Het is wederom huilen met de pet op als het om de verkoopcijfers juli 2022 gaat. De afgelopen maand zijn er in totaal 22.068 auto’s geregistreerd, zo’n 18 procent minder dan vorig jaar rond deze tijd. Alleen in de maanden februari en maart wist er dit jaar een plus te registreren in vergelijking met het jaar daarvoor, wat op zichzelf al een teleurstellend jaar was. Voor nu proberen we het positief te bekijken door te beginnen met de best verkochte merken.

Kia Niro

Kia is wederom koning

Een nieuwe maand, een nieuwe mogelijkheid voor Kia om te laten zien dat het helemaal niet zo negatief hoeft te zijn. Wederom staat het Koreaanse merk met hoofd en schouders boven de rest dankzij 2.954 registraties. Dat zijn er nog meer dan de vorige maand toen er in totaal meer dan 30.000 auto’s zijn geregistreerd.

Op plek twee vinden wij Volkswagen dat de afgelopen maand nog buiten de top vijf eindigde. Met 1.998 modellen is de schade beperkt gebleven, maar alsnog bijna 1.000 exemplaren minder dan Kia. Toyota weet de laatste podiumplek te bemachtigen met 1.865 registraties. Peugeot zat hier nog 300 exemplaren onder, maar weet toch de vierde plek te behalen met 1.541 modellen. De top vijf wordt afgesloten door Hyundai dat eindigt op 1.473 registraties.

Peugeot 208

Twee Kia’s vechten om plek 1, maar Peugeot gaat er mee heen

Ondanks het ruime verkoop verschil dat Kia deze maand weet te behalen, staan zij niet op plek één van de modellen. Die eer gaat naar de Peugeot 208 dat met 859 modellen een marktaandeel van 3,9% heeft. Op plek twee en drie vinden we dan wel weer Kia. De Picanto en de Ceed deden het allebei goed de afgelopen maand, maar het is de Picanto die de onderlinge strijd wist te winnen. Hun registratie aantallen zijn respectievelijk 609 en 592 exemplaren. Volkswagen weet met de Polo de vierde plek te bemachtigen dankzij 567 registraties. Op de vijfde plaats zien we de nog altijd populaire Volvo XC60 met 560 registraties.

Wat viel ons nog meer op?

Ondanks dat 2022 tot nu toe een erg mager jaar is voor de auto-industrie is er ook genoeg goed nieuws te melden. Zo heeft de complete top drie van Kia, Peugeot en Toyota dit jaar meer auto’s verkocht dan vorig jaar. Ook het aantal Hybride en Full EV modellen is gestegen. Vooral de elektrische voertuigen hebben een goede start gemaakt door bijna 70% meer EV’s te registreren dan in dezelfde periode vorig jaar (34.516 tegen 20.319).

Hyundai IONIQ 5 side view

Een groot deel daarvan komt van Hyundai, dat wellicht de grootste stap heeft gemaakt. Op plek zes met 10.037 registraties, heeft het bijna 81% meer auto’s verkocht dan vorig jaar. Ook DS en Lynk & co doen goede zaken met respectievelijk 186 % en maar liefst 573% meer registraties. Let wel dat dit om flink lagere getallen gaat.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *