Range Rover Velar 2017

Land Rover heeft in het Londense Design Museum de Range Rover Velar voorgesteld, nog voordat de Autosalon van Genève plaatsvindt. Het model is per direct te bestellen vanaf € 73.800,-. Komende zomer worden de eerste exemplaren geleverd.

Ruimte gevuld

Met de komst van de Velar, vult Land Rover de ruimte tussen de Evoque en Range Rover Sport op. Volgens het merk is de nieuweling vanaf een blanco vel papier nieuw ontworpen, gebaseerd op het nieuwe aluminium platform van Jaguar Land Rover. 

De naam ‘Velar‘ heeft een bijzondere betekenis. In de jaren zestig, wanneer de ontwikkelingsengineers de 26 Range Rover-prototypes wilden voorzien van camouflage, kwamen ze op ‘Velar’. Dit betekent in het Latijns ‘sluieren’ of ‘bedekken’, oftewel: een toepasselijke naam.

22 inch velgen leverbaar, twee grote touchscreens

Zowel vanbinnen als -buiten, oogt de Range Rover Velar vertrouwd. Hoewel het een compleet nieuw model betreft, laat het overduidelijk overeenkomsten zien met andere modellen. Denk aan de Range Rover-blokletters op de motorkap en achterklep, slanke lichtunits en grote honingraat grille. Ook de grote lichtmetalen wielen verliezen we niet uit het oog: Land Rover biedt exemplaren aan tot 22 inch.

Land Rover geeft zelf toe, dat er binnenin veel bedieningsknoppen achterwege zijn gelaten. Daarvoor in de plaats, zien we twee hoge resolutie-touchscreens met een grootte van 10 inch. Ook het instrumentarium is volledig digitaal, en toont zoals gewoonlijk o.a. de snelheidsmeter en toerenteller. De bagageruimte meet 673 liter.

Vierwielaandrijving en luchtvering

Door middel van vierwielaandrijving en luchtvering, combineert Land Rover terreincapaciteiten met comfort. Daarnaast is de Velar voorzien van veiligheids- en assistentiesystemen als Autonomous Emergency Braking met voetgangersdetectie, adaptieve cruise control met Queue Assist en Adaptive Speed Limiter.

De bodemvrijheid bedraagt 251 mm en de doorwaaddiepte komt neer op 650 mm. Deze cijfers tonen de terreinvaardigheden van de Velar aan, maar ook tractie-technologie levert hieraan een bijdrage. Zo beschikt de nieuweling over Terrain Response 2 en All-Terrain Progress Control, Low Traction Launch, Hill-Descent Control en Gradient Release Control.

Zes motorversies

Land Rover biedt zes verschillende motorversies aan. Om te beginnen zijn er twee Ingenium-dieselvarianten (180 of 240 pk) en een Ingenium-benzinemotor met 250 pk. Van de laatstgenoemde krachtbron volgt op een later moment een 300 pk-versie. Daarnaast is er keuze uit een 3.0 liter V6-dieselmotor en 3.0 liter Supercharged zescilinder. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan een ZF-achttrapsautomaat. 

Vanaf de verkoopstart wordt de Velar leverbaar in de uitvoeringen Standard, S, SE en HSE. Tevens komt Land Rover met een tijdelijke First Edition op de proppen. Om zijn/haar Velar verder op smaak te brengen, zijn er nog twee optiepakketten leverbaar: de Black en Luxury Exterior Pack.

Categorieën