laatste vakantieauto, Deel 4: Rijdersauto

In het laatste deel van de vakantieauto series gaan we op zoek naar het gevaar. Speciaal voor alle thrillseekers die het avontuur opzoeken, een vakantie vol actie om nooit te vergeten. Hier hoort natuurlijk een auto bij die gemaakt is voor adrenaline, de rijdersauto als vakantieauto.