Weinig automerken hebben zo’n indrukwekkende verzameling modellen in de showroom staan: van de kleine 1-serie tot de enorme 8-serie, van de X1 tot de X7, de Z4, een verzameling elektrische en hybride modellen en als laatste een reeks M-sportmodellen.

Het lijkt de doelstelling van BMW om een model te hebben voor iedereen. Dit streven blijkt ook uit de updates die BMW doorvoert voor 2019: aan de ene kant wordt het gamma plug-in hybride-voertuigen uitgebreid, aan de andere kant komen er nieuwe benzineslurpers bij.

Nieuwe motoren voor de 3-serie

De recent geïntroduceerde BMW 3-serie krijgt er een aantal nieuwe motoren bij. Hiermee is de 3-serie verkrijgbaar met drie benzine- en drie dieselmotoren. De meest opmerkelijke is de sportieve M340i iDrive met een nieuwe 6-in-lijn motor die 374 pk produceert en die in 4,4 seconden van 0 naar 100 spurt. Je kunt er vanuit gaan dat het door BMW opgegeven verbruik van 1 op 13 aan de positieve kant is. Dit is dus geen BMW om mee te nemen naar een klimaatdemonstratie.

Aan de andere kant komt BMW met een plug-in hybride variant van de 3-serie, de 330e sedan. Deze geeft BMW zonder blikken of blozen een verbruik mee van meer dan 1 op 50 – nogal een verschil! Dit komt omdat deze BMW tot 65 kilometer puur elektrisch kan rijden. De elektromotor en viercilinder benzinemotor produceren samen 292 pk en je bereikt vanuit stilstand de 100 km/u in 6 seconden. Slechts 1,6 seconden langzamer dus terwijl je heel wat minder benzine verbruikt. Dit model kan zo’n 65 kilometer puur elektrisch rijden.

Opscheppen bij de barbecue

Ook bij de BMW 5-serie is dezelfde tweespalt zichtbaar met zowel een nieuwe V8 als een plug-in hybride. Het zal mij benieuwen wat voor gesprek er ontstaat als twee eigenaren van deze totaal verschillende 5-series elkaar treffen bij een barbecue deze zomer.

De eigenaar van de M550i xDrive zal opscheppen over de grotere turbo’s die op zijn V8-motor liggen, en over het hebben van 530pk. De eigenaar van de 530e zal echter het opgegeven verbruik van de V8 (net 1 op 10)aanhalen en beginnen over de 1 op 50 die zijn plug-in hybride haalt. Ook zal hij opscheppen dat hij met zo weinig benzineverbruik toch 252pk op de weg zet. Je hoort hem al bijna zeggen “en dat is meer dan genoeg”.

Andere updates

Ook de supersportieve 8-serie coupé en cabrio krijgt meer motoren tot zijn beschikking. Een nieuwe zes-in-lijn benzinemotor van 340pk komt hier naast de V8 en de zescylinder dieselmotor. Naast de  plug-in hybride BMW X5 zijn er vanaf de zomer ook een hybride 2-serie en 7-serie verkrijgbaar.

Vanaf deze zomer zijn alle hybride modellen standaard voorzien van geluidswaarschuwingen voor voetgangers, zodat deze je kunnen horen aankomen. Andere updates zijn dat de speciale M-stoelen te bestellen zijn voor meer modellen dan voorheen en dat een aantal modellen standaard LED-koplampen krijgt. Ook is er een ingebouwde dashcam bijgekomen op de optielijst.

Categorieën