Dat we nog steeds in roerige tijden leven zal niemand verbazen. Het effect op de levering van essentiële onderdelen is nog steeds zichtbaar. Een daling van 7,4% tegenover mei 2021 is de harde waarheid. Een woordvoerder van Bovag weet te melden dat de consumenten nog wel auto’s koopt, maar de auto’s simpelweg niet geleverd kunnen worden in verband met het onderdelen tekort. Wij werpen een blik op de verkoopcijfers van de afgelopen maand.

Grote Kia

Kia wederom de grootste

Voor de vierde maand op rij weet Kia de meest registraties op de orderboeken te krijgen. Het chiptekort lijkt het Koreaanse merk minder te raken dan andere. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Kia en Hyundai het productieschema hebben aangepast voor 2022 om rekening te houden met het chiptekort. In mei is het aantal een aantal van 2.412 registraties nagenoeg gelijk aan die van april. Peugeot doet goede zaken door de tweede plaats te bemachtigen met 2.135 registraties.

Opvallend genoeg zijn het juist de hatchbacks die de verkoopknallers blijken te zijn. Toyota weet onder andere met de onlangs geïntroduceerde Aygo-X goede zaken te doen. Dankzij 1.827 registraties is het verschil met de eerste plek vrij groot, maar goed genoeg om Volkswagen voor te blijven. Het merk dat in 2021 nog de meeste registraties wist te bemachtigen eindigt op 1.709 exemplaren. De hekkensluiter in de top vijf ligt op een aanzienlijke afstand met slechts 1.372 registraties. Opel weet deze plek te bemachtigen dankzij de uitstekende verkoopcijfers van de Corsa.

PositieMerkAantal registraties mei
1Kia2.412
2Peugeot2.135
3Toyota1.827
4Volkswagen1.709
5Opel1.372
verkoopregistraties merk top vijf
Verkoopcijfers mei 2022

Peugeot 208 op één, Corsa op twee

Het is een een-tweetje voor Stellantis deze maand. Zowel de Peugeot 208 als de Opel Corsa weten het deze maand goed te doen. Toch is het de leeuw die naar boven weet te stijgen met 939 exemplaren. Concerngenoot Opel komt met de Corsa op een net aantal van 753 op plek twee. Op de laatste plaats van het erepodium vinden wij wederom een hatchback. De Volkswagen Polo weet met 713 registraties het een compleet hatchback ereschavot te maken. Kia eindigt net naast het podium met de Kia Niro. De populaire cross-over krijgt binnenkort een vervanger maar weet alsnog 636 exemplaren te verkopen. Op de vijfde plaats vinden wij de Lynk & Co 01 met 553 registraties.

PositieModelAantal registraties mei
1Peugeot 208939
2Opel Corsa753
3Volkswagen Polo713
4Kia Niro636
5Lynk & Co 01535
verkoopregistraties model top vijf
Verkoopcijfers mei 2022

Waar is de Volvo XC40, en het getal van het beest?

De meest opvallende zaak over de verkoopcijfers van mei is toch wel het mysterie van de Volvo XC40 registraties. Sinds februari staat het model consequent in de top drie, maar deze maand blijft de teller hangen op een teleurstellende 370. Het andere Zweedse merk doet weer opvallend goede zaken met de Polestar 1. De exotische hybride GT wordt dit jaar voor het laatst gemaakt en met drie registraties deze maand stijgt de teller naar zeven. Vorig jaar bleef de teller over het gehele jaar steken op tien.

Polestar_1_2018

Ander opvallend nieuws is dat de ‘nieuwe merken’ een goede start van het jaar doormaken. Zowel Cupra, DS, Lynk & Co en MG doen het dit jaar tot nu toe beter dan vorig jaar. Als wij de verkoopcijfers van de Alfa Romeo Giulia, Alpine A110 en Bentley Bentayga naast elkaar plaatsen dan heb je het getal van het beest. Ieder model is de afgelopen maand zes keer over de toonbank gegaan.

Gegevens zijn afkomstig van Bovag

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *