Volkswagen e-Golf

Volkswagen speelde al vroeg een rol van betekenis bij elektrische auto’s. De Volkswagen e-Golf, de elektrische variant van de populaire Golf, was er al in 2014. Dit is slechts een jaar nadat de eerste Tesla op de markt kwam in ons land. Ondanks dat de e-Golf niet de aandacht die de Tesla’s, de BMW i3 of andere elektrische auto’s kregen, verlieten ze wel in behoorlijke aantallen de showrooms.

Uiteraard stond de ontwikkeling bij Volkswagen sindsdien niet stil: de Duitse firma loopt nog steeds mijlenver voor op de concurrentie. Vorig jaar presenteerde het als één van de eerste een volledig elektrisch platform: het MEB-platform. Op basis hiervan heeft Volkswagen ondertussen een scala aan modellen gepresenteerd, van een nieuwe versie van de iconische VW Bus tot aan een strandbuggy. De eerste productie-auto is vanaf komend voorjaar te koop: de Volkswagen ID.3. We schreven al eerder dat we positief verrast zijn door deze auto.

De introductie van de Volkswagen ID.3 betekent wel dat een elektrische Golf geen toekomst meer heeft. We zullen dan ook binnenkort afscheid moeten nemen van de e-Golf. Volkswagen heeft hem daarom nu al in de uitverkoop gedaan.

Volkswagen e-Golf

E-DITION

Met de Volkswagen e-Golf E-DITION (hoeveel e-woordspelingen kun je maken?) willen de Duitsers nog even wat elektrische Golfjes verkopen. Hoe zorg je dat Nederlanders dat interessant vinden? Juist: je verlaagt de prijs. De prijs van de e-Golf E-DITION is maar liefst 6.710 Euro lager dan eerdere versies van de e-Golf. Hij staat nu voor 34.295 Euro bij de dealer.

De e-Golf E-DITION is uit voorraad leverbaar, dus geen lange wachttijden. Hierdoor kun je ook zeker zijn van de 4% bijtelling. Voor zakelijke rijders komt dit neer op een bijtelling van 42 Euro per maand. Voor particulieren is de e-Golf E-DITION te leasen voor 299 Euro per maand (60mnd, 10.000km pj). Hier krijg je dan de autoverzekering en onderhoud gratis bij, zodat je alleen nog wat stroom hoeft te betalen.

Volkswagen e-Golf

Denk bij de lagere prijs niet dat de Volkswagen e-Golf E-DITION een uitgeklede variant is: hij is juist opvallend compleet. Zo zijn een verwarmbare voorruit, spraakherkenning en het Discover Media infotainmentsysteem standaard. Van buiten heeft de e-Golf E-DITION naast de gebruikelijke blauwe accenten ook standaard LED-verlichting.

Mocht je de details vergeten zijn: de e-Golf is volledig elektrisch en heeft 136pk. Met een volle accu komt de e-Golf zo’n 230 kilometer ver. In 2014 was dit misschien vrij behoorlijk, maar tegenwoordig is dit wat mager in vergelijking met de concurrentie. Dit neemt echter niet weg dat de e-Golf voor veel mensen een passende elektrische auto is.