Xpeng P7 rijdt autonoom

De Xpeng P7 reed binnen een maand meer dan 1 miljoen kilometer autonoom. 26 januari 2021 lanceerde Xpeng Navigation Guided Pilot; sindsdien is het mogelijk om autonoom te rijden met Xpeng voertuigen. In de eerste maand na activering noteert Xpeng al 1.023.884 cumulatief gereden kilometers met de Xpeng P7. Dat deelt de Chinese EV-fabrikant Xpeng in een nieuwsbericht op hun website.

Xpeng neemt het stuur over

Xpeng timmert flink aan de weg als het gaat om autonoom rijden. De Xpeng P7 Premium en Wing versies zijn voorzien van het XPILOT 3.0 systeem. Dit systeem neemt de bestuurder veel taken uit handen: op de snelweg doet de auto bijna alles zelf, inclusief de juiste rijbanen kiezen en andere weggebruikers inhalen. Het enige waar je als bestuurder op moet letten is dat je de juiste bestemming invoert in je navigatie. De Xpeng P7 is naar eigen zeggen de eerste auto die autonoom rijden op dit niveau op grote schaal in de praktijk brengt.

In de eerste 25 dagen dat het Navigation Guided Pilot-systeem actief was, is er 131,484 keer van rijbaan gewisseld en ingehaald. Daarnaast is het systeem erin geslaagd om 105.943 keer probleemloos automatisch in en uit te voegen bij op- en afritten.

Wat is de Xpeng P7?

Xpeng is opgericht door He Xiaopeng. In korte tijd werd het Chinese merk marktleider op het gebied van Smart EV’s. Je kunt het zien als de Aziatische variant van Tesla. Xpeng produceerde tot nu toe twee verschillende modellen, de G3 en de P7. De Xpeng P7 is het topmodel van Xiaopeng: deze is voorzien van hoogwaardige rijhulp- en veiligheidssystemen. Dankzij verfijnde radartechniek kan de P7 al heel veel op het gebied van autonoom rijden. Daarbij komt dat de Chinese regelgeving omtrent autonoom rijden een stuk gunstiger is dan in de westerse wereld.

Xpeng P7
Xpeng P7 met vleugeldeuren

Binnenkort ook op de Nederlandse snelwegen?

Tot nu toe is de Chinese autobouwer Xiaopeng vooral actief in eigen land. Maar daar gaat verandering in komen. Volgens eerdere berichten zette Xpeng al voet aan de grond in Europa. De kleinere model, de G3, zal later dit jaar ook op de Nederlandse wegen te zien zijn. De Xpeng G3 is echter niet voorzien van het XPILOT 3.0 systeem, dus autonoom rijden op dit niveau, zit er in Nederland nog even niet in. Bovendien is dit niveau van autonoom rijden nog niet toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *