BMW grille

Iedereen had het erover toen BMW een nieuwe grille introduceerde op de M3. De pers vond het een fantastische model, maar de grille verpeste de hele auto. Diverse bedrijven zouden in de wachtrij staan om aftermarket nieren te verkopen om de M3 weer ”BMW te maken”. Inmiddels zijn wij drie jaar verder en ik denk dat het de hoogste tijd is om het te hebben over de BMW grille.

De klassieke grille

de klassieke grille

Wanneer we het hebben over de hedendaagse BMW grille, dan kunnen we de varianten op delen in vier categorieën: de zonnebril, de aggressieve neusgaten, de bevertanden en de klassieke grille. We beginnen met de klassieke grille, de grille die wij nog terugvinden op de iets oudere modellen zoals de 2-serie, 5-serie touring en de 6-serie gran Turismo. Hierbij zijn de nieren relatief plat en breed, ze lopen niet te ver naar beneden en zijn een evolutie van de neus die op de BMW E36 in 1990 echt begon te ontstaan.

Een vergelijkbare grill vinden wij ook op de kleinere en sportievere modellen zoals de 3-serie, 8-serie en de Z4. Modellen waarbij vorm en functie elkaar niet hoeven te overstemmen, of de pure kracht van de M3 of M4 moeten faciliteren. Ondanks dat al deze neuzen in dezelfde categorie passen, zijn ze allemaal net dat beetje verschillend van elkaar. De ene is wat platter, de andere weer wat breder. Wat echter vaak niet gezegd wordt, is dat deze klassieke nierengrill, helemaal niet op de klassieke niergrill lijkt. Degene die daar het meeste op lijkt is…

De bevertanden grille

de bevertand grille

Zoek je fakkel en pak je hooivork, want ja, ik ga je proberen uit te leggen waarom technisch gezien de grille van de M3 en M4 het beste past bij de originele grille van BMW. Sinds mensenheugenis zijn de nieren van de BMW grille breed en plat, zo is het gewoon altijd zo geweest.. Maar de grille is pas echt breder geworden dan dat die plat is, sinds de in 1990 geïntroduceerde BMW E36. Zelfs de BMW M1 waar het vaak mee geassocieerd wordt had nog steeds hogere nieren dan dat ze breed waren.

Als wij kijken naar de grille van de BMW 320 uit de jaren 30, dan zien wij duidelijk dat de nieren over de gehele lengte van de neus zitten. Er zit zelfs echte motorsport pedigree aan vast, want in 1940 was het een BMW 328 Coupé Touring die de Mille Miglia wist te winnen. Dat de nieren van de huidige M3 en 4-serie een kwestie van smaak zijn, valt te bediscussiëren. Maar vanuit een historisch standpunt, zijn dit de iconische nieren die het meest lijken op klassieke BMW’s. In tegenstelling tot…

De agressieve neusgaten grille

de agressieve neusgaten grille

Een slag apart van de bevertanden van hiervoor. De aggressieve neusgaten BMW’s zijn vooral te vinden op de kleinere modellen en vreemd genoeg, de grotere SUV’s. Kijk maar eens naar de 1- of 2-serie, de grille lijkt op die van de “klassieke grille”, maar is net wat hoekiger en in elkaar gedrukt. Alsof de auto opeens boos is geworden om iets en zijn neusgaten groter laat worden om dit kenbaar te maken.

De BMW X5 en X7 hebben dit ook in mindere maten, maar hierbij lijkt het vooral alsof ze de klassieke grille op standje 1.5 hebben verschaald. De grotere grille past immers ook goed bij het grotere formaat. Maar mocht je echt groots willen dan moet je gaan voor…

De zonnebril

de zonnebril grille

De ultieme expressie van wat je kunt doen met de nieren van een BMW. Deze kanjers zijn niet te missen en nemen nagenoeg de gehele voorkant van de auto over. Ook hierin zijn verschillende varianten te vinden, maar als je lang genoeg kijkt zal ook jij er een zonnebril in zien. De XM gaat voor een hoekige zonnebril met horizontale strepen. De 7-serie juist voor hogere glazen met verticale strepen. Maar geen enkel model laat beter zien dat er een bril op de voorkant van een BMW, zit als de BMW iX3.

Het zijn zeker niet de grootste nieren, het zijn ook niet de meest opvallende. Echter, als jij de volgende keer een BMW iX3 ziet met een zilver gekleurde neus, dan zal ook jij een zonnebril op de voorkant van een elektrische SUV zien.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *