Wie denkt aan Lancia, denkt al snel aan modellen als de Delta HF Integrale, waarmee Lancia jaar na jaar wereldkampioen rally werd. Of bijvoorbeeld de Thesis, een tijdloos vormgegeven sedan met een schitterend lijnenspel. Helaas zijn het auto’s die allang uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen. Maar Stellantis heeft nieuwe plannen met Lancia.

Voor- en zijaanzicht Lancia Thesis, grijze auto met Russisch kenteken, rode muur op de achtergrond
Lancia Thesis

Lancia is in 2010, een jaar na de overname van Chrysler door Fiat, in Europa samengevoegd met Chrysler. Vervolgens is het merk in 2015 door voormalig FCA president Sergio Marchionne van alle Europese markten gehaald. Enkel in het thuisland Italië bleef het merk bestaan, waarbij enkel de Ypsilon leverbaar bleef. Alles wees er op dat Lancia een stille dood was gestorven. Niets is echter minder waar!

Fusie FCA en PSA

Recent zijn FCA (Fiat, Chrysler en Alfa Romeo) en PSA (Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall en DS Automobiles) gefuseerd. Sinds deze fusie gaan er geruchten over nieuwe plannen rondom het merk Lancia.  Stellantis bevestigt nu zelf dat Lancia weer moet opleven en ‘een centrale plek in Europa’ moet innemen.

Logo Stellantis

Lancia wordt premium merk

De weg om dit te bereiken is nu ook wat concreter geworden. Zo weten we nu dat Lancia met Alfa Romeo en DS onderdeel uitmaakt van de premium tak van Stellantis. Daarnaast heeft Stellantis onlangs bekend gemaakt dat Jean-Pierre Ploué, eerder PSA-designbaas en nu de tekentopman van heel Stellantis, hoogstpersoonlijk de designscepter moet gaan zwaaien bij Lancia. Hij doet dat uiteraard niet vanuit Frankrijk, maar vanuit het Centro Stile in Turijn. “Lancia is een iconisch merk, dat weer teruggeplaatst zal worden in de centrale positie in Europa die het vroeger ook had,” luidt zijn commentaar.  Daarbij blijft er nog genoeg te gissen over, maar alles wijst erop dat Lancia dus ook weer buiten Italië zijn mooie gezicht zal laten zien.

Jean-Pierre Polué, diverse designtekeningen van Lancia's, Ypsilon, Thesis, Fulvia
Jean-Pierre Polué geeft Lancia een nieuw gezicht

Op zijn vroegst in 2024

Het zal nog enige tijd duren voordat we de nieuwe modellen van Lancia gaan zien. In eerste instantie zal Stellantis tijd nodig hebben voor het intern stroomlijnen van de processen tussen FCA en PSA. Verwachting is dat men daar tot 2023 voor nodig heeft. De presentatie van de eerste nieuwe modellen zal op zijn vroegst in 2024 zijn. Om wat voor model het gaat is nog niet bekend. Maar de kans is groot dat het een elektrisch aangedreven auto zal zijn, op basis van het platform waar ook de Peugeot e-2008 en de Opel Mokka-e op staan. We moeten nog even geduld hebben, maar er wordt in elk geval weer nagedacht over een mooie toekomst voor een merk met een mooie historie!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *