Yaris Grijs

Toyota blijft het merk van de populaire modellen. Uiteraard kennen we allemaal de populariteit van de Corolla. Nu mag ook de Yaris zich echter voegen bij het zeer selecte gezelschap van meer dan 10 miljoen verkopen wereldwijd. Toyota had hier voor de Yaris echter wel 4 generaties en ruim 25 jaar voor nodig. Bijzonder is echter wel dat de 10 miljoenste Yaris uit Europa komt en nog eens een bijzonder model is ook. Het gaat namelijk om de Yaris GR Sport. Een model dat bij moet dragen aan het ‘no more boring cars’ pr-verhaal van Toyota en met name een jongere doelgroep moet aanspreken. Nummer 10 miljoen komt daarnaast uit de fabriek rollen bij Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), de grootste autoproducent van Frankrijk.

Europees Succes

De eerste generatie van de Yaris stamt al weer uit 1999. Dit guitige, maar enigszins belege wagentje weet al snel de harten van veel mensen te veroveren. Dat dit met name de oudere genaratie betreft, lijkt voor Toyota ook geen probleem, die hebben namelijk geld om daadwerkelijk nieuw te verkopen. Ondertussen zijn we dus al vier generaties en ruim 10 miljoen verkopen verder. Opvallend hierbij is dat meer dan de helft van deze verkopen aan de Europese markt te danken zijn. Kijken we alleen al naar 2022 dan zien we dat de Yaris 185.781 verkocht is, de Toyota Yaris Cross ruim 156.086 en ook de Yaris GR Sport blijkt een bescheiden succesje met 5.392 exemplaren. Hiermee is de Yaris line-up goed voor 8 procent van de Toyota verkopen in Europa. De Yaris blijkt hier zo populair, dat er zelfs een fabriek in Tsjechië bij moest komen. Samen met de Franse fabriek, zorgde dit in 2022 tot een Europese productie van ruim 4,6 Yarissen (Yarii?) in al diens varianten.

Wereldwijd Succes

Wie Gran Turismo fan is, weet dat de Yaris op andere plekken in de wereld ook onder verschillende namen verkocht is geweest. Vanuit Japan kennen we de Yaris dan ook als Vitz. In andere delen van de wereld is de Yaris daarnaast ook verkocht als Platz, Echo, Belta, Vios en Scion iA. De Yaris wordt dan ook nog steeds in meer dan 10 landen en over verschillende continenten verkocht. Waaronder uiteraard Europa en Japan, maar ook bijvoorbeeld Brazilië en Pakistan kunnen van deze middenklasser genieten. Het wereldwijde succes blijkt ook de ‘Car of the Year Award’ die de Yaris twee keer in de wacht mocht slepen, namelijk in 2000 voor het eerst en wederom in 2021.

Door deze wereldwijde markt mag de Yaris zich nu ook bij het selectieve rijtje van de 10 miljoen verkopen voegen. Europa blijft echter een belangrijke markt voor dit Japanse model. Nummer 10 miljoen gaat dan ook naar een (onbekende) eigenaar in Parijs. Helaas zonder lekker kleurtje, want de Yaris GR Sport verliet de fabriek in Dynamic Grey, saai grijs dus. Iets wat overigens perfect lijkt te passen bij het belegen modelletje dat in 1999 de wereld betrad.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *